Kempování v zahraničí

kamping v zahraničí

Kempování je v Česku stále velmi oblíbeným způsobem trávení volných dní. Pod stan můžeš jet s příbuznými na rodinnou dovolenou, s kamarády na oslavu narozenin nebo třeba se spolužáky na výlet. Je to velmi jednoduché, stačí si zabalit stan, spacáky, něco k jídlu a vyrazit. Kempovat ale můžeš i v zahraničí. V tomto článku ti přinášíme základní informace a pravidla, kterými by ses měl/a řídit, pokud se rozhodneš kempovat v některé z okolních zemí.

Kempování v zahraničí má stejná pravidla jako u nás

Když se rozhodneš pro dovolenou v kempu, není potřeba se držet jen v Čechách. I když by se tak mohlo zdát, kempování není zdaleka jen doménou Čechů a holdují ji i naši sousedé za hranicemi. Kamping patří do sekce svobodného cestování, nesvazuje pevnými termíny ani třeba dress codem hotelu. Můžeš dovolenkovat s přírodou za zády a seznamovat se s lidmi kolem. Vyzkoušej jak se kempuje jen kousek za hranicemi.

Německo je rájem kempařů

Když se rozhodneš pro kempování v zahraničí, nemůžeš vynechat Německo. U našeho největšího souseda je kempování, stejně jako u nás, velmi populární. Je však třeba mít na paměti, že v Německu je zakázáno kempovat mimo oficiální vyhrazené zóny. K pobytu v přírodě je potřeba využít oficiální kempy, které jsou k tomu určené. Spousta těchto zařízení se však nachází v blízkosti přírodních parků a populárních destinací, takže o krásy Německa rozhodně nepřijdeš. Německé kempy obvykle disponují moderním zázemím, jako jsou sprchy, toalety, sportoviště či bazény. Němci také rádi vyrážejí do přírody v karavanech a obytných vozech. Pokud se vám nechce tahat se stanem, můžete si pronajmout chatku či pevný stan. V Německo také existuje hned několik organizací sdružujících kempaře. Díky členství v nich můžeš při kempování získat různé slevy a výhody.

Kempování v Rakousku

Podobně jako v Německu, i ve většině Rakouska je „kempování na divoko“ vysloveně zakázáno. Situace se však liší v každé spolkové zemi. Postavit si stan ve volné přírodě můžeš v Horním Rakousku, ve Štýrsku a ve Voralbersku. V zemi pod Alpami však najdeš nespočet oficiálních kempů, díky kterým si můžeš naplno užívat krás rakouské přírody. Kempování v přírodě je v Rakousku obecně velice populární, a proto se rozhodně vyplatí rezervovat si místo v kempu dopředu. Stejně jako v Německu, i v Rakousku se musíš při pobytu v přírodě řídit přísnými pravidly ohledně požární bezpečnosti a ochrany přírody.

kamping v zahraničí

Jak na kemping v Polsku

V posledních letech se kempování stává čím dál populárnějším i v sousedním Polsku. Tamní kempy bývají obecně levnější než v západních zemích. Ceny za pronájem kempovacího místa se obvykle pohybují mezi 5 až 15 eury za noc. Cena se liší v závislosti na lokalitě. V Polsku je mimo jiné povoleno kempování v divokých táborech, které se nacházejí ve volné přírodě a jsou zdarma. Pobyt v nich však není oficiálně doporučován, protože taková místa nepodléhají regulacím, a proto není možné garantovat jejich bezpečnost. Rád bys trávil/a dovolenou v krásné přírodě a chceš u toho ušetřit? Pak je pro tebe Polsko tou pravou volbou!

Do Itálie pod stan nebo v karavanu

Krásná města plná historie, majestátní hory, dech beroucí pobřežní scenérie. To je jen výčet krás, které nabízí slunečná Itálie. Díky rozmanité krajině je tato země oblíbeným cílem kempařů. Itálie disponuje velmi hustou a kvalitní sítí kempů nabízejících ubytování v chatkách, ve stanech či místa k zaparkování karavanů. Italské kempy jsou obvykle velmi kvalitně a moderně vybaveny. Pokud cestujete s vlastním vybavením, cena ubytování za noc se obvykle pohybuje mezi 15 až 40 eury v závislosti na lokalitě. Podmínky pro kempování na divoko jsou v Itálii v každém regionu odlišné. Vyslovený zákaz pro kempování ve volné přírodě platí v regionech Abruzzo, Veneto, Apulie, Sardinie a Sicílie. Výjimku může udělit obec v regionu Emilia Romagna. Piemont a Umbrie povolují kempovat na divoko maximálně po dobu 48 hodin, a to pouze v případě, že se v blízkosti nenachází žádný oficiální kemp.

Autor
Aneta Havránková