Víkend v Bratislavě

Panaromatický pohled na Bratislavu

Přemýšlíš, kam se vydat na výlet, a ještě jsi nebyl/a na Slovensku? Pak svoji první cestu musíš namířit do hlavního města. Určitě nešlápneš vedle, protože v Bratislavě je dost zajímavých míst a já ti k tomu dám ještě pár tipů, kam se vydat. 

Cesta do Bratislavy 

Existuje pár způsobů, jak se do Bratislavy dostat. Pokud se rozhodneš cestovat autem, musíš počítat s tím, že trasa může být plná kolon, protože D1 je tím pověstná. Druhou možností je cestovat autobusem, což je rychlejší a pohodlnější volba. Mezi Prahou a Bratislavou jezdí několik autobusových společností, jako jsou například Flixbus nebo Student Agency, které nabízejí pravidelné spoje a máš u nich s ISIC slevu.

Pokud preferuješ vlak, existují pravidelné přímé spoje mezi Prahou a Bratislavou. Cesta vlakem trvá zhruba 4 hodiny a vlaky jezdí každou hodinu. U vlaků je samozřejmostí sleva pro studenty! 

Další možností je cestování letadlem. I když se to zdá velmi absurdní, můžeš najít levné letenky cenově srovnatelné s vlakem. Mezi Prahou a Bratislavou je několik přímých letů denně, a cesta letadlem trvá zhruba hodinu.

Cestování po Bratislavě 

Nejpohodlnější a nejefektivnější způsob dopravy po městě je MHD. Bratislava má rozsáhlou síť autobusových, tramvajových a trolejbusových linek, které tě dovezou téměř kamkoliv v rámci města. Pokud plánuješ cestovat po městě, doporučuji zakoupit si tzv. turistickou kartu, která ti umožní neomezené cestování v rámci MHD po dobu 24, 48 nebo 72 hodin. Studentská sleva bohužel na takto krátkou dobu není možná. 

Památky v Bratislavě

Jedním z nejpopulárnějších turistických míst je bezpochyby Bratislavský hrad, který se tyčí na pahorku nad centrem města. Hrad nabízí krásné výhledy na město a Dunaj a uvnitř hradních zdí najdeš muzeum, kde se dozvíš více o historii hradu i celé Bratislavy.

Dalším z míst, které stojí za návštěvu, je Staré Město, kde najdeš mnoho historických památek, jako je například Michalská brána, která je symbolem města. Na Starém Městě se také nachází mnoho restaurací, kaváren a obchodů, takže si můžeš dopřát gastronomické zážitky. I když máme společnou bratrskou historii, kuchyně se od té české liší. Doporučuji vyzkoušet Halušky se zelím a uzeným nebo zkus rovnou brynzu! Anebo typické pařené sýry či luxusní uzeniny, které Slováci přejali od Maďarů a vylepšili je! 

Další zajímavé místo je Modrý kostolík, což je malý modrý kostel, který byl postaven v secesním stylu. Kostelík je velmi neobvyklý a barevný a rozhodně stojí za návštěvu.

Modrý kostelík v Bratislavě

Když se chceš projít a odpočinout si od ruchu města, můžeš navštívit Horský park, který se nachází na kopci nad Bratislavou. Výhledy jsou zaručené a doporučuji je na malý odpočinkový piknik! 

Hrad Devín je další významnou historickou památkou, která se nachází nedaleko Bratislavy. Tento hrad byl postaven na skalnatém výběžku nad soutokem Dunaje a Moravy a sloužil jako strážní věž a obrana proti Turkům. Dnes se zde nachází muzeum a z terasy hradu je nádherný výhled na okolní krajinu.

Umělecká duše Bratislavy

Pokud máš rád umění, určitě bys neměl vynechat návštěvu Galérie Nedbalka, která se nachází v centru města. Tato galerie se specializuje na moderní slovenské umění a nabízí pravidelné výstavy a projekty. Sám jsem ji navštívil a uvědomil jsem si, kolik šikovných mladých umělců na Slovensku je a jak do svého umění zapojují slovenský folklór. 

Až tě budou bolet nohy, skoč si do kavárny Urban House v Univerzitním městě. Urban House nabízí skvělou atmosféru a skvělou kávu. Celá připomíná klasickou karlínskou hipster zašívánu. Hlavně se tam můžeš seznámit s dalšími studenty a předat si další tipy. Díky nulové jazykové barieře to bude chtít jen trochu odvahy začít s konverzací.

Pro večerní zábavu vyraz do některého z barů nebo klubů v centru města. Doporučuji například klub Fuga, který je oblíbený mezi studenty a nabízí různé hudební žánry, jako jsou například elektronická hudba a indie rock.

Pokud máš rád pivo a jediné co znáš je Zlatý bažant, tak snad ti změní názor jeden z malých pivovarů. Protože Bratislava je plná řemeslných pivovarů, kde můžeš ochutnat tradiční slovenské pivo a mnoho povedených speciálů. Já bych doporučil například Bratislavský Meštiansky Pivovar, který nabízí skvělé pivo a tradiční slovenskou kuchyni.

talíř plný halušek s brynzou

A nakonec, pokud chceš ochutnat něco sladkého, doporučuji navštívit kavárnu Kút, která nabízí širokou škálu dezertů a zákusků, včetně tradičních slovenských sladkostí.

Doufám, že ti tyto tipy pomohou naplánovat víkend v Bratislavě. Město nabízí mnoho zajímavých míst a aktivit pro všechny typy návštěvníků, ať už jste turista, student nebo místní obyvatel. Tak neváhej a vydej se objevovat krásy Bratislavy!

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.