Jak si vybrat in-line brusle

Slunečné počasí je tu a s ním i letní sporty! Jeden z nejoblíbenějších, a navíc nejvíc aerobních je jízda na in-line bruslích. V tomto článku ti pomůžu s výběrem těch pravých a dám tipy na některé cyklostezky, kde nové in-liny můžeš projet. 

In-line brusle tě dostanou do kondice

Už jsem začal přemýšlet, jak se po zimě znovu dostat do kondice, protože týdny zimního vysedávání v cukrárnách mi zrovna neprospěly. Posilovny a fitka jsou čím dál dražší, a naopak stále teplejší počasí mě táhne ven. Přestože běhání docela frčí a dost kamarádů mě do něj povzbuzuje, po pár pokusech to úplně slibně nevidím. Prostě ne každému to sedne. Nakonec jsem sáhl po in-line bruslích a kup to byl skvělý! Je to rozhodně snazší než začít s běháním a progres vidím hned. 

Levné vs. kvalitní in-line brusle 

Často se razí myšlenka koupit pro začátek levnější výbavu a pokud tě to bude bavit, tak si pořídit dražší. To ale neplatí o in-line bruslích, protože ty levné a nekvalitní budou ty poslední, které si obuješ. Nejde jen o to, že ti prostě nepojedou a nebude tě to bavit, ale navíc tě z nich budou bolet nohy. Jde hlavně o to, že v kvalitních bruslích můžeš ujet klidně i 30 kilometrů a další den se budeš cítit v pohodě. To u nekvalitních pocítíš nejen bolavé nohy, ale i záda a další části těla. Moje volba jsou tyhle parádní, které můžu vřele doporučit. 

Výběr velikosti 

Vybrat si správnou velikost bruslí je podobné správnému výběru běžeckých bot. Mnohdy v nich budeš trávit dokonce mnohem více času, protože zatím co na bruslích můžeš strávit i několik hodin za den, běhat několik hodin asi nezvládneš. Takže pohodlí a komfort je na prvním místě. 

Správný výběr velikosti poznáš po vyzkoušení plně zapnuté brusle v jemném záklonu do pravého úhlu, jako bys seděl na židli. Pokud cítíš dobrou oporu v kotníku a nevypadáváš z brusle, máš vyhráno. Neboj se prvotního jemného tlačení, brusle se ježděním jemně natvaruje. 

Ochrana a doplňky 

Věřím, že jsi stoprocentně talent od přírody, ale bojím se, že ani tak se občasným pádům nevyhneš. Proto je nezbytné si pořídit chrániče na kolena a předloktí, jako je třeba K2 Performance Pad Set. Nezapomeň ani na helmu, která ročně zachrání mnoho životů. Máš na výběr dva typy helmy, klasická cyklistická jako je třeba GIRO Fixture, ale chápu že to může být typ který nosí tvoji rodiče a chceš si vzít něco spíš ve skate stylu, pak bych volil třeba tuhle Giro Quarter. Nespornou součástí jsou i spreje na promazání ložisek, aby ti to drandilo co nejdéle. Můžu doporučit třeba tento levný, ale účinný WD-40 Specialist. 

helma achrániče

Kam se vydat na in-line brusle 

V každém městě je mnoho možností, kam na brusle vyrazit, ne všechny cesty jsou ale vhodné. Prostě brusle nejsou kolo, a to tě bude trochu limitovat. Kočičí hlavy nebo štěrková cesta nejsou úplná hitparáda, a nejen že se neprojedeš, ale můžeš si i ošklivě ublížit. Ani rušné silnice nejsou pro bruslaře ideální z pohledu bezpečnosti. Nejlépe si in-line brusle užiješ na cyklostezce. Já si je hledám v aplikaci Wikiloc a mohu doporučit i tobě. Najdeš v ní informace o povrchu vozovky/cyklostezky a na jaký typ sportu se hodí. No tak teď už máš dostatek informací a doufám, že se uvidíme brzo na bruslích. 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.