Vlakem do Gdaňska

Gdansk

Vydej se vlakem k našim severním sousedům a užij si skvělou levnou dovolenou. Poradím ti, kam se vydat a kolik za týdenní dovolenou zaplatíš.

Poznej Gdaňsko a užij si Baltské moře

Nejlevněji asi stopem, ale to rozhodně nedoporučuji. Snad dvěma klukům, co cestují jen s baťohem na zádech, ale určitě ne holkám a ani smíšenému páru. Sice ušetříš, ale nic bezpečného to rozhodně není. Skvělou alternativou je třeba vlak, protože stále platí 50% sleva na jízdné s ISIC, takže jízdenky jsou opravdu levné. A kam se vydat? Mám pro tebe tipy na skvělé místo u Baltského moře, kde si to užiješ.

Proč se vydat do Polska k moři?

Polsko je skvělá a Čechy doposud málo objevená destinace. Je tu spousta krásných míst jako přírodní rezervace, jedinečný prales, jezera, hory s nedotčenou přírodou a dlouhé písečné pláže. Navíc, není tu pro nás vůbec draho a s Poláky se navíc skvěle domluvíš. Takže jestli si chceš užít pohodovou dovolenou, vydej se prozkoumat Polsko nebo strávit týden u Baltského moře.

molo v Gdaňsku

Cesta do Gdaňska vlakem

Do Gdaňska se pohodlně dostaneš vlakem a za zpáteční jízdenku s ISIC slevou zaplatíš méně než dva tisíce korun. Cesta trvá 12 hodin, není to zrovna málo, ale vlakem se to zvládnout dá. Můžeš si vybrat cestování přes den, nebo i noční spoj, kdy cestu jednoduše prospíš.

Kempy v Gdaňsku

Když si chceš užít dovolenou na pláži, je nejlepší se ubytovat právě tam. Mám pro tebe tip na tři kempy, které leží jen kousek od pláže. Díky tomu si můžeš užívat letní pohodu, vyzkoušet vodní sporty nebo si zde udělat i kapitánské zkoušky na plachetnici. Baltské moře je větrné, takže pokud chceš zažít pořádné vlny, tak přesně zde si jachtařský adrenalin skvěle užiješ. Pro vodní sporty, jako je třeba kiteborarding nebo windsurfing je vhodné si vzít neopren. Přece jen delší pobyt v chladnější vodě není nic moc.

Camping Stoggy 218

Ubytovat se můžeš ve vlastním stanu ve dvou za 330 Kč na noc, nebo si pronajmout chatku pro dva za 550 Kč na noc.

https://camping-gdansk.pl/en/photo-gallery

Bursztynowy las

Krásný kemp poskytuje mnoho typů kategorií ubytování za rozlišné cenové kategorie od chatek s plným sociálním zařízením, chatek bez soc. zařízení, stylové wood tent až po možnost rozbalit si vlastní stan za 80 Kč na noc.

https://www.bursztynowylas.pl/galeria

Przy Wydmach

Ubytovat se můžeš ve vlastním stanu ve dvou za 220 Kč na noc, nebo si pronajmout chatku pro dva za 1400 Kč na noc.

kemp gdaňsko

https://osrodekprzywydmach.pl/cennik-2/

Co vidět v Gdaňsku

Gdaňsk patří k významným polským městům s nesmírně zajímavou, bohatou a dlouhou historií. Je největší metropolí a hlavním městem Pomořského vojvodství.

Největším lákadlem Gdaňska je historické jádro města, které tvoří náměstí Dlugy Targ s historickou radnicí Gdańsk Town Hall, do jejíž věže můžeš vystoupat a podívat se na město shora. Ve věži radnice je také zvonkohra, která v poledne spustí hymnu Evropské unie, Schillerovu Ódu na radost. Nemusíš však čekat jen na poledne. Zvonkohra se rozeznívá každou hodinu různými melodiemi.

Radnice s vyhlídkou a zvonkohrou však není jedinou dominantou a perlou náměstí. Je zde také slavná Neptunova fontána vybudovaná již v roce 1633 během třicetileté války. Pověst praví, že z ní kdysi tekla vodka Goldwasser, ve které se nacházely i šupinky zlata.

Jestli jsi milovníkem historie, nesmíš si nechat ujít také Dvůr krále Artuše, muzeum věnovanému legendami opředenému anglickému králi Artušovi.  V domě se nachází výstavní gotický sál a skvostná pětipatrová kamna představující naprostý evropský unikát.

Za návštěvu určitě stojí také kostel Panny Marie ze 14. století. Neboj se, nemůžete ho minout, jedná se o největší cihlový kostel na celém světě a nad městem se tyčí hrdě jako jasná dominanta. I zde můžeš vystoupat do 77 metrů vysoké věže a kochat se panoramaty města.

Do Helu za tuleni

Na jeden den můžeš vyrazit na poloostrov Hel a užít si zde krásné bílé pláže. Na promenádě najdeš spoustu skvělých rybích restaurací. Hlavní důvod, proč se sem vydat jsou ale tuleni. V Helu je záchranná stanice pro tuleně, kam se můžeš zajít podívat na jejich krmení.

záchranná stanice tuleňů hel

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.