Vyzkoušej zimní adrenalinové sporty

zimní adrenalinové sporty

Adrenalinové a netradiční sporty nejsou výsadou jen letních měsíců, i v zimě můžeš zažít spoustu zábavy, která ti zvedne srdeční tep. Některé se k nám dostaly z drsných severských krajů, ale u nás se již skvěle zabydlely. Kam vyrazit a co vyzkoušet?

Které zimní adrenalinové sporty frčí?

Adrenalinové sporty v horách zasypaných sněhem mají navíc velkou dávku romantiky. Málokdo vydrží celý týden na svahu jen a jen lyžovat, a je skvělé to proložit a vyzkoušet něco nového. Záleží na tom, kde se zrovna nacházíš a co který resort slibuje. Určitě ale jeden z našich tipů v okolí horského střediska najdeš.

Zážitek se psím spřežením a dog trekking

Možná to není adrenalin na první dobrou, ale věř tomu, že se ani nemusíš za sáně postavit jako musher, a přesto na saních prožiješ něco úžasného. Jízdu se psím spřežením najdeš v Krkonoších i na Šumavě. Jestli se chceš ale projet s tím nejlepším musherem, pak vyraz do Jizerských hor za několikanásobnou mistryní republiky Janou Henychovou, která navíc jako první cizinka dokončila třetí nejdelší závod světa v Norsku na 1000 km.

psí spřežení zimní adrenalinový sport

Kromě jízdy na saních si můžeš objednat i kurz dog trekkingu (túry se psem), který může trvat jen 3 hodiny nebo 26 hodin. Kurz i s přespáním stojí 3 tisíce korun. Po celou dobu se budeš o svého čtyřnohého parťáka starat a on ti za to bude skvělým společníkem. Na zádech si poneseš vše, co budeš potřebovat, jako spacák a karimatku, ale i trochu jídla pro sebe a psího kamaráda. Můžeš se vžít do prvních skautů, kteří objevovali divoký západ v zimě.

Janu najdeš zde: Horní Maxov 105E, Lučany nad Nisou, tel.: 724 045 565

Snowkiting

Zdatný lyžař nebo snowboardista si může vyzkoušet obdobu vodního sportu kitingu, jen se místo vodní hladiny budeš vznášet nad sněhovou pokrývkou. Vzhledem k tomu, že drak jen doplní nebo vylepší to, co již umíš, nebude jeho zvládnutí tak časově náročné. Svého sněžného draka budeš ovládat pomocí několika šňůr. Funguje tak trochu jako volant nebo řídítka motorky. Kam otočíš, tam zatočíš. Největším snowkiting centrem u nás je Boží Dar, ale létat na lyžích můžeš i na nedalekém Abertamy nebo v Černé v Pošumaví, která provozuje kiting v každé roční době.

Skijöring

Skijöring je zimní sport, pro který je potřeba zkušenost s lyžováním. Jde o hodně svižnou jízdu, kdy je lyžař tažený na laně psím spřežením nebo koněm. Zaháknout se můžeš i za sněžný skútr. Dalo by se říct, že pro začátečníky je vhodnější právě motorové vozidlo, které může řidič lépe podřídit tvým zkušenostem. Zvířecí spřežení se co do rychlostí přece jen o něco hůř koriguje a určitě jej nejde okamžitě zastavit. Zážitek je to ale opravdu dokonalý.

dog walking - zimní adrenalinové sporty

Jízda na motorovém skútru

Jízda na skútru je ze všech zmíněných adrenalinových sportů vhodná pro kohokoli. Obvykle máš řidiče, takže se můžeš stát pasivním pozorovatelem zasněžené krajiny i nádherných výhledů. Pokud se ale chceš projet opravdu sám a vyzkoušet si, jaké to je řídit skútr, tak se vydej třeba do Špindlerova Mlýna, kde je největší půjčovna v České republice. Na sněžných skútrech se ale můžeš projet i v Jizerkách nebo na Šumavě.

výlet na sněžném skůtru

Když budeš na horách, tak určitě nezapomeň, že na většině z nich máš díky ISIC průkazu velké slevy na permanentky.

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.