Retro dovolená v Bulharsku

dovolená bulharsko

Není nad to vyrazit si k moři. Jestli tě už přestalo bavit jezdit zas a znovu do Chorvatska, můžeš se vydat po stopách tvých rodičů a zamířit na dovolenou třeba do Bulharska. Na rozdíl od oblázkových pláží se uložíš do teplého písku a po ránu můžeš na pláži sbírat mušličky.

Do Bulharska můžeš autem nebo letadlem

V případě letadla je to jasné, protože si buď koupíš letenku a ubytování si budeš řešit přes Booking.com nebo AirBNB, nebo si koupíš celý zájezd do hotelu a nic nemusíš řešit. Tím ale celé dobrodružství končí, což by bylo trochu škoda, protže Bulharsko vlastně nepoznáš.

Nebo se můžeš vydat na poměrně dobrodružnou, ale naprosto bezpečnou cestu na jih autem. Ano, podobně jako se dnes jezdí do Chorvatska, před rokem 1989 vyrážely české rodiny do Bulharska nebo Rumunska autem.

Proč jet do Bulharska autem?

Když vyrazíš autem, budeš mít možnost poznat další místa a země kterými projíždíš, a to není zrovna málo. Moudro, které říká, že cesta je cíl zde platí dvojnásob. Cesta vede přes Maďarsko a Rumunsko. V Maďarsku stojí za návštěvu hlavně Budapešť, kde si můžeš udělat jednodenní zastávku.

Jestli ti Maďarsko přišlo jako krátký průjezd, tak Rumunsko si užiješ. V době totalitního režimu se jednalo o zemi s nejtvrdším režimem a oproti Československu byla velmi zaostalá a chudá, a tak se tam nikdo příliš dlouho nezdržoval. Dnes je to ale úplně jinak. Rumunsko dostihlo jiné evropské země, ale přesto, převážně na venkově nebo v oblastech Banátu plyne čas o něco pomaleji a změny přichází pozvolna.

Banát

Banát je právě jedním z míst, které je fajn do své cesty zakreslit. Tohle místo bylo za Marie Terezie trestaneckou kolonií, kam posílala hlavně prostitutky a lehké delikventy. V oblasti žije početná česká komunita, která si dodnes zakládá na znalosti rodné řeči a tradičnímu přístupu k životu a zemědělství. Výdobytky moderní doby, jako jsou traktory a kombajny je neoslovily a jejich životní styl se moc neliší od toho před sto lety. Běžně zde lidé obdělávají políčka s koňským pluhem a z chalup voní čerstvě upečený domácí chléb. O to zajímavější místo to je.

Rumunské hory

Rumunské Hory

Rumunské hory jsou dalším místem, kam míří tisíce turistů a které nesmíš vynechat. Transylvánské alpy nabízí mnoho druhů hřebenových turistických tras a je potřeba si vybrat takový trek, který fyzicky odpovídá tvým schopnostem. Důležité je, že nahoru žádné lanovky jako v Rakousku nebo Itálii nejezdí, takže než dosáhneš vrcholu, bude tvoje cesta vzhůru trvat dva dny a budeš muset nocovat na cestě v lese. Stejně tak na vrcholcích se v chatách neubytuješ, stan a kempingové vybavení si musíš nahoru vynést. Je to sice náročnější, zato pocit, že to dokážeš k nezaplacení. Příroda je v Rumunsku kouzelná a oproti Česku poměrně nedotčená.

Bulharské pobřeží

Bulharské pobřeží se táhne podél celé východní hranice země. Tím se Bulharsko stává nejsilnější turistickou destinací na břehu Černého moře. Městečka u moře mají příjemný ráz a původní duch rybářských vesnic je zde stále patrný. Přesto se dnes jedná o velmi moderní destinaci s luxusními hotely a prázdninovými apartmány.

pláž Bulharsko

Bulharsko není jen moře

Přesto, že většina turistů míří do Bulharska za mořem, je zde mnoho dalších kouzelných míst, kam se stojí za to vydat. Hory, skalní města, horská jezera nebo jeskynní útvary i trocha historie.

Hlavní město Bulharska – Sofia

Sofia je hlavním městem ve kterém žije více než milion obyvatel. Neohromí sice rozsahem památek a architektonických skvostů jako Praha nebo Paříž, ale okouzlí tě impozantními vrcholy hor, které město obklopují. Bulharsko je ovlivněné historií a kulturou Byzanské říše, k nejkrásnějším stavbám patří kostel Alexandra Něvského, ale navštívit musíš i další místa, třeba Sofijskou synagogu, mešitu Banja Baši a klášter Dragalevski manastir. Sofie je také skvělým výchozím bodem na výlety do blízkých hor či lyžařského střediska Bansko.

 devetashka jeskyně bulharsko

Opevnění a skály Belogradčik

Vydej se ze Sofie na jednodenní výlet do severovýchodního Bulharska a ocitneš se v zemi jako z Pána Prstenů. U městečka Belogradčik narazíš na neuvěřitelné skalní útvary táhnoucí se několik kilometrů po úpatí pohoří Stara Planina, které jsou obehnány opevněním z období Římské říše. Později prošly mnohými úpravami a současná podoba pochází z 19. století.

Pohoří Rila

V pohoří Rila najdeš vůbec nejvyšší horu Bulharska a Balkánu vůbec. Musala je 2 925 metrů vysoká můžeš ji zdolat bez horolezeckého vybavení po červeně značené trase z vesničky Bistrica, která je asi 1 km od turistického města Borovec.

Pokud nejsi v Bulharsku autem, můžeš se sem vydat autobusem ze Sofie z autobusového nádraží Jih (nikoliv z centrálního!) do města Samokov, kde přestoupíš na mikrobus do Borovce. Obě trasy jezdí zhruba jednou za půl hodiny a celkem cesta trvá něco přes 2 hodinky.

Jezera Rila

Vůbec nejkrásnějším místem bulharského pohoří Rila je oblast Sedm rilských jezer. Skupiny sedmi ledovcových jezer leží ve výšce 2 000 až 2 500 metrů. Přístupová cesta vede od parkoviště ze silnice asi 12 km od města Sapareva Banya. Využít můžeš i sedačkovou lanovku, která tě vyveze až k nejníže položenému z jezer, cena za zpáteční lístek je 18 BGN. Ze Sofie přímo k lanovce jezdí za cenu 25 EUR turistický shuttle bus Rila Shuttle.

Mys Emine

Když se rozhodneš vyměnit hory za moře, musíš začít na nejúžasnější části bulharského pobřeží. Nedaleko letoviska Obzor či Sluneční pobřeží nejdeš nejstrmější mys Emine. Je to úchvatná pohled na strmý skalnatý výběžek v moři, na kterém stojí zřícenina starověké pevnosti a samozřejmě také maják. Zhruba 4 km od mysu najdeš proslulou pláž Irakli, která se řadí mezi nejhezčí a nejklidnější pláže bez bujarých barů a hotelových komplexů. K mysu Emine se nejsnáze dostaneš autem, veřejná doprava pak jezdí 1-2 x denně do blízké vesničky Emona.

mys emine

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.