Objev Havaj Evropy: Azorské ostrovy

Lákají tě tropy, ale nechceš utrácet tisíce za letenky a absolvovat velmi dlouhý let? Pak by ses měl/a vydat na Azorské ostrovy. Uchvátí tě nádhernou přírodou, jedinečnou kulturou a přívětivostí místních.

O Azorských ostrovech

Azorské ostrovy se nacházejí uprostřed Atlantického oceánu v půlce cesty do Ameriky a často se jim přezdívá Havaj Evropy. Patří však Portugalsku a jsou nejvýchodnějším bodem Evropy. Jsou plné úchvatné přírody, která patří k té nejzelenější na světě. Nalezneš zde hory, moře, termální lázně, botanické zahrady, výborné restaurace, sopky či překrásná jezera. Místo navíc stále není příliš turistické, a tak se nemusíš obávat dlouhých front ani čekání na památky.

Jak se na Azory nejlépe dostat?

Z Prahy ani Vídně bohužel na Azory nic přímého nelétá. Ryanair ale nedávno zavedl přímou linku z německého Norimberka do Ponta Delgady, která se nachází na největším ostrově Sao Miguel. Ceny začínají okolo dvou tisíc. V sezóně ale čekej ceny spíše okolo pěti tisíc. Variant cesty je ale více. Kdo trvá na odletu z Prahy, tak nejpohodnější variantou je zvolit společnost Tap Air Portugal, se kterou se dá do Ponta Delgady letět s přestupem v Portu nebo Lisabonu. Ceny začínají na pěti tisících.

Levnější však bývá varianta s Ryanairem, se kterým můžeš letět do Londýna a odtud pak do Ponta Delgady. Pozor však na to, že tuto linku provozuje nízkonákladová společnost a přestup tudíž není nijak garantovaný. Nech si tedy dostatek času na přestup. Cena těchto letenek začíná na dvou tisících, v sezóně pak na čtyřech. Další low cost variantou je pak odlet z Vídně/Berlína do Porta/Lisabonu s některou z nízkonákladových společností. Z Porta/Lisabonu to už pak létá do Ponta Delgady každý den za pár euro.

azorské ostrovy

Sao Miguel

Pokud se rozhodneš vydat se na Azory, tak tvoji první a možná i jedinou zastávkou bude největší ostrov Sao Miguel. Ostatní ostrovy sice také stojí za to, ale pokud se chystáš na Azory pouze na týden, tak Sao Miguel je tak akorát. Nalezneš zde vše, co turista potřebuje, od rozlehlé sítě ubytování až po velké množství zajímavostí a památek. Určitě navštiv hlavní město Ponta Delgada a tamní ananasové plantáže. Nezapomeň ani na botanické zahrady a parky, které se v Pontě nacházejí.

Co se týče přírody, tak dominantnou Sao Miguelu jsou jezera Sete Cidades a jezero Fogo. Jsou považována za ta nejkrásnější v Evropě a kolem nich se nachází řada vyhlídek. Určitě se vydej na vyhlídky Miradouro da Boca do Inferno a Miradouro da Lagoa do Fogo. Za návštěvu stojí také druhé největší město Ribeira Grande, lázeňské městečko Furnas a čajové plantáže Chá Gorreana Tea.

Ostatní ostrovy

Azory se skládají celkově z devíti obydlených ostrovů, a to Sao Miguelu, Pica, Terceiry, Florese, Sao Jorge, Faialu, Santa Marii, Graciosy a Corva. Kromě Sao Miguelu má přímé dopravní spojení s pevninskou Evropou pouze Terceira. Na ostatní ostrovy se tak dá dostat pouze letadlem nebo trajektem z největšího ostrova. Cena jednosměrné letenky mezi ostrovy začíná na 1 000 Kč.

To, že jsou ostrovy špatně dostupné však neznamená, že nestojí za návštěvu. Ba naopak, hlavní město Terceiry, Angra do Heroísmo, je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Stejně tak jako vinařská kulturní krajina na ostrově Pico. Za návštěvu stojí i Montanha do Pico na stejnojmeném ostrově. Pro milovníky rostlin je pak ideální Flores, a kdo hledá zejména krásné pláže, tak by se měl vydat na Santa Mariu.

Sao Miguelu

Ceny a doprava

Ceny na Azorech se odvíjejí podle ostrova. Zatímco supermarkety vyjdou všude nastejno, tak restaurace i hotely jsou nejlevnější na Sao Miguelu a Terceiře. Nejdražší pak na těch nejmenších ostrovech, kde je omezené množství všech těchto služeb. Supermarkety jsou stejně drahé jako v Česku. Restaurace jsou pak o něco dražší a jídlo na větších ostrovech většinou začíná na deseti euro. Zatímco na Sao Miguelu v klidu seženeš ubytování za 1 000 Kš na noc, tak na nejměnším Corvu začíná na dvojnásobné cenně.

Ti, kdo se na Azory chystají, si také musí uvědomit, že doprava není zrovna jejich nejsilnější stránkou. Většina autobusů na ostrovech jezdí dvakrát až třikrát denně, a to většinou veze děti ze školy a do školy. Na jizdní řády se příliš spoléhat nedá. Kdo chce tedy ostrovy pořádně procestovat, tak by si určitě měl půjčit auto. Nejlepší ceny mívá půjčovna Ilha Verde

Autor
Aneta Havránková