Tipy na výlety se studentským rozpočtem

Krásný Krakovský strarý hrad v Krakově

Pokud hledáš nejlepší destinace pro tvůj studentský výlet, tak jsi tu na správném místě. V tomto článku ti přináším několik tipů na skvělá místa v Evropě, kam můžeš jet za přijatelnou cenu. A co je nejlepší, všechna místa jsou přizpůsobena studentskému rozpočtu.

Srdce Polska Krakov

Prvním místem, které bych ti chtěl doporučit, je krásné polské město Krakov. Toto historické město má mnoho zajímavých památek, jako je například Wawel, který je považován za symbol Polska. Dalšími místy, které bys neměl vynechat, jsou náměstí Rynek Glówny, které je jedním z největších náměstí v Evropě, a Kostel svaté Marie, který nabízí úžasný výhled na město. Pokud bys chtěl zažít něco opravdu nezapomenutelného, tak bys měl navštívit důl Wieliczka, což je starobylý solný důl nedaleko Krakova. Tento důl je považován za jedno z nejzajímavějších míst v Polsku a nabízí jedinečný pohled do minulosti. 

Pro studenty s průkazem ISIC jsou k dispozici speciální slevy na vstupné. A nakonec bych ti chtěl doporučit, aby sis určitě vyzkoušel místní kuchyni. Polsko nabízí tradiční pokrmy, jako jsou například pierogi, což jsou plněné kapsy podobné italským ravioli, ale tyto jsou plněné bramborami, zelím, nebo sýrem. Co se týče cen, Krakov je velmi přijatelný, a díky ISIC můžeš získat ještě výhodnější ceny na dopravu vlakem. Jak v České republice, tak v Polsku. 

Termální Budapešť

Další skvělou destinací pro studenty je maďarská metropole Budapešť, která nabízí bohatou historii, kulturu a mnoho památek. Jedním z nejvýznamnějších je například Budínský hrad, který se nachází na kopci nad řekou Dunaj a nabízí úžasný výhled na celé město. Dalšími místy, které bys neměl vynechat, jsou náměstí Hrdinů, národní muzeum a slavný maďarský parlament, který se nachází na břehu Dunaje. V Budapešti můžeš dělat mnoho aktivit, jako například vodní sporty na řece Dunaj, procházky v Memento Parku nebo návštěvu termálních lázní, které jsou známé po celém světě. Pro studenty s ISIC jsou k dispozici slevy na vstupné do mnoha muzeí a turistických atrakcí, takže si ho nezapomeň přibalit. 

Termální prameny v Budapešti

Nejenže je Budapešť bohatá na kulturní a historické památky, ale také si můžeš dát tradiční maďarskou kuchyni. Určitě bys měl vyzkoušet guláš, který je považován za národní jídlo Maďarů a jsou na něj velmi hrdí. Díky průkazu ISIC můžeš také získat slevy na dopravu vlakem nejen v Maďarsku, ale také po celé Evropě. Budapešť je dobře propojená s ostatními evropskými městy a doprava je velmi přístupná a cenově přijatelná. Nakonec bych ti chtěl doporučit, aby sis vždy zajistil cestovní pojištění, zejména pokud cestuješ do zahraničí. Cestovní pojištění pro studenty máš s ISIC mnohem levnější a ušetří ti mnoho problémů v případě nehody nebo zdravotních potíží.

Výlet do Brna

Další skvělým městem, které stojí nečekaně navštívit, je Brno, hlavní město Moravy. Toto historické město je plné památek a zajímavých míst, které stojí za návštěvu. Mezi nejvýznamnější patří například gotická katedrála sv. Petra a Pavla, obrovské náměstí Svobody a hrad Špilberk, který byl v minulosti využíván jako vězení. Kromě toho můžeš navštívit také muzea, jako je Muzeum města Brna nebo Moravské zemské muzeum. Pro studenty s ISIC  jsou k dispozici slevy na vstupné do všech muzeí. Brno je také známé svou bohatou kulturou a uměleckou scénou. Můžeš navštívit mnoho koncertů, festivalů a výstav, které se konají po celý rok, ať už navštívíš Flédu nebo zavítáš na nějakou open air scénu.  

Pokud bys chtěl zažít něco netradičního, tak bys měl navštívit také brněnské podzemí, kde se nachází mnoho tajemných chodeb a sálů, ve kterých podle místních pověstí i straší. Můžeš si skočit do restaurace U Mamlasů, kde máš s ISIC slevu 10% a vyzkoušet některou z masových specialit a hlavně výborné pivo.

Z Brna můžeš pak pokračovat do dalšího města na našem seznamu a tím je Vídeň.

Vídeň plná překvapení

Vídeň

Jak už jsem již zmínil, míříme do Vídně. Tato nádherná rakouská metropole nabízí mnoho zajímavých míst a kulturních akcí. Jedním z nejvýznamnějších míst, které bys určitě neměl vynechat, je katedrála svatého Štěpána. Tato gotická katedrála se nachází v centru města a nabízí úchvatný výhled na celou Vídeň. Kromě toho můžeš navštívit také Hofburg, bývalé císařské sídlo, které je dnes otevřené pro veřejnost. Dalším zajímavým místem je Schönbrunn, nádherný zámek s rozlehlými zahradami, který byl kdysi sídlem císařské rodiny. 

Vídeň je také známá svou bohatou kulturní scénou a přezdívá se jí „město hudby“. Můžeš navštívit mnoho muzeí a galerií, které mají přes víkend vstup zdarma. Studenti s ISIC získají slevy na vstupné do mnoha kulturních institucí a turistických atrakcí jakým je třeba zábavní park Prater, takže si průkaz nezapomeň. Můžeš si vychutnat tradiční vídeňskou kávu v jedné z mnoha kaváren, ochutnat vídeňský řízek nebo si dát sklenku dobrého rakouského vína, či zkusit pravý Sachrův dort.

Závěrem článku bych mohl říct, že pro studenty s průkazem ISIC jsou Krakov, Budapešť, Brno či Vídeň cenově dostupnými velkoměsty, které nabízejí bohatou historii, kulturu, mnoho památek a tradiční kuchyni. Tato města jsou dobře propojená s ostatními evropskými městy a díky slevám na vstupné a dopravu, které ISIC nabízí, jsou tyto cesty cenově dostupné. A nezapomeň si zajistit speciální studentské cestovní pojištění ISIC!

ISIC pojištění

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.