Velikonoční tradice v různých zemích

Velikonoce

Každý rok na jaře se v celém křesťanském světě slaví Velikonoce. Ne každá země má pouze ty tradice spojené s křesťanstvím, mnoho z nich do toho zapojuje tradice ať už bizarní, nebo jen nezvyklé pro naše oči.

Velikonoční tradice v Čechách

Velikonoce se v České republice slaví starým pohanským zvykem, kdy si chlapci přišli vykoledovat svoji odměnu. Aby dívky byly stále mladé a krásné, dostaly našleháno čerstvým jarním proutím.  Velikonoční tradice se ale z našich krajin pomalu vytrácí, mladá generace k nim vztah nemá a nijak jim nefandí. Jako ateistický národ navíc ani moc nedržíme tradice spojené s křesťanským svátkem. Češi si zvykli vnímat Velikonoce spíš jako čtyři dny volna a scházet se s rodinou a přáteli. Jak se ale slaví Velikonoce v jiných zemích?

USA

Velikonoce se také slaví ve Spojených státech a společné s námi mají i barvení vajíček. Pro ty si ale nechodí koledníci, ale jsou takovou hrou na schovávanou pro děti. Rodiče je ukrývají na zahradě nebo v parku a děti je hledají. Klasické velikonoční kraslice doplňují i čokoládová nebo ta s překvapením, která ukrývají třeba drobné peníze. Vždy vyhrává ten, co má největší počet vajíček. Vajíčka schovává velikonoční králík, a tato tradice neminula ani White House. Prezidentské hledání vajíček je velkou společenskou událostí, na kterou se těší jak významní hosté, tak jejich děti. Tato tradice na trávníku Bílého domu je praktikována již od roku 1878. Vtipný fakt je to že všichni velikonoční králici jsou převlečení členové prezidentské ochranky a elitní vojáci. Prý se na to těší sami a berou to jako velké odreagování od každodenní rutiny.

Bermudy

Je to sice Britský ostrov v Karibiku, ale má vlastní zajímavou tradici naprosto odlišnou od britské. Když Bermudy obsadili Britové, tak obyvatelé věřili v přírodní bohy. Tehdy ale došlo na násilná převrácení na víru a odtud pochází i jejich velikonoční tradice. Když se učitelka ve škole snažila vysvětlit dětem domorodců Ježíšovo na nebe vzetí, použila draka na provázku, na kterém ukázala jak stoupá k nebi. Mělo to popisovat na nebe vzetí a ujalo se to. V dnešní době na Velikonoční pondělí chodí na pláž rodiče s dětmi a pouštějí draky ve tvaru kříže vzhůru k nebi.

Filipíny

I když dnes je země silně muslimská tak má své křesťanské tradice. Filipínci si vybrali z velikonočních tradic asi tu nejbizarnější. Na Velký pátek se nechávají dobrovolníci přibít na kříž, a přibití je opravdové. Prý chtějí svojí tryznou odčinit své hříchy, no a pokud je pro někoho přibití hřiby příliš, může se jen bičovat. Vláda i církev tyto akce silně odmítá, prý je to ukázka lidské hlouposti a ne připomínky Ježíšova utrpení. Ale i tak vláda bezplatně ošetřuje zraněné přímo na místě.

Španělsko

Ve Španělsku jsou zvyklosti silně náboženské, ale také mají trochu bizarního ducha. Na křížovou cestu se vydávají sochy svatých či celá sousoší. Přestavte si, jak celé sousoší poslední večeře nesete městem na velkých nosítkách. Nosítka nesou i klidně desítky lidí, v dnešní době ale už používají sofistikované stroje jako je třeba auto. Zajímavé a mystické jsou noční velikonoční průvody, kdy se účastníci procesí oblékají do kápí a velikých kuželových čepic. Mají symbolizovat kajícníky. Mají na sobě oděv typický pro vězně španělské inkvizice. Mě osobně to připomíná pochody Ku-klux-klanu, protože nechybí ani hořící kříže. Ale skutečnost, že se to odkazuje na Španělskou inkvizici je opravdu zvrácené. No každý má své tradice a naše též nejsou bez poskvrny.

Kypr

Na Kypru se slaví Velikonoce podobně jako v USA a to hledáním vajec. Hledání vajec je spíše pro mladší a převzali je ze Západu. Tradice, která mě mnohem více pobavila je stavění vatry. Vatra je veliké do výšky stavěné ohniště. Mladí chlapci mají dle tradic postavit co největší vatru do západu slunce. Ale na Kypru obecně není hojnost dřeva, takže se stává že si chlapci dřevo kradou či kradou ploty sousedům. V roce 2013 se dokonce na Kypru snažila policie pouliční rvačky o dřevo rozhánět zábleskovými granáty a vodním dělem.

Chystáte se na velikonoce? Vyzkoušejte třeba skvělý recept na velikonočního beránka. 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.