Na víkend do Wrocławi

Pohled na ostrovy města Wroclaw

Polská Wrocław je mimořádně fotogenické město, kde se parádně snoubí historie s moderní energií. S otevřenou náručí vítá turisty z celého světa, české sousedy pak obzvlášť. Vyraz do Wrocławi na víkend přesvědčit se!

OBJEV WROCŁAW – MĚSTO STA MOSTŮ 

Hlavní metropole Dolního Slezska, kterou znáš spíš jako Vratislav (pravděpodobně po českém knížeti Vratislavovi I.), je čtvrté největší město v Polsku a leží cca 60 km od českých hranic. Vzniklo už ve středověku u soutoku pěti řek, takže procházky tu krášlí mnoho krásných mostů mezi různými ostrovy a ostrůvky. Vliv pestré historie se odráží ve Wrocławské architektuře, která tvoří zajímavý mix a vůbec nepůsobí nepatřičně. Centrální náměstí – Rynek, lemovaný barevnými domy, stojí za to zařadit mezi turistické cíle. Co dalšího stojí za pozornost? 

Rynek ve Wroclawi s barevnými domy

Historie vtiskla Wrocławi nezaměnitelnou tvář  

Nechceme ti tu dávat hodinu dějepisu, ale tady se toho stalo opravdu hodně. Wrocław byla v minulosti několikrát téměř zničena a znovu obnovena, takže tu postupně vznikla unikátní kombinace architektonických zajímavostí různého stáří i stylů.  

Wrocław si na světě prosperuje už od 10. století, přičemž následné nájezdy Mongolů přežilo jen pár staveb a kostel na Tumském ostrově. Poté se sem nastěhovali Němci, po kterých zůstaly obří germánské kostely. Dlouho pak byla Wroclav významným sídlem v rámci zemí Koruny české, než se v 18. století stala součástí Pruska pod jménem Breslau. Z pruské doby pochází barokní paláce a také radnice, která jako by vypadla z německé pohádky.  

Další dějinný veletoč přišel během druhé světové války, kdy došlo ke zničení zhruba 70 % zástavby. Také odsud byli Němci na konci války odsunuti a nahradili je vyhnanci z tehdy ještě polského Lvova. Ti například ze Lvova zachránili a dovezli slavné obří panoráma Raclawické bitvy. 

Poslední větší přestavba města proběhla po katastrofálních záplavách v roce 1997, kdy se většina centra ocitla pod vodou. Následná revitalizace však vdechla Starému Městu nový svěží život.  

Všechno zlé je pro něco dobré a díky všem těmto Wrocław má svůj kosmopolitní a progresivní atmosféru vlivem několika výměn obyvatel, ale také díky rozvoji v oblasti technologií a financí a v neposlední řadě i kvůli živé univerzitní scéně. 

CO SI JEŠTĚ VE WROCŁAWI PROHLÉDNOUT? 

Ostrov katedrál 

Wrocław leží přímo na řece Odře, takže ji tvoří několik ostrovů. Nejstarší část města se rozkládá na Tumském ostrově, kde bylo i původní slovanské hradiště spojované s českým knížetem. Najdeš tu teď kostely, které patří k nejstarším v celém Polsku. Na počátku podzimu ostrov často krášlí mlha, která jej mění v tajuplné místo. 

Trpaslíci 

Jedinečná věc, na kterou narazíš jen ve Wrocławi, jsou stovky sošek trpaslíků. Kde se tu vzali? V 80. letech tu protestovalo proti sovětské vládě hnutí, které mělo trpaslíka jako svůj symbol a tyto sošky tedy připomínají odpor proti bývalému komunistickému režimu. Místní těmto postavičkám říkají Krasnale a k jejich hledání existují dokonce i speciální mapy.   

Movie Gate Wrocław 

Pokud ti čas dovolí, navštiv ještě Movie Gate. Je to jediné evropské muzeum, které tě zavede do kouzelného světa filmu, vědy a historie. Najdeš tu unikátní sbírku originálních filmových rekvizit a kostýmů. 

Nech se inspirovat, kam ještě stojí za to vyjet na víkend po Evropě.

Foto: visitwroclaw.eu, elements.envato.com

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.