Sardinie, perla Středozemního moře

Jen na skok od Itálie leží kouzelný ostrov Sardinie. Ve středověku byl ostrov místem významných obchodních cest a cílem pirátů a nájezdníků, dnes luxusní prázdninová destinace, obklopená azurově čistým mořem.

Proč vyrazit na Sardinii?

Sardinie je ostrov, který klidně během dne přejedeš autem z jednoho konce na druhý, ale to za předpokladu, že budeš spěchat a nic z jeho krás si neužiješ. Přestože je to malý ostrov, jeho jih a sever se od sebe výrazně liší. Ať už jde o krajinu, tak o rychlost, s jakou zde plyne čas a přístup lidí k životu. Jih ostrova slibuje klidnější atmosféru a krásnou přírodu. Sever pak o něco více připomíná typické turistické letovisko.

Výlety po Sardinii

Cagliari

Ulička v Cagliari

Hlavním město Cagliari leží na jihu Sardinie. Jeho historie spadá až do 2 století před n.l. a vystřídaly se tu mnohé staré národy jako Féničané, Řekové nebo Aragonci. Svoji procházku můžeš začít v nejstarší části města ve čtvrti Marina a čtvrti Casteddu, severně od přístavu. Nábřeží kolem přístavu tvoří široká třída Via Roma a v jejím čele najdeš palác s arkádami z 19 století. O kousek dál pak potkáš novogotickou radnici Palauzzo Civico. Vydej se mírně vzhůru do čtvrti Marina, která je plná výborných restaurací a dojdeš do starého města Castello. Zde najdeš ty nejvýznamnější stavby. Katedrálu ze 13. století, jejíž průčelí je napodobeninou dómu v Pise. Ze stejného období pochází také dvě městské brány, které bývaly jedinými cestami do města. Navštívit můžeš také Národní archeologické muzeum nebo ranně křesťanský kostel z 5. století. Kouzlo města dokresluje všudypřítomná přímořská vegetace a překrásné sytě fialové květy.

Ostrovy San Pietro a Sant’Antioco

Jižní ostrovy nabízí kouzelné výlety, které si nesmíš nechat ujít. Sant’Antioco je spojen s pevninou kilometr dlouhým mostem, takže až sem se můžeš dostat autem. Na ostrově si nenech ujít stejnojmenné městečko, které je postavené na základech středověkého fénického města Suluci. Druhým městečkem na ostrově je Calasetta. Ostrov je oblíbenou destinací potápěčů a milovníků odlehlých a tichých pláží. Ze Sant’Antioco se trajektem dostaneš na ostrov San Pietro.

San Pietro je autentický rybářský ostrov, vyhlášený lovem tuňáků a langust, kterým se v průzračné vodě kolem ostrova skvěle daří. Každoročně se zde pořádá festival tuňáků, kdy můžeš tuto rybu ochutnat na sto způsobů a užít si jedinečnou festivalovou atmosféru. Městečko Carloforte tě uhrane barevnými domy s bílými okenicemi, zahradami s citrusovníky a barevnými květy. Budeš se toulat křivolakými uličkami s tratoriemi, které nikde jinde nenajdeš a kde doporučujeme zastavit se na některou z místních specialit. Ostrov se pyšní výskytem jeřábů, kteří zde mají díky jeho hornaté struktuře a vysokým útesům ideální podmínky.

Tharros

Kousek od města Oristano, na výběžku poloostrova Sinis, na mysu San Marco leží ruiny antického města Tharros. Tohle místo má podmanivou magickou sílu, jeho historie spadá do 7. století před n.l. Tharros byl významným fénickým přístavem a strategickým místem na obchodní trase mezi Kartágem a Marseille. Z původního fénického období se zachovaly jen zbytky bran, obětní místo, kde byly obětovány prvorozené děti a šachtové hroby, které se táhnou po celém poloostrově Capo San Marco. Roku 238 před n.l. dobyli tohle místo Římané a nastal rozkvět Tharrosu po vzoru římských měst. Nechyběly akvadukty, cisterny, lázně, chrámy, divadla. Pozůstatky města jsou patrné a antiku připomínají vysoké antické sloupy. Z vrcholu Tharrosu je výhled na celý poloostrov a na poutní kostel San Giovanni di Sinis ze 6. století.

Pláže jako v Karibiku

Sardinie slibuje nejkrásnější pláže v Evropě, někde najdeš bílý písek, jinde díky korýšům a korálům zbarvený do růžova, ale úplně všude tě čeká průzračně čisté moře. Když hledáš ticho a romantiku, nesmíš vynechat Cala Mariolu na východě ostrova. Pláž ve stínu vápencových skal poskytuje příjemný odpočinek a samotu. Nejbližší hotely jsou asi 15 km vzdálené. Pláž pokrývají oblázky a tohle místo je ideální pro potápění a šnorchlování.

Opravdu přířodní pláž najdeš na Cala Goloritzé. Pláž není velká, leží 9 km severně od provincie Ogliastra a není dostupná autem ani lodí. Patří totiž na seznamu UNESCO mezi přírodní krásy, které nikde jinde na světě nepotkáš. Za touto nádherou se budeš muset vydat na hodinový výlet pěšky, zpět pak cesta trvá jednou tak dlouho. Rozhodně si nezapomeň sbalit šnorchl.

Pláž Cala dei Gabbiani je další nezapomenutelné místo, kam musíš pěšky, nebo po moři. Tohle úchvatné místo obklopené pískovcovými skalami stojí za tu pěší procházku. Bílý písek, tyrkysové moře svádí k potápění a lenošení ve stínu vysokých útesů.

Pláž na Sardinii

Kam vyrazit na další výlet za bílým pískem a průzračným mořem? Co takhle na Kubu?

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.