Mezinárodní den Jazzové hudby

jazz

Dnes slavíme mezinárodní den jazzu. Upřímně si ale nemyslím, že většina z vás nemá ponětí, co je Jazz a co si vlastně vše představit pod tímto hudebním proudem. Myslím, že se budete divit kolik z vás Jazz nevědomky konzumuje. Zkusím vám tímto článkem přiblížit směr, který pohltil Ameriku a vybudoval v ní její současnou hudbu.

Jak Jazz vznikl?

Jako první se budeme muset zaměřit na to odkud Jazz pochází. V roce 1808 bylo do USA přivezeno velké množství otroků z Afriky. Otrokáři je připravili prakticky vše, až na jejich domorodé zvyky. Afričané si často při rituálech zpívali, a právě zpěv si udrželi i na plantážích. Tam můžeme datovat první základy Jazzu. Otrokáři postřehli u svých otroků hudební vlohy a nutili je hrát na evropské hudební nástroje. Ti pak následně na ubikacích spojovali africkou rytmiku a harmonii evropských nástrojů. A tak vznikl specifický styl hudby. Zpěv byl postaven na pracovních písních a africkém stylu povídavé hudby. Chorály se do Jazzu dostaly díky kostelním sborům, kde se zpívalo slovo boží.

Je jen jeden Jazz?

Jazz je vlastně těžké specifikovat, je několik desítek forem a odnoží. Máme tu Latin Jazz nebo Swing oba jsou jazzové styly, ale na první poslech se výrazně liší. Díky tomu, že známe vývoj Jazzu, zvládneme pochopit proč je tak odlišný. Každá skupina hudebníků byla z jiných oblastí a měla jiný výběr nástrojů. Stejně jako jiné hudební směry se i Jazz v čase vyvíjel a dnes jej můžeme objevit i v elektronické hudbě.

Swing

Swing jsem pro sebe objevil až díky filmu Velký Gatsby, kde jsem jej poprvé slyšel. Je to vlastně přechod z historického jazzu k tomu modernímu. Vznikl na pomezí 20. let 20. století. a spojuje jazzové nástroje a mnohem rychlejší rytmiku. Swing je taneční muzika, díky které se údajně Jan Masaryk dostal k drogám. Podle jeho slov prý nedokázal vydržet bez simulantů tak rychle swingovat. K českým ikonám Swingu neodmyslitelně patří Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, Češi byli ve swingu vždy přeborníci.

the great gatsby

Starý Jazz

Asi všichni známe jméno Louis Armstrong, pokud ne tak je to ten Afroameričan s trumpetou. Tento muž narozený na den nezávislosti na přelomu století dal Jazzu podobu, kterou dnes známe. Starý Jazz je kombinací jednoduchých tónů a jednoho hlavního frontmena, který jemným tónem dodává tvar. To můžeme krásně vidět u příkladu nejslavnější písně What A Wonderful World. I když What A Wonderful World je textově propracovaná, Louis Armstrong ovládal zpěvácký styl Scat. Co je to vlastně Scat? Je to jazzový popěvek, slova nemusí dávat smysl a většinou je to i bez rytmické intonace. To můžeme vidět například i u jiných umělců kteří například zpívají romsky jako je třeba Goran Bregovič v písni Kalasnikov.

Rhythm and blues

Myslím, že všichni známe pojem R&B, to ale je až geneze starého Rhythm and blues. Tento styl ovládl můj oblíbenec Ray Charles a jeho klavír. Rhythm and blues je styl který kombinuje Jazz, Gospel a Blues. Vždy v hudebním tělesu najdete basu, saxofon, klavír, bicí a vokály. Vokály jsou velmi důležité, Ray by vám rozhodně neoponoval, jeho vokály byly tvořeny jeho milenkami. Ale podstatné jsou, a pochází právě z kostelních sborových písní. Ray Charles byl rozhodně jedna z největších ikon hudby, a dokonce časopis Rolling Stone ho umístil na druhou příčku nejlepší zpěváků všech dob, samozřejmě první místo obsadila Aretha Franklin.

soul a blues

Soul

Aretha Franklin je jedinečná a jedinečný je žánr kterému se stala královnou. Soul je nezaměnitelný i když opět spojuje prvky Jazzu, Bluesu a Gospelu. Soul přidal do hudebního tělesa varhany z kostelů a velmi zjemnil celkové podání hudby. Písně jsou citlivé a citově zabarvené, ale nemysli si, že je hlas Arethy nějak jemný, má velmi silný hlas, který trylkuje mezi operní pěvkyní a metalistkou. Má nejoblíbenější píseň je rozhodně Amazing Grace, který si střihla před papežem Františkem a rozplakala ho. To je Soul v podání Arethy Franklin.

Latin Jazz

Pokud tě překvapilo nepřeberné množství stylů teď tě zmatu úplně! Samozřejmě otroci nebyli jen na území USA ale i v Karibiku a tam vliv Jazzu můžeme najít též. Kuba je místo nejlepšího třtinového rumu a doutníků, ale i místem, kde se setkávají nejlepší jazzoví umělci v malých barech uprostřed Havany. Jedné takové skupině se začalo říkat Buena Vista Social Club, bylo to seskupení dvou desítek výtečných hudebníků z Kuby. Latin Jazz je kombinací latinskoamerických rytmů a jazzových prvků. Já osobně zbožňuji energii, kterou tahle hudba nese.

Závěrem bych chtěl říct, dej Jazzu šanci! Rozhodně to není hudba pro staré a myslím, že z velkého množství stylů ti něco rozhodně padne do noty. Já bych ti doporučil festival Mladí ladí Jazz! Tento mezinárodní festival od roku 2009 pořádá koncerty českých i mezinárodních Jazzových kapel. Vytváří tu jediný, ale velmi kvalitní celoroční festival zaměřený na Jazz.

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.