Co dělat, když jsou hory bez sněhu?

Celý rok se těšíš na zimní dovolenou na horách, a nakonec se stane to co právě nyní – obleva, jarní počasí a po sněhu ani památky. Naštěstí, zabavit se na horách se dá i bez sněhu.

Hory nabízí víc než jen lyžování

Jasně, hory máme v zimě spojené s lyžováním a určitě to je přesně ten důvod, proč jsme si ten pobyt objednali. Jenže, co když dorazí obleva a sněhu je pomálu? Je rozdíl, pokud je sněhu málo a pro lyžování i málo kvalitního. V takovém případě je ještě šance, že na hřebenech leží aspoň trochu sněhu na běžky a dá se vyrazit na túru. Taková akce může být krom sportovního výkonu s dobrou partou hodně skvělá zábava. Při nedostatku sněhu se dá také ještě vyrážet na skyalping. Špatné nemusí být ani sáňkování u kterého si skvěle zablbnete. Co když ale není sníh skoro žádný? Mám pro tebe 3 tipy na místa, kde se nebudeš nudit.

Lipno bez sněhu

Nedostatek sněhu na Lipně ti určitě nebude vadit, pokud se vydáš na Stezku korunami stromů. Jestli navíc vychytáš ještě slunečný den, bude to skvělé, protože za jasného počasí bývají dobře viditelné Alpy. Otevřeno je denně od 10 do 16 hodin, parkovat můžeš zdarma na centrálním parkovišti Skiareálu Lipno a nahoru se dostaneš buď pěšky nebo Stezkabusem.

stezka v korunách stromů Lipno

Po dni stráveném turistikou oceníš vířivku a divokou řeku v Aquaworldu, kde se dá skvěle relaxovat několik hodin.  Pro milovníky adrenalinu je zde horská bobovka, která vede ve vzduchu, tak pozemní dráha s klopenými zatáčkami, které se proplétají na dlouhém svahu. Další o něco klidnější Relax nabízí nedaleký Wellness Hotel Frymburk, kde můžeš v akváriích prozkoumávat svět pod hladinou a užívat si vodní radovánky ve venkovním i vnitřním aquaparku. Kdo má rád exotiku, neměl by vynechat tropický motýlí dům.

Ještěd – na skok do Liberce

Liberec je oblíbené místo na víkendové výlety, a to v zimě i mimo zimní sezónu, takže zabavit se zde ve chvíli, kdy vleky na Ještědu nejedou, není nic tak složitého. Nejoblíbenějším místem je zdejší Centrum Babylon, kde nejdeš skvělý aquapark, science center iQpark, lunapark i zrcadlové bludiště.

hory Ještěd

Unikátní je i druhé science centrum iQlandia s planetáriem. Vyrazit zde můžeš i na motokáry nebo na bowling. Bez sněhu se dá také podniknout turistický výlet na Ještěd, kde si můžeš dát skvělý oběd a odpoledne se vydat do Babylonu do wellness centra a pořádně se zrelaxovat. Další příjemný výlet může být do místní ZOO, protože tohle místo žije i v zimě.

Hory si v Krkonoších užiješ i bez sněhu

Do Krkonoš se nejezdí jen na lyže, ale také za skvělými apres ski akcemi a bujarými večírky, kterým vévodí hlavně Špindlerův Mlýn. Takže prostě jen zabalíš trochu jinou výbavu než na sjezdovky a staneš se lvem či lvicí salonů a večírků. Pokud ale zůstalo aspoň trochu sněhu, rozhodně si nesmíš nechat ujít nejdelší sáňkařskou dráhu u nás, asi nejlépe si ji užiješ ve večerních hodinách.

wellness centrum ve Špindlu

Místní bobová dráha je nyní uzavřená, ale pokud vyrazíš do nedaleké Pece pod Snězkou nebo do Harrachova, tak zdejší dráhy jsou v provozu. V Harrachově stojí za návštěvu také místní sklárna Novosad, kde najdeš muzeum skla, místní minipivovar s restaurací a hotel s pivními lázněmi. Jestli nejsi na Relax v pivním moku, tak se vydej zpět do Špindlu, kde si užiješ Relax a vodní radovánky ve Vodním ráji.

 

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.