Nejlepší místa na potápění v Evropě

Potápěč pluje v otevřeném moři

Kde to pod vodou nejvíc žije? Ukážeme ti nejlepší místa na potápění v Evropě, která jsou snadno dostupná z Prahy a nabízí podvodní show srovnatelnou s potápěním v tropických vodách.

Objev nejzajímavější potápěčské destinace v Evropě 

Myslíš, že přístrojové potápění má smysl jen v Egyptě, Karibiku nebo Oceánii? Kdepak, i chladnější vody v Evropě nabízí regulérní potápěčský zážitek – průzračnou vodu, bohatou faunu i flóru nebo zajímavé objekty a vraky k prozkoumání.  

Rakousko, Zelené jezero – potápění v zatopeném parku

Jedno z nejpodivuhodnějších míst k potápění, které máš v Evropě za rohem, je Grüner See ležící v rakouském Štýrsku. Půl roku můžeš toto místo zastihnout jako zelený park, v jehož srdci se nachází nádherně čisté, smaragdové jezero s hloubkou cca 2 metry. Na druhý půlrok se pak celá scenérie turistických cestiček promění v křišťálové jezero. S příchodem jara se totiž v důsledku tání sněhu část parku zaplavuje čirou vodou, takže se tu objeví vysokohorské jezero. Nejlepší doba pro potápění je červenec, kdy je zde obvykle nejvíce vody, přičemž sestoupit můžeš až do hloubky 10 metrů.  

Zelené jezero, Rakousko

Foto: www.envato.com

Makedonie, Ochridské jezero – pro lovce pokladů

Jestli tě láká zahrát si na hledače pokladů, vyraz do jednoho z nejstarších a nejhlubších jezer na světě. Ochridské jezero se nachází v Makedonii a zasahuje až do Albánie, přičemž před 20 lety zde bylo objeveno archeologické naleziště. Kromě ryb a přírodních výtvorů tak při ponoru narazíš i na keramické nádoby, kamenné nástroje, zvířecí kostry a další poklady, které tu zůstaly z doby bronzové. V zálivu Kostí lze proplouvat mezi sloupy zbytků města a u obce Ploča Mićov Grad můžeš okukovat i probíhající archeologické práce. Viditelnost je zde skvělá a objevování podvodního města se díky pokladům a hojnosti ryb a živočichů posouvá opravdické dobrodružství, kdy nikdy nevíš, na co narazíš. 

Foto: www.amfora.com.mk  

Pobřeží ostrova Malta na šnorchlování i pro zkušené potápěče

Malta rozhodně patří mezi TOP evropské potápěčské destinace a těžko tu najdeš místo, které by tě při potápění vyloženě zklamalo. Moře je relativně teplé, pod vodou potkáš téměř všude pestrobarevné rybky, chobotnice, kraby, humry i krevety. Jsou tu ale oblasti, které si rozhodně nesmíš nechat ujít. 

První náš potápěčský tip je The Blue Hole na západním výběžku ostrova Gozo. Nejprve se ponoříš v malém jezírku s mořskou vodou a úzkou štěrbinou v hloubce 8 metrů vyplaveš skrze skalní oblouk do otevřeného moře. Cestou kromě zajímavě členitých skalních útvarů potkáš i pestrobarevné živočichy i rostlinky. Pokročilejší potápěči mohou také proplavat skrze svislou trhlinu The Chimney.

Potápění v Gozo´s Blue Hole na Maltě 

Foto: www.okdivingmalta.com  

Mezi potápěčskými cíli nemůže chybět lodní vrak. Čtyřicetimetrový vrak remorkéru Rozi, nedaleko přístavu Cirkewwa na severu Malty, je tu potopený od roku 1991. Leží takřka neporušený na písčitém dně v hloubce okolo 15 metrů a dá se k němu dostat od břehu.  

Potápěč u vraku lodi Rozi na Maltě

Foto: www.okdivingmalta.com  

Na pokročilejší potápěče tu pak čeká i podvodní jeskynní systém a jeskyně Santa Maria, která leží na severní straně ostrůvku Comino. Tahle akce, a vůbec jeskynní potápění obecně, je vhodná pro pokročilé potápěče. K jeskyni se dostanete pouze lodí a pod hladinou totiž proplouváš desítkou jeskyní, proláklin a tunelů a musíš dobře zvládat práci s kompasem. Díky bohatému mořskému životu si tady ale vychutnáš i šnorchlování.   

Láká tě prozkoumávat svět pod vodní hladinou? Přečti si, jak začít s potápěním. 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.