Pražské náplavky v létě ožívají super akcemi  

Pražské náplavky

Na březích Vltavy se rozprostírají náplavky a v létě jsou plné akcí. My si v článku rozebíráme, jaké akce náplavky čekají a kam se vydat na dobrou kávu.

Kam v Praze vyrazit v horkém odpoledni? Skvělou volbou mohou být Pražské náplavky, které najdeš na obou březích Vltavy. Netradiční místo v centru Prahy, kde je pohoda a zábava současně. 

Pražské náplavky lemují část centra Prahy po obou březích Vltavy. Mnohé zde kotvící lodě už ale dávno nikam neplují. Staly se z nich pontony plné barů a zábavy. Vyrazit sem můžeš na taneční party, výstavu umění a divadlo, anebo jen tak na drink a živou hudbu. Pokud chceš naopak chytit z náplavky třeba loď do ZOO, musíš se posunout o něco blíže k centru na její další část, kde kotví a staví výletní vyhlídkové lodě. 

Pražské náplavky a co si zde užít

Hořejší nábřeží – Smíchovská náplavka

Festival otevřených dílen – 16.6. 

Na Hořejším Nábřeží se na Den otců bude konat Festival otevřených dílen, na kterém si můžeš vyzkoušet něco z umění truhlařiny a sklářství, nebo mozaiku a knihařinu. Chybět nebude ani umělecké pojetí malby či smaltování. Novinky moderní doby pak představí 3D tisk a jeho využití při opravování věcí. Na devatenácti stáncích si během dne můžeš vyrobit něco na památku a seznámit se s řemeslem, které by tě mohlo zabavit v deštivých dnech, a navíc zkrášlí tvůj domov. 

RECYKLUJ A FEST! – 25.6.

My mladí jsme budoucností pro planetu, a právě o tomto tento festival je. Recyklace je činnost, která možná jednou bude zachraňovat naše děti z ekologické krize. Festival RECYKLUJ A FEST! je založený na přednáškách studentů z vysokých škol pro studenty. Dozvíš se, jak změnit svůj životní styl směrem k udržitelnosti a na workshopech si můžeš vyzkoušet, jak by mohl vypadat tvůj domov v ekologické budoucnosti. Chystají se různé stánky, které nabídnou znovu použitelné obaly či vybavení bytu z recyklovaných materiálů.

Hořejší nábřeží

Rašínovo nábřeží – Náplavka 

Rašínovo Nábřeží prošlo v posledních letech neuvěřitelnou změnou, v roce 2019 změnila takzvané Kobky na kulturní prostor. Kobky se mnoho let využívaly jako sklad pro plavidla. V roce 2019 přišlo město se změnou a otevřelo je pro veřejnost. Kobkám byly dány dveře ve tvaru obrovské skleněné čočky, což jsou pro zajímavost největší skleněné jednolité dveře na světe a muselo se kvůli nim v Asii vytvořit unikátní formu. V těchto Kobkách jsou bary i galerie. 

Kobka 5 – LAb- Zero waste bistro na Pražské náplavce. Platforma pro diskuzi o udržitelném rozvoji napříč společenskými sférami.

Kobka 6 – Bar Náplavka – Bar a kavárna a místo pro setkání s pražskými kulturními akcemi.

Kobka 9 – Pražská paroplavební společnost – Trocha vltavské historie, něco k pražské paroplavbě a lehké občerstvení. 

Kobka 10 – (A)void Gallery – je galerie, ve které jsou jak výstavy tak různé akce jako je autorské čtení.

Kobka 11 – (A)void Bar – podnik, ve kterém se narozdíl od galerie konají hudební vystoupení a můžeš si vychutnat dobrý koktejl. 

Náplavka Kobka

Čerpadlo Hollar – Smetanovo nábřeží

Čerpadlo Hollar je takřka nepolíbeno veřejností a chodí tam pouze fajškmekři. V minulosti se využívalo k vytahování a rozebírání vorů na dřevo. Poslední vor byl vytažen v roce 1947 a pak Hollar zůstal opuštěn to se, ale v roce 2020 změnilo. Město z něho vytvořilo ukrytý břeh s restaurací a barem a nádherným pontonem, na kterém se dá sednout a společně s drinkem si vychutnat řeku, a přitom poslouchat kapelu, která zde vždy o víkendu hraje. Pokud chceš svoji drahou polovičku anebo kamarády vzít na místo které nikdo úplně nezná, je to Hollar. Vystup z tramvaje na Smetanově nábřeží, jdi k vodě a hledej!

Čerpadlo Hollar

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.