Podzimní treky v horách

Žena v podzimním lese

Podzim patří mezi aktivní období všech vášnivých turistů, ve vyšších polohách bývá o něco lépe předvídatelné počasí. Sice chladnější, ale stabilnější, a hlavně se nevyskytují tak časté bouřky, které mohou na vysokých hřebenovkách pěkně zatopit těm zkušenějším i v létě.

Tipy na podzimní túry

Podzimní se od letního v mnohém liší. Sice budeš šlapat stejnou cestou, ale na zádech poneseš pravděpodobně o něco víc kilogramů než v létě. Budeš se muset trochu víc přiobléknout a zaměřit se na správnou skladbu oblečení a vybavení. Když promokneš v horách v létě, nic dramatického se neděje. Na podzim může mít podchlazení fatální následky.

Můj stan, můj hrad

Jestli si v létě vystačíš s hamakou, nebo se ve spacáku schoulíš kdekoli na zemi, tak na podzim to už nejde. Déšť, vyšší vlhkost, vydatná ranní rosa. S tím vším je nutné počítat. Naštěstí je na trhu spousta lehkých verzí stanů, které se krom váhy dělí podle teploty, do které garantují tepelnou ochranu. Prakticky zde platí, že ty do nižších teplot jsou lehčí, protože patří mezi nutnou výbavou všech horolezců. Jejich výkonu však odpovídá i vyšší cena. Takže je dobré zvážit, jak často a do jakého ročního období budeš stan používat.

Nezbytným vybavením stanu je pak karimatka a spacák. Nejběžnější používanou karimatkou je samonafukovačka a je asi rozumným kompromisem mezi neskladnou pěnovou karimatkou a matrací bez pěny. Co se spacáku týká, je to trochu oříšek. Pokud za treky hodně lítáš i v létě, sáhneš nejspíš po péřovém. Pokud chceš na treku spát v suchu i v zimně, je jasnou volbou varianta se syntetickou izolací, která případnou vlhkost nepustí.

Možná drobnosti, ale nezbytné!

Když už máš jasno, jak budeš spát, bude praktické mít jistotu, že k tomu nočnímu cíli opravdu dojdeš. Zde narážím na „zelenáče na treku“. Často potkávám skupinku lidí, kteří s vybitými mobily v ruce pozapomněli, že stále existuje mapa a buzola. Je to tak, do hor a na odlehlá místa obecně se vyráží zásadně s papírovou mapou a buzolou nebo kompasem. Bez nich to nejde. Je fajn mít v kapse mobil s mapou – pak ideálně tu, která se stahuje pro režim offline, ale spíš jako doplněk. Další nezbytností je čelovka. Bez té se na hory a delší treky do přírody nechodí nikdy. Buď slouží jako klasická náhrada baterky, nebo jako blikačka, když se přesunuješ v noci po silnici. V kritických situacích ji pak můžeš využít jako SOS signalizaci.

Nikdy nevyrážej na trek bez základní KPZ (krabička poslední záchrany – nebo lékárnička). Obvazy, stahovací obinadla, náplasti, dezinfekce, brufen, něco na průjem a případně alergie. Běžnou výbavou by měl být také kvalitní skládací nůž. V neposlední řadě si sbal termofolii. Skoro nic neváží, ale dokáže zachránit před podchlazením, takže dva balíčky se ti do batohu rozhodně vejdou. Fungují tak, že se do nich balíš pod poslední vrstvou oblečení, aby co nejvíc přilnula a udržela teplo.

Výborné jsou také trekové hole. Pomůžou ti v obtížnějším terénu a přijdou vhod ve chvíli únavy nebo když se musíš pohybovat po mokrém terénu. Kdyby náhodou došlo ke zranění nohy, dobře poslouží jako dlahy pro zpevnění a jako opora pro případný pohyb.

Nejlepší oblečení na trek do hor

Co se týká oblečení, tak zde platí pravidlo tří vrstev. Spodní vrstva těsně obepíná tělo a supluje spodní prádlo. Umí totiž jak zahřát, tak odvádět pot, čímž zaručí komfortní suchou vrstvu a tím i tvoje maximální pohodlí. Tím nejlepším, po čem můžeš sáhnout, jsou produkty z merino vlny. Druhou vrstvou by měla být mikina z fleecu nebo opět z merino vlny. Třetí vrstva se může v průběhu treku měnit. Během dne se hodí spíš softšelka ideálně s nepromokavou úpravou. Na večer by v batohu neměla chybět odlehčená péřovka. V nepříznivém počasí se hodí i nepromokavé kalhoty. Jinak by ti měly postačit dvoudílné kalhoty. Jak je dobře známo, na horách často fouká, takže na hlavu si pořiď určitě čepici a do batohu rukavice. Můžeš se divit, ale při změně počasí nebo silného deště se ti budou hodit.

Trekové boty

Jestli se na něčem nevyplatí při turistice šetřit, tak to jsou boty a batoh. Pokud si vybereš špatně, obojí tě pak na kopcích pěkně potrápí. Na nohy do hor prostě patří pohorky a ty nové nejdřív pořádně rozšlápni. Do vyšších hor a na náročné terény rozhodně ty s kotníčkovým provedením, stabilita nohy je nezbytná. Na vícedenní akce si zabal ještě boty na večerní relax a odpočinek. Po celodenní túře to tvé nohy ocení. Ideální jsou barefooty, které poskytnou komfort i unaveným a oteklým nohám. Pokud zrovna hledáš nové boty na trek, mrkni se třeba do HUDYsportu, kde máš s průkazem ISIC slevu 7 % na veškerý sortiment.

Na trek aspoň ve dvojici

Jedna z nejdůležitějších věcí na treku obecně je skladba týmu, který na trek vyráží. Ano, jsou osamělí a ostřílení horští vlci, kteří preferují chodit po horách sami, ale ideální počet lidí na horskou túru jsou 2 a ideálně 2+. Nejde ani tak o to, aby ti nebylo na cestě smutno, ale vyloženě o praktické věci. Tou první je rozdělení zátěže. Na vícedenní túry potřebuješ stan, ale i vodu nebo jídlo. Takže třeba ve dvou si zátěž můžete mnohem lépe rozdělit. Další pointou je bezpečnost. Když se jednomu z vás něco stane, je tu vždy druhý, který pomůže nebo dojde pro pomoc. Tým by měl mít vyrovnanou fyzičku, nebo tempo a terén přizpůsobený nejslabšímu z týmu. Nevětší chybou, která nese nejvíc zranění a vyčerpání, je přepálení tempa nebo příliš náročná trasa.

Před každým trekem nezapomeň někoho spolehlivého seznámit s tím, kam a kdy se vydáváš. Současně stojí za to předat plán trasy treku. Ve vysokých horách je signál mobilu často nedostupný, takže se může stát, že se dva dny neozveš, ale i tahle varianta záložního plánu, kdy o tvém pohybu někdo ví se může v případě potíží hodit. Vždy pak existuje někdo, kdo může kontaktovat záchranáře a může je navést na tvoji trasu.

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.