Jak začít s potápěním?

potápěč s přístrojem pluje mezi korály a rybami

Že je potápění pouze pro mistrovské plavce? Vůbec, naučit potápět se může každý zdravý člověk, který umí plavat, má rád vodu a chtěl by objevovat svět pod hladinou. Chceš zjistit, co potápění obnáší a jak s ním začít?

Přístrojové potápění

Občas vidíš na dovolené vylézt z vody důležitě vypadajícího chlápka v neoprenu a s “bombou” na zádech. Říkáš si, že to musí být badatel nebo sportovec? Nebo policejní potápěč, který hledá v moři mrtvolu? Ale nejspíš je to týpek jako ty, který má prostě potápění jako koníček. Nechal se zlákat neopakovatelným pocitem beztíže pod vodou a obrazy podvodního světa s jeho bohatým životem. Nebo ho baví potápěčská kultura a typ lidí, kteří se kolem potápění pohybují. Termín “buddy” totiž pro potápěče neznamená jen kámoše na pivko, ale parťáka, který může v případě krize pod vodou znamenat i rozdíl mezi životem a smrtí.

Ale nechceme tě odradit, na většinu rizik se dá připravit výcvikem v certifikovaném kurzu potápění. Pokud potápěč dodržuje zásady bezpečnosti, kontroluje si pečlivě vybavení a zbytečně neriskuje, je pod vodou asi stejný důvod k obavám, jako že tě při chůzi po chodníku srazí autobus. A kvůli tomu také nepřestaneš chodit po chodníku, že?

Jak se začít potápět?

Jelikož potápění není nejlevnější koníček, je dobré nejdřív zjistit, jestli se ti bude vůbec líbit a vydržíš u něj. Můžeš začít nejdřív šnorchlováním – plaváním s maskou, šnorchlem a ploutvemi a pozorovat dění pod vodou z hladiny. Pokud zjistíš, že chceš vidět víc a déle, vyhledej potápěčskou školu a zkus potápěčské intro – ochutnávku potápění. Zapůjčí ti vybavení, divemaster ti dá základní instrukce a dá s tebou zkušební ponor. Někomu to stačí, někdo si ale chce potápění zopakovat s větším povědomím a samostatně, takže jde na kurz.

plavec se šnorchlem si prohlíží podvodní svět

Co je potřeba za vybavení?

Potápěčská výstroj a vybavení není levná záležitost. Dobrá zpráva je, že na ochutnávku potápění ani na kurz nepotřebuješ žádné pořizovat, můžeš si je vypůjčit. Teoreticky ani poté, co už máš oprávnění se potápět samostatně, nemusíš mít hned všechno vlastní, půjčit si výstroj a naplnit lahev můžeš i na dovolené u moře na místních potápěčských základnách. Většina lidí ale preferuje alespoň vlastní masku a šnorchl, případně neopren (který ale do teplých moří stačí ve verzi „shorťák“).

Kdy se můžeš samostatně potápět?

Ochutnávky potápění jsou pro začátek fajn, ale nikam se při nich nepodíváš. Pokud chceš poznávat vodní svět tam, kde to vyhovuje tobě nebo se účastnit potápěčských výprav, je potřeba projít kurzem Open Water Diver a získat průkaz. Získáš technické dovednosti, naučíš se zásady bezpečného ponoru i vynoření, a v neposlední řadě pravidla komunikace pod vodou. Potápění je totiž týmová aktivita, i když má potápěč kurz, ponory by měl kvůli bezpečnosti vždy absolvovat aspoň ve dvojici – s buddym.

Co je úkol buddyho?

Dva vidí a zvládnou víc než jeden – proto je součástí potápěčského výcviku i buddy system. Smyslem je, aby se v případě krizové situace člověk neocitl pod vodou sám bez vzduchu nebo s nefunkčním vybavením. Správný buddy ti pomáhá překontrolovat vybavení před ponorem, drží se nablízku, komunikuje a je připraven s tebou dýchat z jednoho přístroje, pokud to bude potřeba. Stejně tak funguješ ty vůči němu. Nezapomeň ale, že i buddy je jen člověk a musíš se vždy spoléhat především na svůj úsudek a schopnosti.

kurz potápění v bazénu

Potápěčské kurzy Open Water Diver (OWD)

Absolvování základního kurzu Open Water Diver tě opravňuje k potápění do 18 metrů kdekoliv na světě. Skládá se z teoretické přípravy, seznámení s výstrojí. Absolvuješ také 5 ponorů v bazénu a 4 ponory v otevřené vodě. Standardní doba kurzu jsou minimálně čtyři dny. Kurz potápění si můžeš udělat už v ČR, potápěčské školy jsou dnes prakticky v každém městě. Na základní kurz může navázat další – Advanced Open Water Diver (AOWD). Po jeho zvládnutí se můžeš potápět až do hloubky 40 metrů.

Cena kurzů začíná zpravidla na cca 6 000 Kč. Zjisti si každopádně předem, co všechno cena zahrnuje. V nízké částce totiž nemusí být půjčení výbavy, stejně tak poplatek spojený s vydáním mezinárodního průkazu. Za něj se připlácí kolem 1 500 korun. Také se zajímej předem o to, jaký je přesně průběh kurzu, kolik bude účastníků a instruktorů a ideálně se s instruktorem seznam dopředu. Pokud se rozhodneš kurz OWD absolvovat na potápěčské základně v místě zahraniční dovolené, je na místě dvojnásobná opatrnost.

Závěrem

Potápění je aktivita, která otevírá možnosti novým parádním zážitkům. ALE. Vyžaduje jistou úroveň disciplíny a znalost sebe sama. Před každým ponorem, ať už je to ochutnávka v bazénu nebo ponor z lodi uprostřed moře, se neboj přiznat, že se něčeho bojíš nebo se necítíš dobře. Tohle chceš řešit raději nad hladinou než pod ní!

Ať už se rozhodneš pro přístrojové potápění nebo zůstaneš u šnorchlování, obojí je super zpestření každého pobytu u vody. Tak se bav!

šnorchlující žena ukazuje palce nahoru

 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.