Fenomén NFT v Lobkowiczkém paláci

Vystava v Lobkowiczkem palaci

Víš, co je NFT? Jak se dá využít ve světe umění, konzervace památek a kreativní spolupráce mezi umělci z celého světa? To vše se můžeš dozvědět na výstavě Non-Fungible Castle, která až do pátku 15. 10. probíhá v Lobkowiczkém paláci v areálu Pražského hradu.

Co je to NFT

NFT neboli „Non-Fungible Token“ je nezaměnitelný token, který je uložen v blokchainu. Jde o takovou jednotku dat, která je zapsaná v datové knize. Token je unikátní, nejde jej nahradit. Reprezentuje jedinečný digitální objekt. Vzhledem k tomu, že jej nelze nahradit, používá se k zaručení autenticity daného předmětu. Proto když si koupíš nějaký nezaměnitělný token, je jasné, že jej vlastníš jen ty a že jde o pravé dílo. Jde vlastně o certifikaci originálu digitálního předmětu.

NFT může být jakýkoli digitální dokument. Třeba písnička, ilustrace, ale klidně i screenshot tweetu, nascanovaná Listina základních práv a svobod nebo digitální fotografie menu z restaurace. Pokud stále ještě nevíš, co přesně si pod pojmem NFT představit a jak může vypadat v reálu, pak máš jedinečnou příležitost zavítat na výstavu Non-Fungible Castle.

Výstava Non-Fungible Castle

Non-Fungible Castle probíhá v rámci konference o trendech ve světě digitálního umění. Výstava se věnuje diskurzu tradičního uměleckého a nových technologií, a možnostem, které toto propojení nabízí umělcům při práci individuální i komunitní, ale také v oblasti konzervace a restaurování památek. Exhibice se zároveň věnuje vztahu mezi historickými prostory a světem online aktivit. Těšit se můžeš například na díla od Edwarda Snowdena, Pasty Onera či Milana Housera. K vidění je také slavný Doge meme, jehož hodnota je odhadována na 200 milionu dolarů.

Non-Fungible Castle můžeš navštívit do pátku 15. října v Lobkowiczkém paláci v areálu Pražského hradu. Vstupné je zdarma.

Lobkowiczký palác
Jiřská 3
119 00
Praha Hradčany
Otevírací doba: 10 – 18h

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.