Vánoční večeře ve světě

Vánoční večeře

V Česku máme Vánoce spojené s rybí polévkou, kaprem, bramborovým salátem a hromadou cukroví. Co se na slavnostní vánoční tabuli objevuje jinde ve světě?

Spojené státy americké

Tradiční americká vánoční večeře se skládá z krocana, nadávky, bramborové kaše, brusinkové omáčky a pečené zeleniny. Sladkou tečku nakonec většinou zastane jablečný koláč či puding. Santovi, který v Americe nosí dárky, se pak u stromečku nechávají sušenky a mléko k zakousnutí.

Velká Británie

Britové slaví hostinou, kterou tvoří krocan, pečené brambory a mix pečené zeleniny, především z růžičkové kapusty a pastináku, nádivka a klasická „gravy“ omáčka. A nebyly by to Vánoce bez vánočního pudinku, který je plný kandovaného ovoce, rumu a oříšků. Pravý anglický pudink se často připravuje už v listopadu a nechává do Vánoc „dozrát“.

Francie

Ve Francii zdobí vánoční tabuli tradičně výběr z těch nejlepších jídel. Pokud někdy strávíš Vánoce v zemi galského kohouta, můžeš se těšit na ústřice, foie gras nebo třeba pečeného krocana s kaštanovou nádivkou. Na stole by pak podle tradice mělo být třináct druhů dezertů, na připomenutí poslední večeře, ke které zasedlo s Ježíšem dvanáct apoštolů.

Nový Zéland

Obyvatelé Nového Zélandu servírují k vánoční večeři pečené či grilované jehněcí maso v doprovodu pečených brambor, zeleniny a nádivky. Jako dezert si pak často vychutnají pavlovu s ovocem.

Polsko

Tradiční vánoční večeře v Polsku se skládá z 12 bezmasých chodů. Podobně jako u francouzských dezertů, i zde má číslo 12 symbolický význam, jelikož značí počet apoštolů. Jednotlivé chody pak tvoří různé slané i sladké pokrmy, například polévky, pirohy, sleď, kapr či makový závin nebo ovocný kompot.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.