3 divadelní hry, které musíš vidět

Divadelní hry

Divadelní rok 2022 určitě stál za to a přinesl spoustu skvělých premiér. Možná jsi některé z nich ještě nestihl, tak přidám tip na tři skvělé hry, které mě osobně oslovily nejvíc.

Divadelní hry, které jsou něčím jiné

Nevím, jak to máš ty, ale mně divadlo vryli pod kůži moji rodiče už v poměrně útlém dětství a s přibývajícími lety se nic z mého nadšení nevytratilo. Navíc, moje matka má ve zvyku nevynechat žádnou premiéru a ideálně nakoupit lístky pro celou rodinu. Letos mě nejvíc dostaly tři hry a tak se o tipy na ně rád podělím.

Beckham

Na jaře se objevila dlouho očekávaná a kvůli covidu i odkládaná premiéra divadelní hry Petra Zelenky Beckham. Milovníci fotbalu by se mohli nadchnout a očekávat fotbalové termíny a trochu ze zákulisí svého oblíbeného sportu, ale to by sáhli vedle. Hra nemá se sportem vůbec nic společného, snad jen ono slavné jméno, které spolu se jménem Rebeca Loos na podzim v roce 2022 na dlouhé týdny ovládlo titulní stránky všech bulvárních magazínů ve Velké Británii. Za celou – možná vymyšlenou kauzou stála šedá eminence bulváru Max Clifford, který celé aféře pomohl na světlo a po dlouhý čas ji přiživoval a podporoval. Co je pravda a co lež nikoho bulváru netrápí, tím méně pak samotného Clifforda. Skvělá divadelní hra o britském skandálu a neprosté ztrátě morálky a slušnosti, u které se člověk zasměje i zamyslí.

Původně zkoušel Petr Zelenka roli Clifforda s Karlem Rodenem, ale díky covidu a odkladům premiéry se další pracovní aktivity herce křížily s divadlem, a tak roli přeobsadil Jaroslavem Pleslem a dobře udělal. Na hru můžeš zajít do divadla Studio DVA.

hra Beckham

Každý má svou pravdu

Dejvické divadlo letos uvedlo několik premiér, mně se poštěstilo vidět alespoň jednu a stála za to. Neskutečně zábavná komedie zasazená do malého italského městečka prezentuje typickou měšťáckou rozvětvenou rodinu, která staví na drbech a zálibě koukat skrz okno do polévky někomu druhému. Až fanaticky a umanutě lačnící po pravdě za zavřenými dveřmi vedlejšího bytu jim uniká něco, co se jim děje přímo pod otevřenými okny. Pravda se dá vykládat mnoha způsoby a má navíc mnoho podob. Takže odhalit, kdo ji má a kdo ne, bude oříšek.

Hra v podání souboru Dejvického divadla je dokonalý koncert, který ještě umocňují perfektní kostýmy a scéna, které navodí autentickou atmosféru italského maloměsta.

Divadelní hra Každý má svou pravdu

Občan první kategorie

A do třetice si nemůžu nechat ujít doporučení na skvělou hru Občan první kategorie. Už tě někdy napadlo, že by k volbám měli chodit jen někteří a jiným by to mělo být zakázané? Mě ano a napadlo to i hlavní postavu této hry, moderátora Davida Marka. Ten si do své televizní talkshow vybere 5 náhodných diváků, které nespojuje vůbec nic, snad jen to, že jsou ideálními názorovými oponenty na cokoli. Rozehraje se řetězec místy bizarních hádek a názorových střetů, které mezi sebou vedou účastníci debaty ve snaze najít desatero kritérií, podle kterého by se lidem udělovalo volební právo. Otázkou však je, zda by se nakonec volebního práva dočkal alespoň jeden člen této komise.

Skvělá komedie je dokonalým průřezem a pohledem do populace českého voliče a ty se na ni určitě zajdi podívat do Divadla na Jezerce, před prezidentskými volbami skvělé téma na uvolnění.

Divadelní hra Občan první jakosti

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.