Jsem Baťa, dokážu to!

Kniha Baťa

Když začal Tomáš Baťa s podnikáním bylo mu pouhých 16 let a měl za sebou již pěknou řádku let obchodních zkušeností. Ve 22 letech řídil svoji první továrnu na boty. Jeho životní příběh je hlubokou inspirací.

Tomáš Baťa byl fenoménem své doby

Když jsem tuto knížku z regálu vybírala, trochu jsem váhala. Baťa je přece jen trochu přebrané téma a jeho příběh se už odehrál ve spoustě jiných knih a dokumentů. Moje ruka mě ale neomylně vedla, a nakonec mohu říct, že nelituji.

Kniha Jsem Baťa, dokážu to! je podaná z pera vypravěče, přesto zabíhá do mnoha zajímavých detailů, které vykreslují Tomáše Baťu jako syna, bratra, manžela, otce a ředitele největšího prvorepublikového impéria v tehdejším Československu. To, co firma ročně odvedla na daních, v pohodě pokrylo roční náklady ministerstva průmyslu.

Jsem Baťa, dokážu to Kniha

První část knihy se zabývá více osobním životem Tomáše Baťi od jeho dětství a dospívání až k prvnímu podnikání s nímž začal spolu se sestrou a bratrem již v 16 letech. Tehdy s vlastními úspory kolem 1 000 Kč a dědictvím po matce 8 000 Kč založili první obuvnickou dílnu a začali zaměstnávat první obuvnické mistry. Byli mladí a pracovití a měli nápady, které dovedli rychle prosadit. Jejich firma se překotně rozvíjela.

Ve 22 letech měli první továrnu, ale také první skutečně velké dluhy. Splněný sen přišel velmi rychle a Tomáš ani jeho Bratr si neuvědomovali, jak snadno o něj mohou přijít. O dva roky později stáli před krachem svého prvního podnikání. Vlastní pád dolů a desítky věřitelů za dveřmi přiměli Tomáše Baťu k obratu v jeho myšlení, poprvé si uvědomil, že jeho pád by nebyl jen jeho, že o práci by přišli i všichni ti, kteří svojí pílí jeho první závod vybudovali, a tak se silně odrazil ode dna a začal naplno a tvrdě pracovat. Tato krize jej natolik posílila a ukázala mu správný směr, který mu umožnil vybudovat nejen továrny po celém světě, ale i unikátní a v té době zcela ojedinělou školu řemesel a managementu, ale i kulturní zařízení, nemocnice a samozřejmě bytové kolonie pro své dělníky.

Kniha se čte úplně sama a mě naprosto pohltila, po jejím přečtení jsem jen hluboce litovala, že takého člověka nikdy nepotkám a nebudu se moci naučit nic z toho, co Baťa vnesl do svých továren a mentality svých spolupracovníků. Jeho pohled byl geniální, a tak úspěšný, protože na první místo svého podnikání postavil komfort svého zákazníka, kterému podřídil všechno. Když zákazník dostane dokonalou botu, zisk si nás najde sám. Jak se na stránkách knih dozvíš, vyrostl v chudých poměrech a jeho kamarádi si kvalitní boty nikdy nemohli dovolit, jedním z jeho prvních cílů bylo, vyrábět kvalitní boty pro všechny. A to také dodržel.

Baťa jako nejlepší zaměstnavatel

Ještě zajímavější pasáží knihy je představení Tomáše Bati jako podnikatele, který přemýšlí o svých zaměstnancích jako o lidech, kteří musí mít vysokou kvalitu života. Učil své zaměstnance, že když budou velmi zodpovědně pracovat, jejich píle se jim odmění nadstandardem a stanou se spolu s ním podnikateli v Baťových závodech. Mzdy jeho lidí byly nejvyšší v republice a byly dvojnásobky toho, co vydělávali jiní na stejných pozicích. Ročně u něj žádalo o práci přes 6 000 lidí a příležitost dostali jen ti nejlepší.

Jestli hledáš cestu, jak začít podnikat, nebo jak se vyhoupnout z neúspěchu, tahle kniha je rozhodně to pravé čtení. Vlastně, ona je skvělá pro každého, kdo si chce rozšířit obzory a nasát něco z obchodních i životních postojů jedné z nejinspirativnějších osobností své doby. Geniální na tom je, že jeho názory a pohledy jsou nadčasové i pro dnešní dobu.

Knihu najdeš na pultech Knihy Dobrovský, kde máš s průkazy ISIC, ITIC a ALIVE slevu, tak neváhej a pořiď si nové čtení na prázdniny.

 

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.
ISIC TIP:

Další tipy na knižní noviny a bestsellery z Knihy Dobrovský a Grada, najdeš na naší knižní stránce.