Jak si naplánovat letní cestování

Tourist couple travelin

Rád by ses v létě vydal někam do zahraničí a přemýšlíš, jak na to? Poradíme ti, kdy je správný čas na bookování letenek, kde je kupovat, jak si zarezervovat ubytování i jak se vyhnout pastem na turisty. Cestování je skvělé a při správném hledání a jisté flexibilitě může být i velmi levné. Zejména ti ale rozšíří obzory a začneš objevovat svět.

Letenky

Letenky je nejlepší kupovat šest až osm týdnů před odletem, kdy bývají nejlepší ceny. Problémem Čechů však je, že odlety z našich letišť bývají absolutně nejdražší. Takže pokud se někam budeš chystat, z Rakouska, Polska, Německa i Slovenska tě to vyjde značně levněji. Proto je mnohokrát lepší obětovat pár hodin cesty ve vlaku a ušetřit tisíce. A kde najít ty nejlepší letenky? Vyhledávačů je spousta a obecně patří mezi ty nejlepší Google Flights, Skyscanner a Kiwi. V Evropě pak skvěle funguje ještě Azair.

Ať už ale letenku hledáš přes cokoliv, vždy si dávej pozor, abys ji pak koupil přímo přes aerolinky. Nikdy letenky nenakupuj přes zprostředkovatele, protože pokud se pak něco pokazí, tak ti nikdo nepomůže a můžeš klidně i zůstat v cizí zemi bez pomoci. Vyhni se i tomu, aby sis koupil letenky s přestupem s několika různými aerolinkami. Přestup totiž pak není nijak garantovaný a když ti uletí letadlo, tak ti nikdo žádné náhradní nedá.

Letenky

Ubytování

Co se týče ubytování, tak v jednadvacátém století je téměř vždy lepší si ho zabookovat předem. Časově je dobré si ho rezervovat spolu s letenkami, aby pak nebylo zabrané. Všude po světě fungují zprostředkovatelé Booking, Airbnb a Agoda. Málokdo ale ví o aplikaci s názvem Super, kde nalezneš většinou lepší ceny než na třech výše zmíněných portálech. Vždy je ale fajn porovnat všechny tyto stránky a zjistit, která z nich má nejvýhodnější nabídku. Pokud má tebou vybraný hotel dobré hodnocení, tak se klidně mrkni přímo na jeho stránky, jestli tam nejsou lepší ceny než přes vyhledávače.

Kdo by si pak přál cestovat opravdu lowcost, tak existuje několik způsobů, jak se v zahraničí nechat ubytovat zdarma. Jedna z nich je aplikace Couchsurfing, díky které můžeš bydlet u místních výměnou za tvé cestovatelské a kulturní zážitky, které s nimi budeš sdílet. Další alternativou je Trusted House Sitters, přes kterou můžeš bydlet kdekoliv ve světě v něčím baráku za to, že jim v ten daný termín budeš hlídat domácí mazlíčky. Za zmínku pak stojí určitě i aplikace Worldpackers, díky které tě místní nechávají bydlet u sebe zdarma výměnou za nějakou práci. Někdy ti navíc zaplatí i nějakou tu korunu.

Ubytování

Tipy a triky

Chystáš se do dané destinace poprvé a přemýšlíš, kam se vydat? Velmi dobře na tipy funguje česká stránka Cestujlevne.com, kde máš popsaná všechna zajímavá místa v každé zemi. Nalezneš tam i přehled cen v dané destinaci nebo třeba tipy na dobré restaurace a hotely. Dále je v zahraničí fajn používat Tripadvisor, kde nalezneš hodnocení všech míst a zjistíš, která stojí za návštěvu a která nikoliv. 

Pokud si chceš půjčit auto, tak si místo půjčovny nejprve stáhni aplikaci Getaround a zjisti, zda v dané destinaci funguje. Bývá totiž často mnohem levnější. Jestli se ti pak nechce vybírat a chceš fajn kurzy, určitě si založ kartu Revolut, a co se týká cestovního pojištění, nejlepší je samozřejmě ISIC cestovní pojištění!

Pokud v daném městě neprodávají SIMku a jsi mimo EU, tak si stáhni aplikaci Airalo, pomocí které si můžeš rychle a jednoduše nainstalovat místní virtuální SIM kartu a ušetřit tak obrovské výdaje za roaming.

Tripy a triky

Autor
Aneta Havránková