3 hrady, které musíš vidět

Hrady, které musíš vidět

Květen je okouzlujícím měsícem, v přírodě vše kvete a voní a člověk by hned vyrazil na nějaký prima výlet. Pokud ještě hledáš inspiraci, kam zajet, máme tu pro tebe tipy na 3 hrady, které prostě musíš vidět.

Tipy na hradní výlety

Romantický hrad Bouzov

Tento hrad, je skutečným hradním skvostem střední Moravy. A právě proto se velmi často jeho exteriér i interiér používá pro natáčení pohádek a filmů. Pokud ti tedy bude povědomý, je velmi pravděpodobné, že jsi ho už v nějakém filmu viděl. Bouzov je určitě jedním ze 3 hradů, které musíš vidět.

Historie a rekonstrukce

První zmínky o hradu Bouzov pochází ze 14. století a jeho prvním známým majitelem byl Búz z Búzova (1317-1339). Poté jeho vlastnictví postupně přechází do rukou mnoha pánů a rodů. V 17. století hrad kupuje Řádu německých rytířů, který si nechává až do roku 1939, dokud není zkonfiskován a uznán jako církevní majetek. Po další konfiskaci hrad postupně spravuje několik organizací: Národní kulturní komise, Státní památková správa, Vlastivědný ústav v Olomouci a teprve od roku 1994 ho získává správa státní příspěvkové organizace Státní hrad Bouzov.

Hrad získal dnešní podobu po rozsáhlé rekonstrukci v letech 1895-1910. Celá rekonstrukce byla financována arcivévodou Evženem Habsburským, který nechal vypracovat plány dle svých požadavků a představ.

Bouzov stojí na místě, které je obklopené krásnou krajinou a hustými lesy. Můžeš si vybrat z několika prohlídkových tras. Mezi ty nejvyhledávanější trasy patří obytné prostory hradu, protože Bouzov je jako jeden z mála hradů plně vybavený, nebo se nechat provést technickým zázemím hradu, kde se nachází systém zásobování vodou a teplem a komunikační systém hradu. Můžeš si zkusit i trochu akčnější prohlídku, kterou je vystoupání do hlásné věže, ze které si vychutnáš krásný výhled do přilehlé krajiny.

Výlety do blízkého okolí

Nedaleko Bouzova se nachází Javoříčské jeskyně. Tento několik kilometrů dlouhý podzemní systém má mnoho chodeb a propastí, které zdobí mimořádně bohatá krápníková výzdoba.
Dalším zajímavým místem jsou beze sporu Mladečské jeskyně, které se nachází v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. I zde si užiješ labyrint puklinových chodeb a dómů, který je bohatě zdobený krápníky.

Hrad Bouzov a jeho okolí

Hrad Valdštejn

Valdštejn se nachází v překrásné krajině Českého ráje, který leží v Libereckém kraji. Jedná se o nejstarší hrad Českého ráje. Je obklopený nádhernými pískovcovými skálami, a proto není divu, že je tak oblíbeným výletním místem. Složitý hradní komplex byl po staletí budován na rozeklaných skalách a v tom tkví jeho jedinečnost. Program na hradě je po celou letní sezónu velmi pestrý. Těšit se můžeš na prohlídku hradu s loupeživým rytířem, nebo na tajemnou noční prohlídku. Výběr aktivit je tu opravdu veliký a netýká se pouze hradních prohlídek. Po hradě můžeš chodit sám, nebo s průvodcem hradu. Prohlídka bez průvodce zahrnuje veškeré exteriéry hradu, návštěvu sklepení, kapli sv. Jana Nepomuckého a biliární sál. Dokonce si můžeš kdekoli posedět a pobýt v hradu jak dlouho budeš chtít. Při úpravách hradu v 19. století byla na konci hradu vytvořena krásná vyhlídka na Trosky a Skalní město.

Trocha historie

Valdštejn má dlouhou historii, protože vznikl už v roce 1260, a to díky Jaroslavovi z Hruštice z rodu Markvarticů, předků panů z Valdštejna. V 15. století ho obsazují husité, ale také loupeživí rytíři a časté střídání majitelů vede k tomu, že se hrad rozdělí na dva samostatné objekty. K nové slávě, po vyhoření a zničení, ho přivedou opět Valdštejnové a v 18. století zde vybudují nevšední poutní místo s jedinečnou atmostérou starých ruin rodového sídla, okolních lesů a skal. Následující noví majitelé Lexové Aehrenthalu v polovině 19. století a krajinu propojí sítí turistických cest, vybudují vyhlídky, lázně Sedmihorky a celkově vše zvelebí.

Výlety do blízkého okolí

Díky své úžasné poloze je Valdštejn branou do blízkého Skalního města. Byla by škoda vyrazit pouze na samotný hrad, protože se nachází přímo na okraji přírodní rezervace Hruboskalsko a celé jeho okolí je protkané sítí turistických cest a cyklostezek. Je to nádherný lesní komplex, ve kterém se nachází 400 pískovcových skalních věží. Určitě si na prohlídku hradu Valdštejna a jeho blízkého i vzdálenějšího okolí vyšetři dostatek času a možná se poohlédni i po nějakém ubytování, ať stihneš vše, co si naplánuješ.

Hrad Valdštejn a okolí
Autor: Zdeněk Fiedler

Hrad Kašperk

Jedná se o nejvýše položený královský hrad (886 m nad mořem) v Čechách. Jeho poloha přímo vybízí k návštěvě a jeho jméno přímo určuje jeho polohu – je součástí Kašperských hor. Překrásnými výhledy se to tu jen hemží. Kašperk je známý také díky filmovému zpracování pohádky Anděl Páně, která se tu natáčela. Výhodou je, že si zde můžeš dosyta užít šumavský vzduch a k hradu dojít po jedné z turistických tras, která vede přímo z Kašperských hor.

Hrad pro své návštěvníky pravidelně připravuje prohlídky zaměřené na každodenní život na hradě, ale také speciální prohlídky pro děti. Programy tu mají opravdu bohaté a vyzkoušet si tu můžeš třeba střelbu z luku pod vedením zkušeného lučištníka, nebo třeba chůzi na chůdách.

Historie

Tento hrad založil Karel IV. v roce 1356 a to hlavně z důvodu ochrany zemské hranice se sousedním Bavorskem. Dalším pádným důvodem výstavby hradu, byla snaha o ochranu zlatonosné oblasti Kašperských hor a zabezpečení nově zřízené obchodní cesty s názvem Zlatá stezka.

Pohled na Kašperk z druhé strany

Zkus se vydat po turistické cestě na nedaleký Pustý hrádek, odkud se z vyhlídkové plošiny můžeš kochat jedinečným pohledem na Kašperk a jeho široké okolí.

Hrad Kašperk z vyhlídky Pustý hrádek
Autor: Jiří Strašek

 

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.