Uherské Hradiště bude dýchat pro film

Letní filmová škola

Na Letní filmové škole můžeš čas trávit různě. Třeba diskuzemi s (nejen) filmovými odborníky a tvůrci, povalováním se v parku, koncerty, parties nebo degustací nejlepších slováckých vín za doprovodu cimbálovky. Ale to hlavní je samozřejmě film.

Filmová historie i novinky

Na Filmovce pro film dýchají – tak se nadechni s nimi! Uvidíš zásadní filmy historie, zapomenuté klenoty i novinky v pečlivě sestavených sekcích doplněných odbornými (i vtipnými) úvody a přednáškami. Dozvíš se vše, co potřebuješ vědět o Howardu Hawksovi, Janu Procházkovi, Pedru Almódovarovi či festivalových hitech z Brazílie. Ztratíš se ve virtuální realitě a ochutnáš hodně ujeté půlnoční delikatesy.

Filmovku zahájí očekávaný Bod obnovy

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká kinematografie opět dočkala výpravné sci-fi s originálním a silným nápadem,“ láká dramaturg Jaroslav Sedláček. Příběh filmu je zasazen do roku 2041, kdy lidstvo používá velmi vyspělé technologie a ústava všem občanům garantuje právo na „jeden celý život“. Po nepřirozené smrti, jako je například autonehoda nebo teroristický útok, tak může být člověk obnoven ze své digitální zálohy.

Chyť Leopardí ženu

A jaký film doporučuje programová ředitelka LFŠ Iva Hejlíčková, která připravuje retrospektivu Howarda Hawkse? „V době premiéry byla Leopardí žena propadák – a aby ne, tak šílenou jízdu tehdejší publikum prostě nedalo. Mám podezření, že scenárista na něčem ujížděl, ale musel to být dobrý materiál, protože vytvořil pro Katharine Hepburnovou a Caryho Granta snad nejlepší a nebláznivější komedii 30. let. A to byla doba, kdy se točily nějaké komedie!“

Rozmanitý doprovodný program

Filmovka ovšem nabízí i nabitý doprovodný program. Poslechneš si koncert PSH, Vladimíra Merty, Davida Kollera či Alberta Romanuttiho s Janem Foukalem, smát se budeš s Tatianou a Vojtěchem Dykovými jejich Slepici na zádech. Zúčastníš se natáčení skvělých podcastů jako třeba Čelistí, slam poetry exhibice, zkusíš si nejrůznější filmové profese, zasoutěžíš si s Chytrým kvízem, poslechneš si autorská čtení.

Tohle všechno a mnohem víc zažiješ na 49. Letní filmové škole Uherské Hradiště. Tak řekni kámošům, kupte si akreditace se slevou na průkaz ISIC a vyrazte do srdce Slovácka. Festival se koná od 28. července do 3. srpna.

 

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.