Objev kouzlo Marrákeše

Marrákeš - perla Maroka

Pokud tě láká poznání jiných kultur a zároveň za to nechceš utratit všechny úspory, mám pro tebe skvělý tip – zaleť si na čtyři dny do Marrákeše!

Město, které nespí

Marrákeš je čtvrté největší, zato nejnavštěvovanější marocké město. V letních měsících zde teplota šplhá k úmorným 35 stupňům, my si ale pro cestu vybrali raději leden s příjemnými 16 stupni. Dobrá zpráva je, že letenky do Marrákeše bývají poměrně levné – zpáteční letenka nás vyšla na zhruba dva tisíce korun.

Pro ubytování jsme si vybrali tzv. riád, což je tradiční marocký dům, který zvenku nevypadá nijak vábně a většinou je ukrytý v tmavých uličkách, ale jakmile vstoupíš dovnitř, ocitneš se v úplně jiném světě. Riád má několik pater s pavlačovým ochozem, v přízemí se nachází krásně zdobené nádvoří a na střeše terasa.

Centrem Marrákeše je slavné a snad nikdy neutichající tržiště Djemaa El Fna, jehož tep ucítíš už zdaleka. Všude je spousta stánků s dotěrnými prodavači, různí akrobaté, amatérští hudebníci a zaklínači hadů. Nebudeš vědět, kam se dívat dřív. Ze začátku mi dost vadilo, že na mě neustále někdo sahal a přesvědčoval mě o výjimečnosti jeho podniku. Po čase jsem si na to ale zvykla a na jakékoli podobné nabídky reagovala už jen kamenným výrazem. Jinak mě ale tento rej docela bavil, to je prostě Maroko.

Stará část města, nazývající se Medina, je protkána desítkami úzkých uliček (často s přístřešky), ve kterých není těžké se ztratit. Pro poznání té pravé atmosféry je podle mě nejlepší nechat se jednoduše vést davem a načerpávat ten všudypřítomný chaos. Marrákeš je ale především město s úžasnou historií, proto doporučuji navštívit zejména krásně zdobené Saadské hrobky z 16.-17. století.

Hodně se nám líbila také botanická zahrada Jardin Majorelle, kterou do své smrti vlastnil návrhář Yves Saint-Laurent. Určitě nevynechej ani návštěvu tradiční marocké koželužny, tedy místa, kde se barví a zpracovávají zvířecí kůže. Jak jsme poznali, není to vůbec lehká práce. Lidé se tu nesmírně nadřou, a ještě musí pracovat v hrozném zápachu, který se z kůží line.

Výlet do hor i k oceánu

Na prohlídku Marrákeše jsme si vyhradili dva dny a myslím, že to bylo tak akorát, z té hektičnosti ti totiž brzo půjde hlava kolem. U místní cestovní agentury jsme tedy usmlouvali dva celodenní výlety. První do vnitrozemního města Ouarzazate a druhý do Essaouiry na pobřeží Atlantiku. Během cesty do Ouarzazate si vychutnáš krásné výhledy na pohoří Vysoký Atlas. Město je proslulé tím, že nedaleko sídlí Atlas Studios, což je jakýsi marocký Hollywood a točil se tam například slavný Gladiátor.

Mě osobně prohlídka studií příliš nenadchla. To výlet do Essaouiry byl úžasný! Na rozdíl od Marrákeše se tu člověk může konečně zhluboka nadechnout. Domy v bílo-modré barvě, příjemná umělecká vystoupení v ulicích a výborné mořské speciality. Návštěvu tohoto surfařského ráje určitě doporučuji.

Smlouvej vždy a všude

Stejně jako ve spoustě jiných afrických zemí, ani v Marakéši nejsou u zboží pevně stanovené ceny. Téměř vše musíš smlouvat. Pro Maročany je to zábava a budou na tebe zkoušet různé triky. Doporučuji nákupy neuspěchat a nejdřív si pár obchodů obejít a zkusit si vybraný produkt vyjednat „nanečisto“. Takhle alespoň získáš přibližnou představu o tom, jak se ceny v dané kategorii pohybují. Pokud obchodník odmítne přistoupit na tvoji nabídku, neboj se trvat na svém. Většinou si to nakonec rozmyslí a obchod s tebou uzavře. A ještě jedna rada. V Maroku se nesmlouvají jen ceny výrobků, ale také služeb, jako je například taxi nebo výlety.

Gastronomický ráj

Maroko bylo pro mě doslova gastronomickým rájem. Vše, co jsem ochutnala, bylo výborné. Typickým marockým pokrmem je tažín (tajine), tedy jídlo dušené ve speciální hliněné nádobě, které se rovněž říká tažín. Většinou se v ní připravují různé druhy masa se zeleninou a vše je samozřejmě skvěle dochucené kořením. Oblíbeným jídlem je také kuskus, v němž jsou kromě masa a zeleniny často zamíchány také kousky sušeného ovoce.

Po jídle si Maročané dopřávají mátový čaj. Pokud si čaj nesladíš, ten marocký si raději ani neobjednávej. S cukrem se tu totiž vůbec nešetří. Maroko je jinak velmi bohaté na citrusy, takže téměř na každém rohu stojí stánek s pestrou nabídkou fresh džusů. Já na nich byla doslova závislá a kupovala si je každý den.

Co si z Marrákeše přivézt

Během pobytu narazíš na desítky obchodů s produkty hýřícími pestrým barvami. Maroko je rájem ručně vyráběného zboží. Mezi ně patří hlavně kožené tašky a kabelky, proutěné košíky, taburety, koberce a samozřejmě typické špičaté pantofle „babouches“. Všechny tyto výrobky jsou zde opravdu velmi levné, takže jsem neváhala a koupila si rovnou dvoje pantofle a kabelku.

Vybírat můžeš ale také z kosmetických produktů. Doporučuji sáhnout po tradičních marockých mýdlech anebo arganovém oleji, kterému se také říká marocké zlato. Vyrábí se lisováním ořechů argánie trnité rostoucí na jediném místě světa, a to právě v Maroku. Od toho se odvíjí i jeho cena, která je poměrně vysoká.

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.