Recenze knihy: Královny hrůzy

studenti debatují nad knihou

Pořádná bichle plná strašidelných příběhů z konce 19. století, která na první pohled zaujme krvavě rudou obálkou. Co od knihy Královny hrůzy můžeš očekávat?

Graeme Davis: Královny hrůzy 

Kniha Královny hrůzy neukrývá ucelený příběh, ale je antologií duchařských a hororových povídek z pera britských a amerických spisovatelek. Editor Graeme Davis tak čtenářům předkládá na jednom místě ochutnávku díla třeba známé spisovatelky Mary Shelley (autorka Frankensteina) i díla pozapomenutých autorek, jako je Charlotte Riddell. Povídky navíc uvádí krátkými medailonky, kde se můžeš seznámit se spisovatelskou dráhou i s životními osudy těchto pozoruhodných a nadaných žen. Zjistíš, že ty “neznámé” autorky vlastně nejsou zapomenuté kvůli nízké kvalitě svých děl, ale proto, že svého času nemohly publikovat vůbec nebo jen pod mužskými pseudonymy. A tyhle skryté poklady teď můžeš objevit! 

Kniha, kterou můžeš soudit podle obálky obálka knihy autora Graeme Davis - Královny hrůzy

Už podle ilustrace na obálce je jasné, že se nejedná o žádné napínavé psychothrillery, ze kterých nebudeš moct spát. Jde spíš o atmosférické duchařské příběhy z viktoriánské a gotické doby, ze kterých příjemně mrazí. Pokud máš v knihovničce něco od H. P. Lovecrafta nebo E. A. Poea, pravděpodobně oceníš i tuhle knihu.  

Sbírka je velmi obsáhlá, takže zde najdeš jak povídky, které se ti dostanou pod kůži plíživě mrazivou atmosférou. Ale počítej s tím, že narazíš i na slabší kousky, které hlava moc nebere. I ty se ale s lehkou dávkou přemáhání nechají dočíst. Troufáme si doporučit nevynechat povídky Prázdný pozemek, Bez vysvětlení, Morton Hall, Žlutá tapeta a Zádušní mše.  

Editor možná mohl trochu více zvážit rozložení povídek, první třetina je trochu slabší, přičemž ty našlapanější najdeš na konci. Někoho při čtení může také rušit fakt, že po sobě následuje více kratších povídek a z ničeho nic čteš několik delších po sobě.  

Pokud teď jedeš spíš v současné tvorbě, budeš si chvíli zvykat na styl psaní, protože všechny povídky vznikly v 19. století. Většina autorek pracuje s podobným nadpřirozeným tématem – duchařinou, ale zasazení, charaktery i stavba příběhu se nápaditě liší. Takže tady zase autor antologie zaslouží za svůj výběr klobouček! 

Závěrem 

Kniha Královny hrůzy rozhodně stojí jako historický exkurz za přečtení. Kromě příjemného zážitku tě také obohatí o znalost toho, jak lidé v 19. století přemýšleli. Smrt a fyzické utrpení byly pro lidi naprosto běžnou součástí života, mnohem větší strach měli z neznámého, nevysvětlitelného nadpřirozena. Královny hrůzy se budou nejen kvůli vznešené obálce skvěle vyjímat v knihovničce každého nadšence pro horory a fantasy.  

Knihu Královny hrůzy seženeš v knihkupectví Knihy Dobrovský, kde máš slevu s průkazem ISIC! 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.