Kam v létě v Praze do divadla?

Loňské podzimní a letošní jarní divadelní sezóně se kvůli lockdownu nedařilo, a tak není divu, že téměř všechna divadla klasické divadelní prázdniny zrušila a vydala se na letní scény.

5 letních divadelních scén, které nesmíš vynechat

Říká se, že herec není profese, ale diagnóza. O to hůř, když se divadla téměř na rok zavřou a z herců se stávají řidiči, zahradníci apod. Příležitost stoupnout si znovu na jeviště si většina herců nenechala ujít a představení se přesunula na letní scény. Nutno říct, že stejný absťák zažívali i diváci, takže ulovit lístek je teď trochu oříšek. Na většině scén se divadla střídají, takže divák si může vybírat z velmi atraktivní nabídky. Letošní léto prostě žije divadlem.

Letní scéna Voděrádky

Jen 10 minut od kraje Prahy, kousek za sjezdem na Říčany u Prahy, najdeš nově zrekonstruovaný statek firmy HOME OF AV, který nabízí letní scénu Voděrádky. Nadšení majitelů Petra a Dity Vlčkových proměnilo zchátralý statek na místo pro letní kulturu, které se nese v téměř rodinné a velmi pohodové atmosféře. Svůj azyl zde našlo Dejvické divadlo, které odstartovalo první sezónu. Jako další zde bude vystupovat i Divadlo Palace s Ondřejem Vetchým.

Letní scéna Voděrádky

Jatka78 – Vyzkoušej Divadelní stan78

Jatka78 stálo letos před dvěma problémy. Prvním byla covidovou uzavírka a druhým rekonstrukce, která zasáhla do provozu. Aby mohlo divadlo pokračovat bez přerušení, podnikl soubor neobvyklý krok a své divadlo vrátil tak trochu ke kořenům. V Itálii si nechali vyrobit dokonalý cirkusový stan a na Pražském výstavišti postavili divadlo pod šapitó s názvem Azyl78. Zvenku je stan černobílý, uvnitř černý, aby se dalo hrát v jakoukoli denní dobu. K hostování je připraveno celkem patnáct souborů a umělců.

Azyl78

Letní scéna Shakespearovské slavnosti

Stálice letní scény je shakespearovské téma, které tradičně zazní v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. V Praze je prostředí přímo královské, představení se odehraje v Letní míčovně v Královské zahradě Pražského hradu. Zazní Hamlet, Zimní pohádka, Bouře, Romeo a Julie, Zkrocení zlé ženy, Veselé paničky windsorské a čistě anglické představení Midsummer Night’s Dream.

Letní Shakespearovské slavnosti

Letní scéna Vyšehrad

Další tradiční letní scénu najdeš na Vyšehradě. Kromě kouzelné atmosféry je zde pěkné hlediště, kde opravdu skvěle uvidíš i z poslední řady. Z deseti představení by si měl aspoň jedno vybrat každý. V programu nechybí oblíbená tragikomedie Otevřené manželství v podání Karla Rodena a Jany Krausové, nebo premiéra hry Miro Gavrana Vše o mužích s hereckou trojicí Ján Jackuliak, Peter Pechta a Tomáš Novotný.

Letní scéna Vyšehrad

Další tipy na divadelní představení? 3 divadelní hry, které musíš vidět!

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.