Běh na silnici a v terénu: Hlavní rozdíly a výběr běžeckých bot

běh Top4Running

Chceš se začít hýbat a zlepšit svou kondici? Běh je skvělá sportovní aktivita, kterou můžeš provozovat kdekoliv. Avšak silniční a trailový běh jsou dvě odlišné disciplíny. V čem se mezi sebou liší a proč je výběr správných běžeckých bot stěžejní?

Silniční běh – pozor na klouby

Při běhu na asfaltu se nemusíš tolik soustředit na každý krok. Je vhodný pro začátečníky a můžeš při něm velice rychle zlepšit svou rychlost. Při běhu se soustřeď na došlap. Snaž se běhat přes špičku či střed nohy, nikoliv přes patu. Kvůli rovnému povrchu jde o monotónní činnost, při které hrozí přetížení kloubů v dolních končetinách. Vhodné je běh na silnici občas kombinovat s trailovým během, silovým tréninkem či kompenzačním cvičením.

Běžecké boty na silnici

Na silnici tvé klouby a šlachy pocítí každý došlap. Proto obuj silniční boty s odpružením a středním až vysokým tlumením. Při výběru bot zohledni také odchylky kotníku do stran, kterým se říká pronace a supinace. V případě zjištění odchylky pořiď boty s podporou, pracuj na správné technice běhu a posílení svalů na chodidle.

TIP: Nevíš si rady s výběrem bot? Navštiv běžeckou speciálku, využij diagnostiku došlapu a nech si poradit od zkušených specialistů. Vybírat můžeš třeba v e-shopu Top4Running, kde máš s ISIC 15% slevu. Více k uplatnění slevy najdeš zde.

Trailový běh – komplexní pohyb celého těla

Pod pojmem trailový běh si představ běh po nezpevněném a měnícím se povrchu. Jde například o lesní cesty s kameny či kořeny. Narazíš také na kopce a technické seběhy. Právě to děla z běhu v terénu komplexní druh pohybu – jak kondiční, tak silový. Zapojíš při něm nohy, střed těla či záda. Musíš se soustředit na každý krok a koukat pod nohy, což je zátěž i pro tvou hlavu. Vše ale vynahradí krásné výhledy a pobyt v přírodě.

trailový běh

Běžecké boty do terénu

Kvalitní trailové boty jsou základ. Díky vzorku na podrážce tě podrží na nerovném, kluzkém povrchu. Doporučujeme koupit boty o půl čísla až číslo větší. Chodidlo se v průběhu běhu rozpíná a lehce otéká, proto mu dopřej dostatek prostoru. Vyhneš se nepříjemným puchýřům či černajícím, tzv. běžeckým, nehtům.

Tak co, obuješ příště raději silničky nebo trailovky? Vyzkoušej, co ti sedí, poslouchej své tělo a užívej si každý kilometr.

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.