SOUTĚŽ: Co všechno má NPÚ na starosti?

Co všechno má na starosti NPÚ

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Současnými zákony, zejména zákonem památkovým, je mu svěřena řada odborných úkolů týkajících se státní památkové péče.

Poskytuje např. odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, metodicky působí na sjednocení přístupů při záchraně a rozvíjení hodnot památkového fondu na území ČR, jehož soupis také vede. Aktivně zasahuje do procesu prohlašování jednotlivých předmětů, objektů a území kulturními památkami a zajišťuje v rámci svých možností jejich dokumentaci.

Památky řídí 14 úřadů

Pro výkon odborné složky památkové péče disponuje sítí 14 územních odborných pracovišť se sídlem v každém kraji. Jako vědecká a výzkumná organizace se Národní památkový ústav podílí na mnoha projektech, plní výzkumné úkoly, poskytuje odborné vzdělávání v oblasti památkové péče a ročně vydá desítky publikací.

Vedle toho spravuje více než sto nemovitých památek v majetku státu – hrady a zámky (od Karlštejna přes Hlubokou, Jindřichův Hradec až po Lednicko-valtický areál), klášterní areály (Plasy, Kladruby u Stříbra, Zlatá Koruna a další).

Památky lidové architektury (Hamousův statek ve Zbečně, skanzeny v Zubrnicích, Příkazích či na Veselém Kopci) i průmyslové památky (Důl Michal v Ostravě), z nichž naprostá většina je přístupná veřejnosti. Takže neváhejte, uplatněte další výhodu ISIC a ITIC průkazů a projeďte si naše památky v létě se slevou!

ISIC TIP: 30% sleva z ceny vstupenky na všechny památkové objekty ve správě NPÚ! pro držitele průkazů ISIC, ITIC!!!
Soutěž byla ukončena
Informace o soutěži
Výherci soutěže
Tadeáš Kocuba, Denisa Sedlická, Jan Mareš, Tereza Kacrová, Anežka Balabánová, Tomáš Koranda, Lucie Šumberová, Tereza Sehnalová, Josef Novák, Anna Kubová
Autor
Jakub Srněnský