4 praktické tipy, jak běhat v zimě a užívat si to

běhání v zimě

Běhání v zimě má své kouzlo. Zabarvené stromy, magická mlha či sněhové scenérie. Nevzdávej se ho kvůli nízkým teplotám. Jak běhat v zimě a co si obléknout? Máme pro tebe 4 jednoduché tipy, jak na to!

1. Běžecké boty jsou základ

Déšť, sníh a kluzký povrch. V těchto podmínkách obuj trailové boty nebo silniční boty s agresivnějším vzorkem na podrážce, které tě podrží a zmírní riziko uklouznutí. Oblíbená nepromokavá obuv je ta s membránou Gore-Tex. Odpuzuje vodu a zároveň se ti v ní nepaří chodidlo. Měj však na paměti to, že Gore-Tex boty jsou o něco málo těžší než klasické.

2. Vrstvení běžeckého oblečení

Říká se, že neexistuje špatné počasí, pouze nevhodně oblečený běžec. To je holý fakt! Proto se při oblékání na běh v zimě řiď třemi základními pravidly – oblečení by mělo být funkční, nepromokavé a navrstvené. Jak vrstvit? 

  • Základní vrstva – Funkční triko s dlouhým rukávem
  • Mezivrstva – Běžecká mikina
  • Svrchní vrstva – Nepromokavá bunda či větrovka 

Kromě běžeckého oblečení se zaměř také na zimní doplňky, jako je běžecká čelenka, čepice, rukavice či nákrčník.

3. Po běhu hned do suchého

Snaž se během tréninku zbytečně nezastavovat. Zahřáté tělo je v zimních teplotách náchylnější k prochladnutí. Ihned po doběhu sundej mokré oblečení, osprchuj se a osuš.

TIP: V zimě, šeru a mlze vybíhej vždy s čelovkou na hlavě, ať vidíš a jsi viděn/a. Zodpovědnost a bezpečnost na prvním místě!

4. Delší a pomalejší běhy

Zima je pro běžce období objemů – delších a pomalejších běhů. Pro tělo je náročnější dostat se do pohybu a potřebuje k tomu mnohem více energie. Proto nelámej rychlostní rekordy, ty si nech na jarní dny. Běhej déle a / nebo v klidnějším tempu. Uvidíš, že na jaře vytrvalost jako když najdeš!

Vybav se na zimní výběhy v běžecké speciálce Top4Running! S ISIC máš slevu 15 % na vše, a navíc se v listopadu můžeš těšit na Black Friday. Ulov si bestsellery za skvělé ceny!

běžec

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.