Kam na oslavy 17. listopadu

Památník událostí 17. listopadu

17. listopadu slavíme Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Jaké důležité události se v tento den odehrály a kam letos vyrazit na oslavy?

17. listopad v českých dějinách

Uzavření vysokých škol

Na podzim roku 1939 eskalovaly vlastenecké protesty proti německé okupaci, které probíhaly v řadě českých i slovenských měst už od zřízení Protektorátu na jaře téhož roku. Nejsilnější protesty proběhly 28. října, což se střetlo s odporem a násilím ze strany okupantů. Během pražské demonstrace v den výročí vzniku samostatného Československa byl postřelen student Jan Opletal, který na následky zranění o dva týdny později zemřel.

Opletalově pohřbu následovaly další demonstrace, po kterých byly zatčeny stovky protestujících studentů. Trestem za hojnou studentskou účast na protiokupačních demonstracích bylo uzavření českých vysokých škol, ke kterému došlo 17. listopadu 1939. Školy zůstaly zavřené až do konce války a dle magazínu Paměť národa přišlo o možnost studia až 15 172 studentů.

Sametová revoluce

O 50 let později studenti znovu promluvili a 17. listopad se podruhé významně zapsal do českých a slovenských dějin. Na pražském Albertově se sešly stovky studentů k uctění památky Jana Opletala a připomenutí událostí z roku 1939. Po ukončení oficiálního pochodu na Vyšehradě se účastníci připomínkové akce vydali dál do centra Prahy a zahájili demonstraci proti tehdejšímu politickému režimu, která byla surově potlačena policejními složkami na Národní třídě.

V následujících dnech se po celé zemi rozšířily informace o brutálním zásahu proti studentům a zvedla vlna nespokojenosti a demonstrací, která odstartovala pád komunismu v Československu. Letos, 32 let po sametové revoluci, si poprvé připomeneme 17. listopad bez zástupců KSČM v Poslanecké sněmovně.

Kde se bude slavit 17. listopad?

I letos proběhne po celé republice již tradičně řada oslav. Vybrali jsme pár zajímavých akcí z programu Festivalu svobody, na kterém si můžeme 17. listopad společně připomenout. Samozřejmě v rámci všech aktuálních opatření a s co největší opatrností.

Praha

Svobodný listopad 2021
Pietní akce na Albertově
Vzpomínkové akce Univerzity Karlovy budou probíhat od 10:00 do 18:00.

Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí
Vystoupí Jana Kirschner, Iva Bittová, Glen Hansard, Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák, Vypsaná fixa a další.
Začátek akce v 16:30.

Brno

Brněnský sedmnáctý
Oslavy odkazu 17. listopadu v centru Brna.
Náměstí Svobody od 15:00.

Zlín

Festival svobody ve Zlíně
Akce proběhne na náměstí Míru od 15:00 do 22:00.

Letovice

Od Olgy k Vaškovi: průvod k výročí sametové revoluce
Průvod bude zahájen v 17:00 u stromu Olgy Havlové v zahradě Nemocnice Letovice a zakončen bude u busty Václava Havla.

 

Všechny akce na oslavu 17.listopadu najdeš v programu Festivalu svobody zde.

Foto: wikimedia.org
Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.