Japonsko a oslava kvetoucích třešní

Období od března do května je v Japonsku každoročně zasvěceno oslavám jara pod korunami rozkvetlých třešní. Lidé se scházejí s rodinou a kamarády, pořádají pikniky v parcích a vítají jaro.

Japonské sakury

Japonsko má hluboké tradice, jednou z nich je pozorování rozkvetlých třešní, která se v Japonsku dodržuje už stovky let. Z původně náboženského svátku, který oslavoval příchod hojné sklizně, se v průběhu času vyklubal festival zaměřený na příchod jara a krásu narůžovělých kvetoucích třešní, které symbolizují pomíjivost života. Tato aktivita je v zemi vycházejícího slunce natolik populární, že pro ni v japonštině najdeš i samostatné slovo – hanami.

Třešně kvetou zhruba dva týdny, ale Hanami festivaly mohou trvat klidně i dva měsíce. Je to z toho důvodu, že jako první začnou kvést stromy na jihu Japonska a postupně se celá země hodí do růžovo-bílého kabátu. Přesné datum období kvetoucích třešní pro různé regiony v zemi každým rokem oznamuje Japan Weather Association a letošní termín je od 16. března do 9. května. A protože se tento rok asi do Japonska na romantické třešně nepodíváme, pojďme si projít pár míst alespoň virtuálně.

Hrad Himeji

Hrad Himeji se nachází v prefektuře Hyogo. Jde o jeden z nejzachovalejších a nejkrásnějších kousků architektury tradičních japonských hradů. Bílý hradní komplex obklopuje bujná zahrada s více než tisícovkou třešňových stromů, které vytvářejí s říčním kanálem kouzelnou atmosféru. Přelom března a dubna nabízí nejlepší podívanou.

Hrad Himeji

Kjóto

Bývalé hlavní město Japonska a dlouholeté sídlo císařů najdeš ve stejnojmenné prefektuře. Kjóto je známé díky tradiční architektuře, palácům, zahradám a svatyním, se kterými rozkvetlé třešně vytvářejí scenérie jako z obrazu. Přelom března a dubna bývá ideálním obdobím na návštěvu.

Kyoto

Jezero Kawaguchiko

Japonsko nabízí pohled na mnohá krásná jezera. Jedno z nich, Kawaguchiko se nachází v prefektuře Yamanashi nedaleko od ikonické hory Fuji. Rozkvetlé třešně zde můžeš pozorovat na pozadí jedné z nejslavnějších hor světa. Vydej se k jezeru brzo ráno, kdy je největší pravděpodobnost, že se Fuji nebude schovávat za mraky. Nejlepším obdobím pro návštěvu bývá polovina dubna.

Jezero Kawaguchiko

Hora Yoshino

Hora Yoshino v prefektuře Nara nabízí překrásnou podívanou na více než 30 000 třešňových stromů. Ty jsou rozprostřeny po okolí v různých nadmořských výškách, díky čemuž kvetou postupně a hrají dokonalou symfonii barev. Japonsko zasahuje od severu k jihu odlišná pásma a tak je čas rozkvetlých třešní na každém místě trochu jiný. Pro tohle místo to bývá začátek dubna.

Hora Yoshino

Které další úžasné místo si přidáš na svůj cestovatelský list? Vydej se třeba na Sardinii.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.