Doplňky stravy pro nejlepší sportovní výkon

Doplňky stravy pro nejlepší sportovní výkon

Dámy, ruku na srdce, která z nás by nechtěla vypadat v plavkách jako krásná Gal Gadot ve Wonder Woman? A pánové – komu z vás by se nelíbila krásně vypracovaná postava Chrise Hemswortha ve filmu Thor? Trpělivost svaly přináší, ale ani mocné doplňky stravy zázraky nedokáží! Není možné chtít vše hned, ale zkusíme ti poradit, jak na to a jaké doplňky stravy ti v tom mohou pomoci.

Nejvíce používané doplňky stravy mezi sportovci

Na poli sportovní výživy dochází denně ke zkoumání jednotlivých doplňků stravy. Jedním z důvodů je posunutí hranic lidského potenciálu a sportovního výkonu, snaha o podporu regenerace a nadstavba použití v podobě doplnění živin z nevyvážené stravy. Jenže překonat některé ze sportovních legend je opravdu těžký oříšek. V rámci sportu se bez potravinových doplňků neobejde plných 60 % sportovců. To samozřejmě neznamená, že bys měl používat stejné doplňky, jako sportovci – pamatuj na to, že výkony vrcholových sportovců vždy předčí ty tvé a proto buď při užívání jakýchkoli doplňků velmi opatrný a využij rad nějakého zkušeného výživového či sportovního poradce, který s tebou tvé výkony a následné užívání doplňků do detailů prokonzultuje. A jaké doplňky stravy jsou tedy vhodné pro tvůj nejlepší sportovní výkon?

Mezi nejčastější doplňky stravy pro nejlepší sportovní výkon používané mužskými vrcholovými sportovci patří kreatin a proteinový nápoj.

U žen je to se spektrem doplňků podobné, ale častěji je výživa doplněna ještě o železo.

Pro obě pohlaví jsou pak důležitým doplňkem ještě multivitaminové a multiminerálové přípravky a vitamin C.

Zajímavým zdrojem informací o potravinových doplňcích může být také jejich rozdělení z pohledu odborných institucí zabývajících se sportovní výživou. Jsou rozdělené do čtyřech kategorií: Nárůst svalové hmoty, Podpora hubnutí, Zlepšení výkonu a Všeobecné zdraví. Následně pak do čtyřech bodů: Osvědčené látky, které nikdy nezklamou, Látky vhodné k použití v kontextu se sportovním a nutričním plánem, Prozatím málo důkazů pro účinnost a širší využití těchto látek, Látky dopingového charakteru a látky nedostatečně probádané, potenciálně rizikové.
V tomto článku se zaměříme na kategorii Všeobecné zdraví v rámci jednotlivých bodů dle vědeckých poznatků.

Klasifikované doplňky stravy v rámci dosavadního vědeckého poznání působící na všeobecné zdraví

A) Osvědčené látky, které nikdy nezklamou

Mezi tyto látky jednoznačně patří vitaminy, minerální látky a stopové prvky, probiotika.

B) Látky vhodné k použití v kontextu se sportovním a nutričním plánem

Do této kategorie se z hlediska všeobecného zdraví řadí především rybí olej.

C) Látky, které mají prozatím málo důkazů pro svou účinnost a jejich širší využití

V rámci všeobecného zdraví mezi tyto látky patří především doplňky z čínské medicíny jako je houba kordyceps, ženšen, Rozchodnice růžová (Rhodiola Rosea). Z vědeckého hlediska jistě jejich účinky dlouhodobě prozkoumány nejsou, v čínské medicíně se však řadí na přední místa. Pokud tě tato oblast zajímá, určitě se zaměř na informace ze spolehlivých zdrojů a nakupuj pouze čisté přírodní produkty, které mají potřebné certifikáty a testy na přítomnost těžkých kovů a radioaktivity. Některé z nich se pyšní také certifikátem bio kvality.

D) Látky dostatečně neprobádané, potenciálně rizikové

Z vědeckého hlediska sem patří exotické rostlinné extrakty či kolostrum.

V některém z našich dalších článků se můžeme objasnit, jak tyto poznatky uvést do praxe a využít je ke konkrétním účelům. Pamatuj, že doplňky stravy by měly sloužit pouze k doplnění běžného režimu. Nikdy nepřekračuj doporučené denní dávkování! Vždy si zajisti opravdu kvalitní doplňky stravy bez přidané kontaminace různými rizikovými látkami a při nákupu dej přednost spolehlivým a prověřeným firmám, které se mohou prokázat ověřenými certifikáty a jistou tradicí na trhu. A hlavně si pamatuj, že jakýkoli potravinový doplněk ti zdraví nezlepší a neodmaká za tebe dřinu v posilovně.

Nakup si doplňky stravy na e-shopu Aktinu, kde máš s ISIC slevu 7 %. Nebo omrkni e-shop ISOstar, kde pořídíš energetické drinky a gely v bio kvalitě se slevou 20 %.

 

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.