Knižní tipy na březen – měsíc čtenářů

žena čte knihu

Tradiční kampaň na podporu čtení s názvem Březen – měsíc čtenářů právě probíhá. Kdy jindy, než právě teď sáhnout po dobré knize? Přinášíme 3 knižní inspirace, tentokrát včetně komiksu.

Proč je březen měsícem čtenářů?

Tradice této akce sahá už do roku 1955, kdy se na vládní úrovni rozhodlo, že bude jeden měsíc v roce věnován propagaci čtení knih a vyhrál to březen. Do březnových akcí se tehdy zapojili nakladatelé, veřejné knihovny i školy. Ačkoliv za minulého režimu měla kampaň Březen – měsíc knihy výchovně ideové poslání, myšlenka propagace čtení přetrvala a rozvíjí se i nadále.

S nástupem nových technologií se postupně přeměnila na Březen – měsíc internetu, až se v současnosti dostal do popředí především čtenář, takže od roku 2010 “slavíme” již Březen – měsíc čtenářů. O co jde? Knihovny a nakladatelé pořádají zajímavé akce, jako soutěž Čtenář roku, různé čtecí maratony, čtení na netradičních místech a v netradiční hodinu.. Nechybí ani výstavy nebo dobročinné akce, kdy zdraví čtou nemocným, mladí starým, děti dětem, atd. Zkrátka jde o to, aby si čtenář připomněl, jak super může čtení být a sáhl po knize nebo se vydal do knihovny či knihkupectví.

Naše tipy na knižní novinky

J. R. Erickson: Ti, co vidí

Horrorový thriller Ti, co vidí je čtivě napsaný příběh s prvky krimi i nadpřirozena. Děj se skládá ze dvou čím dál více propletených linií. Jedna se začíná odvíjet v první polovině minulého století, druhá postupně skáče v čase, až se coby linka „současná“ ustálí v letech šedesátých.

O čem kniha je?

Sestry Hattie a Jude celý dosavadní život žily v domnění, že jejich matka Sophie zemřela. Postupně ale začnou poodhalovat temná tajemství. Co když je ještě naživu? Jak s ní souvisí dávná vražda dívky ve žlutých šatech? A jak s tím vším souvisí tajemný ústav v severním Michiganu? Vidí skutečně Hattie duchy mrtvých lidí? Příběh má opravdu všechno – paranormální schopnosti, vraždy, rodinná tajemství, a dokonce i tajemný spolek, který má co do činění se zvláštně nadanými pacienty ústavu pro duševně choré.

kniha Ti, co vidí

Alena Mornštajnová: Les v domě

Chystaná novinka od české autorky, která oslovila tisíce čtenářů knihami o ženách a jejich nelehkých osudech. Les v domě je strhující dramatický příběh o tom, že nic v životě není takové, jak to na první pohled vypadá, a že žádné tajemství není nikdy pohřbeno tak hluboko, aby se nedalo vykopat.

O čem kniha je?

Říkají jí Cácora a vypadá to, že je na světě nedopatřením a jakoby navíc. Otec kamsi zmizel při povodních, matka utíká před odpovědností k milencům a alkoholu. Cácora zůstala viset na krku nevraživé babičce, která obhospodařuje zahradnictví a je přesvědčená o tom, že všechno špatné lze v životě jednoduše vyhubit jako žravé plzáky. Nebo o tom prostě nemluvit. Jenže všude kolem je les, ve kterém se skrývá cosi hrozivého, a Cácora jednoho dne mluvit začne… Nebudeš chtít přestat číst, dokud tajemství nevyjde napovrch.

kniha Les v domě

Bun’ó Fudžisawa: Mars Red 2

Mars Red 2 je druhým dílem v sérii grafických románů manga o upírech s prvky krimi, která má slušně našlápnuto stát se úspěšnou. Má šanci oslovit jak čistokrevné hltače japonských komiksů, tak i čtenáře, kteří se s tímto typem literatury teprve seznamují. Nadpřirozeno tu slouží především jako prostředek pro vyprávění vlastně dost civilního příběhu o ztrátě.

O čem kniha je?

V tokijské čtvrti červených luceren dojde k sérii strašlivých vražd. Noviny se incidenty téměř nezabývají, zato upíří vojáci ze Speciální jednotky č. 16 věří, že pachatelem je upír. Suwa je tichý, zdrženlivý člen týmu. Když se však spřátelí s mladou dívkou pracující v nevěstinci, pátrání po vrahovi se stane osobním. Vypátrá monstrum dříve, než znovu udeří?

kniha Mars Red 2

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.