Z Brna do Vídně na kole

Z Brna do Vídně na kole

Svatým grálem českých cyklistů se stala cyklostezka z Brna do Vídně. Skvělá varianta pro sportovní nadšence, jak zdolat 150 km bez uhlíkové stopy a zapsat se mezi elitní české cyklisty. Přečti si článek, dofoukni pneumatiky, zabal svačinu a vydej se na cestu.

Timing cyklotrasy z Brna do Vídně si dobře naplánuj

Jak se říká, kdo je připraven, není překvapen. Pro náročnou cyklotrasu to platí dvojnásob. Cestu nemusíš ujet na jeden zátah, ale můžeš si udělat i několik příjemných zastávek a poznat další města. Určitě si nezapomeň správně rozvrhnout síly a naplánovat, kam chceš jaký den dojet. Já si raději vybral pohodové tempo, při kterém mohu dělat časté zastávky na malinovku a zároveň při jízdě obdivovat přírodu. Můj plán vedl přes města – Brno – Ivaň – Laa an der Thaya – Hagenbrunn – Vídeň. Dohromady 152 kilometrů, což se dá sice ujet i za den, ale já si na to dal dva a půl dne.

První den: Brno – Laa an der Thaya

Vlakem jsem z Prahy vyjel poměrně brzy ráno a skoro celou cestu jsem prospal. V batůžku jsem měl jen jídlo, vodu a spacák. Každé kilo na zádech se pozná a 70 km dá zabrat. Žádné velké zásoby jídla ale nepotřebuješ, po cestě je spousta měst a jejich skvělé hostince, jen doporučuji mít u sebe hotovost. Není od věci si vzít také nabíječky a powerbanku, navigace v telefonu je rozhodně skvělá věc, takže mobil budeš muset dobíjet. Cesta z Brna byla poklidná, sluníčko svítilo a cyklostezka až do města Ivaň je opravdu krásná a hladká.

z Brna do Vídně na kole

V Ivani jsem si dal velký oběd v restauraci U Stehlíků, rozhodně ji nemineš, je to velký žlutý penzion. Pořádného moravského vrabce jsem spláchl výborným nealko pivem. Popojel jsem do vedlejšího města Pasohlávky, kde jsem odpočíval na pláži vodní nádrže. Ve večerních hodinách jsem dojel do cílového města Laa an der Thaya na hranicích.

Druhý den: Laa an der Thaya – Vídeň

Po probuzení na poli kousek za městem jsem si zajel na snídani do roztomilé kavárny Stadtcafé Laa. Tam jsem se dozvěděl, že město nabízí věhlasné termální lázně, které jsem chtěl po 70 km šlapání určitě vyzkoušet. V nejbližším obchodě jsem si koupil plavky a jel jsem vstříc termálním pramenům. Termální lázně jsou krásné a za 21 euro to není vůbec zlé. Bohužel nenabízí studentskou slevu, ale mají zajímavou narozeninovou akci, pokud ukážeš že máš dnes narozeniny, máš vstup zdarma. Rozhodně doporučuji navštívit. Po třech hodinách cachtání jsem se vydal na cestu do Vídně.

termální lázně

Důležitá informace je, že v Rakousku nemají cyklostezky moc dobře značené, takže navigace v telefonu se ti bude hodit. Já mířil do města Hagenbrunn, přes které se dostaneš do rozlehlých vinic, které jsem navštěvoval, když jsem bydlel ve Vídni. Velikostí se s Mikulovem srovnávat nedají, ale rozhodně stojí za to se jimi projet a ochutnat místní odrůdy. Pak ale samozřejmě nemáš na kole co dělat, takže jsem se pěšky prošel do města za vinicemi jménem Strebersdorfer. Tam už na mě čekal hostel.

Třetí den: Vídeň – Brno

Vídeň je doslova rájem pro cyklisty, když jsem v ní bydlel, na kole jsem jezdíval vlastně všude. Cyklostezky jsou tu bezpečně oddělené od silnic, takže se nemusíš bát netrpělivých řidičů. Ve Vídni je toho samozřejmě k vidění mnoho, ale vypíchnu pár vlastních tipů na místa, která stojí za to vidět a jsou zadarmo.

  1. Zahrady Belvederu (zajímavý komplex paláců)
  2. Zámecký park Schönbrunn (nejkrásnější park po Versailles)
  3. Protiletecká věž v Augarten parku (jedinečný pozůstatek války)
  4. Hundertwasserhaus (bláznivý domovní blok)
  5. Stephansplatz (náměstí s krásnou katedrálou)
  6. Prater (zábavní park, na který stojí za to zajít večer)
  7. Volksgarten a jeho okolí (ukázka velikosti a noblesy Rakousko-Uherska)
Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.