Kam vyrazit za vánoční atmosférou?

slečna si užívá vánoční atmosféru

Koncerty, prohlídky, trhy, atrakce… a svařák, punč i vánoční gastro. Přinášíme výběr zajímavých akcí a míst s vánočním programem v Praze a Brně. 

Vánoce jsou tady, je čas si je užít 

Už zbývá otevřít jen pár okýnek v adventním kalendáři a dlouho očekávaný Štědrý den konečně nastane. Na to, jak dlouho se na něj připravujeme, ten den uteče proklatě rychle. Nezapomeň si při tom všem nakupování, pečení, uklízení a zdobení udělat taky pauzu na vychutnání kouzelné vánoční atmosféry. Vyraz do města, kochej se, dej si něco dobrého na zahřátí a chvíli si prostě jen užívej kouzlo Vánoc. A jak si to rozjímání můžeš zpestřit? Máme tipy na vánoční akce. 

Vánoční akce v Praze 

Lumina Park 

Kdy: 21. 10. 2022 – 28. 2. 2023, úterý až neděle od 16:30 – 21:00  

Kde: areál koupaliště Džbán, Praha 6

Vstupné: 220 Kč 

Lumina Park je unikátní světelná atrakce, která tě naprosto ohromí. Vyraz na úchvatnou procházku do světa fantazie tvořeného miliony drobných světýlek a zvukovými efekty. 1,5 kilometrů dlouhá procházka, lemovaná stovkou magických světelných soch na motivy pohádky Alenka v říši divů ti umožní vychutnat si Vánoce úplně novým způsobem.  

Více na www.luminapark.cz. 

vánoční světelná atrakce

Vánoční trhy v Šabachově parku 

Kdy: 9. – 23. 12. 2022, Po – Pá 15.00 – 21.00 (program 17.00 – 20.00), So & Ne 12.00 – 21.00 (program 16.00 – 21.00) 

Kde: Šabachův park, Dejvice 

Vstupné: zdarma 

Hledáš pestrou nadílku prodejců s lokálními produkty a vánočním sortimentem, ale klasika na Staromáku už je okoukaná? Zkus zajít na komornější, ale přesto působivé trhy v Šabachově parku v Dejvicích, kterou pořádá MINT market ve spolupráci s MČ Praha 6 a spolkem Nerudný fest z.s. Objevíš novou přehlídku tradičních vánočních výrobků, ale i designové tvorby a nechybí ani rozličné delikatesy k občerstvení. Vše doplněné každodenním kulturním programem v podvečerních hodinách, který neobsahuje zdaleka jen vánoční koledy. Kromě koncertů tu probíhají divadelní představení a autorská čtení, workshopy na výrobu dárků a výzdoby a na Swapu si budeš moci vyměnit knihy, hračky a oblečení. 

Více na www.mintmarket.cz.  

Kluziště v Zámecké zahradě 

Kdy: 11. 12. 2022 – 8. 1. 2023 

Kde: Míčovna Královské zahrady, Praha 1 – Staré Město 

Vstupné: zdarma 

Bruslení je krásná zimní aktivita, kterou máš jen málokdy šanci vychutnávat pod širým nebem. A co teprve v krásném prostředí historických památek. U renesanční Míčovny Královské zahrady Pražského hradu je pro návštěvníky připraveno kluziště ve stupem zdarma, živý betlém s poníkem, oslíkem a ovečkou, prvorepublikový kolotoč a stánky s občerstvením.  

Více na www.hrad.cz. 

vánoce v zámecké zahradě s osvětleným retro kolotočem

Vánoční výstava v Betlémské kapli – Vánoce z papíru vystřižené  

Kdy: 26.11.2022 – 2.1. 2023 od 9.00 -18.00 (během svátků se otevírací doba mírně liší)  

Kde: Betlémská kaple, Praha 1 – Staré Město 

Vstupné: 50 a 100 Kč 

O navození tvé sváteční nálady se zaručeně postará vánoční výstava v Betlémské kapli, která patří v Praze mezi tradiční. Součástí letošní výstavy „Vánoce z papíru vystřižené“ budou koncerty a představení s vánoční tématikou. Svou tvorbu budou předvádět řezbáři, krajkáři, dráteník, košíkáři, hrnčíři, skláři a knihaři. Domů si můžeš odnést také betlémské světlo.
Více na www.vanocnivystava.cz. 

Adventní akce v Brně 

Brněnské Vánoce 

Kdy: 25. 11. – 23. 12. 2022 

Vstupné: zdarma 

Prý 2. nejlepší Vánoce, hned po těch u tebe doma. Město Brno chystá tradiční porci trhů, atrakcí, gastro zážitků i koncertů hned na několika místech. Nejlepší brněnské Vánoce najdeš na náměstí Svobody s vánočním pod obřím Vánočním stromem, na vyhlídkovém kole se můžeš projet na Moravském náměstí a trochu klidnější atmosféru pak nabízí Dominikánské náměstí s betlémem nebo Zelný trh s přehlídkou řemesel a menšími koncerty. 

Více na www.brnenskevanoce.cz.  

vyhlídkové kolo na vánočních trzích v brně

December Design Days 

Kdy: 25. 11. – 23. 12. 2022 

Kde: nádvoří Staré radnice, Brno 

Vstupné: zdarma 

Moderní design a originální dárky od lokálních značek najdeš letos nově i na nádvoří Staré radnice. Festival December Design Days se tady koná po celou dobu vánočních trhů. Pořídíš tu originální dárky s puncem kvality a Brna. Svou tvorbu zde představují autoři, kteří navrhují módní doplňky, šperky, oblečení, porcelán či tvoří své vlastní umění. Nechybí ani zimní bar, vánoční dobroty a “vytrubování koled” u dřevěné hvězdy, která  

Více na www.gotobrno.cz.  

AutenTICké prohlídky Advent: Brněnské betlémy 

Kdy: 27. 12. 2022 v 10.00 a ve 14.00, 29. 12. 2022 v 10.00 

Kde: procházka centrem Brna; start před kostelem sv. Jakuba a před katedrálou sv. Petra a Pavla 

Vstupné: 150 Kč, pro studenty, děti, držitele ZTP a seniory 75 Kč 

Období mezi svátky si můžeš ještě zpříjemnit vánočně laděnou prohlídku po betlémech umístěných v brněnských kostelích. Dozvíš se zajímavosti o historii a tradici betlémů v Brně i ve světě. Navíc můžeš tento zážitek třeba i věnovat blízkým pod stromeček v podobě voucheru. 

Více na www.gotobrno.cz.  

Nemáš ještě napečeno a hledáš rychlé a efektní řešení? Zachrání tě naše 3 rychlé recepty na cukroví bez pečení!

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.