Rozlučte se s létem na Hradozámecké noci!

Zažijte super závěr fajnových prázdnin! Poslední prázdninový víkend hrady a zámky v noci opět ožijí na Hradozámecké noci. Ze soboty 31. srpna na neděli 1. září se na 92 místech po celé České republice otevírají brány českých památek s připraveným bohatým kulturním programem. Národní památkový ústav pořádá již 10. ročník Hradozámecké noci a hlavním objektem byl vybrán Grabštejn.

Grbabštejn slibuje spoustu zábavy

Hrad Grabštejn leží v Libereckém kraji, byl postavený za období vlády krále Přemysla Otakara II. O přestavbu hradu bergfritového typu (první kamenné hrady, které byly postaveny na těžko přístupných místech) na renesanční sídlo se zasloužil Jiří Mehl ze Střelic. Při přestavbě byla vybudována kaple Sv. Barbory s rozsáhlou malířskou výzdobou. Na hradě se vystřídalo několik majitelů mimo jiné i Albrecht z Valdštejna, roku 1704 zboží zakoupili Gallasové.

Kristián Kryštof Clam-Gallas nechal přebudovat starý úřednický dům na klasicistní zámeček. Bohatý doprovodný program potěší všechny milovníky happeningu. Těšit se můžete na dobová hudební a taneční vystoupení, ukázky šermu a historickou módní přehlídku. Při ukázkách z tortury neboli práva útrpného se vám zatají dech. Na závěr Hradozámecké noci si můžete pochutnat na dobové zmrzlině. Celý program zakončí ohnivé překvapení a oblohu rozzáří ohňostroj.

Navštivte i Frýdlant nebo Lemberk

Na nedalekém zámku ve Frýdlantě jsou pro vás připraveny opět netradiční prohlídky – nahlédnete do dílny středověké magie, v zámecké kuchyni vám zavoní koláčky, malé děti pobaví pohádka: „Jak se se peče písnička?.“ Nedaleko Jablonného v Podještědí se nachází Lemberk. V zámku nedávno zpřístupnili světničku Sv. Zdislavy.

Pro milovníky vaření je připravená černá kuchyně s kuchařem z Montyho kuchyně u Ryby, na akci pro velký zájem je nutná rezervace. Pokud navštívíte jednu ze jmenovaných památek a zakoupíte si letošní nezlevněnou vstupenku z Frýdlantu, Lemberku či Grabštejna, získáte snížené vstupné na dalším z těchto tří objektů.

Užijte si divadlo za zámeckými zdmi

Do Kladrub se vydejte za noční oblohou a krásami zdejšího kláštera. V Březnici se představí netradiční divadelní soubor Geisskers Hofcomoedianten, který propojuje staré tradice s živým současným divadlem. Rozhodně si nenechte ujít zámeckou společnost na Krásném Dvoře.

Vydejte se s Janem Rudolfem Černínem a s jeho chotí na obhlídku loveckého území a staňte se přímými účastníky parforsního honu v rámci zážitkové hry. Lov bude slavnostně zakončen na Novogotickém templu.

Více o top akcích Národního památkového ústavu naleznete na webových stránkách Hradozámecké noci a Národního památkového ústavu: www.npu.cz a www.hradozameckanoc.cz
Změna v programu Hradozámecké noci je vyhrazena.

ISIC TIP: 30% sleva z ceny vstupenky na všechny památkové objekty ve správě NPÚ pro držitele ISIC a ITIC průkazů!
Autor
Veronika Vlachová