Jaký je rozdíl mezi jógou a pilates?

polates

Přestože se jedná o dva rozdílné styly „cvičení“, dalo by se říct, že jóga částečně ovlivnila pilates. Přesto se dá říct, že jóga je více spjatá s životním stylem, stravou i přístupem k životu. Oproti tomu, je pilates zaměřené jen na tělo.

Joseph Pilates a jeho inovace

Pilates je mnohem mladší metoda cvičení, která nese jméno po svém zakladateli Josephu Pilatesovi. Joseph se narodil v Německu v roce 1880 a jako dítě trpěl astmatem, křivicí a revmatickou horečkou. A právě tyto choroby ho přivedly k objevu této metody. Zaměřil se na sport jako na způsob pěstování tělesné síly a jeho vášní bylo studium lidské fyziologie, obzvláště pak svalstvo těla. Souběžně s tím studoval i východní filozofii a cvičil jógu. Nějakou dobu žil v Anglii, kde působil jako boxer a instruktor sebeobrany. Následně jeho kariéru přerušila první světová válka. Jako Němec byl spolu se svými krajany uvězněn a po této zkušenosti vyvinul vlastní metodu pěstování tělesné zdatnosti. V internačním táboře vymyslel cviky, kterými udržoval sebe a své spoluvězně v kondici. Z lůžek a jiných kusů nábytku sestavil prototyp zařízení, která dnes můžete vidět v Pilatových studiích.

Na konci války se vrátil do Německa, kde pokračoval v rozvíjení techniky cvičení. Poté se odstěhoval do Ameriky, kde se svou ženou otevřel studio tělesné zdatnosti, které sídlilo ve stejné budově jako Newyorský balet. Předním tanečníkům cvičební metoda doplňovala tradiční trénink a brzy se do studia začali hrnout i další sportovci, slavní lidé a herci, aby se naučili jeho unikátní metodu posilování těla bez budování mohutné muskulatury.

pilates pro muže

Filozofie Pilates

Základem této filozofie byla myšlenka, že mnohé prvky moderní civilizace tělesné zdatnosti škodí. Pilates byl přesvědčen, že moderní styl života způsobuje tělesný i mentální stres a choroby, které jsou se stresem spjaté. V tom předběhl svou dobu a nyní se to potvrzuje.

Účinky Pilates

Pilates metoda výrazně zvyšuje ohebnost a flexibilitu. Posiluje a tvaruje svaly, především břicha, zad, paží a stehen, aniž by narůstala svalová hmota – což ocení především ženy. Dokáže uvolnit a posílit funkčnost kloubů, zlepšuje držení těla a odbourává bolesti zad s tím spojené. Díky této metodě se naučíš lépe využívat dýchání a zvýšíš si kapacitu plic. Pilates ti pomůže odbourávat stres a poskytne ti prostor pro uvědomění si vlastního těla. Jedná se o pohybovou aktivitu, kde se klade důraz na kvalitní strečink v kombinaci s posílením hlubokých stabilizačních svalů. Po každém posílení následuje protažení.

pilates studio

Způsob cvičení

Pilates se necvičí pouze na speciálních strojích. Jednotlivé cviky lze provádět na podložce, stejně jako je tomu u jógy. Ke cvičení se využívají mnohé pomůcky, jako jsou třeba rehabilitační míče (malé i velké), obruče, posilovací gumy, pěnové válce, a jiné. Pokud se rozhodneš s Pilates začít, vyhledej zkušeného instruktora, který tě celým procesem provede a vybere ti cviky, které jsou pro tebe na začátek vhodné.

Rozdíly mezi jógou a pilates

Obecně by se dalo říct, že jóga je více filozofickou záležitostí a byla prioritně určena k rozvoji ducha. A jednotlivé jógové pozice tomu velmi napomáhají. Oproti tomu je pilates metoda označovaná více za cvičení určené k posílení hlubokého stabilizačního systému a tudíž je více vyhledávána sportovci nebo lidmi se sedavým zaměstnáním. V současné době však existují různé druhy jógy, které jsou více zaměřené na celkové posílení a protažení těla, jako je třeba power jóga. Záleží tedy jen na tvém výběru a na tom, jaké cvičení ti bude vyhovovat. U pilates, stejně jako u jógy je však nutné, začít cvičit se zkušeným instruktorem. Je třeba jednotlivé cviky, či asány provádět správným způsobem, aby byly funkční a tvému tělu spíš neuškodily.

relaxace pilates

 

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.