Cestopisy na cesty po Evropě

cestopisy na cestu

Když se student rozhodne vydat na za aktivním cestováním, má na misce vah finance a očekávání z poznávání nových míst. Dobrodružství nečekají jen v exotických krajích, to pravé můžeš najít i na jihu Evropy.

3 cestopisy, které se ti postarají o skvělou dovolenou

Stejně jako většina z vás i já jsem student a cestování jsem propadl. Takže když si mám vybrat, kam vyrazím a co všechno projedu, tak musím volit mezi exotičtější a nákladnější cestou, nebo si za stejný rozpočet užít dvě o něco méně exotičtější destinace.  Skvělá místa k objevování jsou třeba na jihu Evropy. Některé země turisté teprve objevují a věř mi, že mají co nabídnout. Nejlépe naplánuješ cestu s kvalitními cestopisy.

K plánování cesty dnes můžeš využít spousty informací na internetu, ale vždy se hodí i spolehlivé informace z cestopisů z edice cestopisů Lonely Planet. S ISIC máš navíc 30% slevu na všechny jejich produkty. Autoři cestopisů země opravdu navštívili, takže zprostředkovaná doporučení jsou opravdu užitečná a člověk se na ně může spolehnout. Vybral jsem pro tebe tři skvělé destinace, které jsou svými cenami pro studenty příznivé a nabízí toho opravdu hodně.

Cestopis – Albánie

průvodce albanie

Albánie je destinací, která má všechno, co si může náročný – přírodu milující cestovatel přát. Během jednoho týdne se můžeš stupat přes horská údolí na vrcholky Albánských Alp a za pár dnů relaxovat na břehu Jónského nebo Jaderského moře. Albánie byla roky turisticky opomíjenou destinací a na její obyvatele se zbytek Evropy díval jako na chudé a zaostalé sousedy z jihu. Možná i díky tomu, je místní příroda krásná a turisticky téměř nedotčená.

Průvodce od Lonely Planet tě provede přes Tiranu a střední Albánii, Horskými treky po Alpách, Drač a Jaderské pobřeží, Vloru a Jonské pobřeží, Berat a jihovýchod.  Na průvodcích od Lonely Planet je skvělé, že jsou cestovatelské trasy rozdělené do okruhů a sestavené co nejlépe tak, aby se dalo v optimálním čase navštívit a vidět co nejvíc.

Nejlepším obdobím na návštěvu Albánie je červen – září, při plánech na alpské treky to jsou pak spíš červen a září, kdy není tolik srážek a na horách panují příjemné teploty. Pro čas u moře a aktivní cestování s pak hodí termíny od července do září, kdy je ideální teplota moře.

Cenově je Albánie o 10-15% levnější než Česká republika, takže nějakým extra šetřením se není potřeba trápit.

Estonsko, Lotyšsko a Litva

cestopis estonsko, litva, lotyšsko

Tyto tři země byly mým prvním samostatným cestovatelským počinem a mohu svědomitě říct, že jsem si je užil. Spojení těchto tří států do jedné cesty je logické, protože jsou to malé země a projeté je máš za chvíli. Chce to ale trochu přípravy a systematičnosti, aby cesta probíhala v pohodě. Právě průvodce od Lonely Planet ti s tím pomůže.

Je to krajina ponurých zřícenin starověkých hradů, majestátních dun, hlubokých lesů a třpytivých jezer. Historie a příroda nabízí pestré a aktivní zážitky. Samostatnou kapitolou je pak národní park Gauja, kterému je v průvodci věnovaný velký prostor. Cestopis je rozdělený na jednotlivé regiony, takže pokud tě zaujmou jen dvě země a chceš je projet detailněji, budeš mít v ruce toho nejlepšího pomocníka. Pobaltské země jsou cenově velmi přívětivé, ceny jsou nižší nebo stejné jako u nás, takže pohoda.

Cestopis na cestu po Portugalsku

cestopis po Portugalsku

Další evropskou destinací, kde si i Češi připadají díky cenám komfortně je Portugalsko. I to je poměrně turisticky neobjevené, na rozdíl od sousedního Španělska. Navíc příroda v Portugalsku nabízí víc než dost pestrosti a trochu paradoxů. Vysoké hory, kde ještě na jaře leží sníh, rozlehlé pláže, kde ani po pár kilometrech nenajdeš hotel, vysoké písečné duny. Národní parky, strmá údolí nad řekami nebo vysoké útesy a skalní útvary v moři kolem Algarve. Tím vším tě provede detailní průvodce po Portugalsku od Lonely Planet.

Samostatná kapitola je pak Lisabon, na který si musíš udělat dostatek času a pořádně si jeho unikátní atmosféru užít. Tohle město má úplně všechno a něco navíc. Rozkládá se po obou stranách zálivu a dalo by se říct, že kdykoli se vydáš na nějakou stranu, vždy tě něco překvapí. Nejdelší most v Evropě propojuje oba břehy a osloví tě moderním designem a velikostí. Historií se zase nadechneš ve čtvrti Alfama, romantiku dodá jízda historickou tramvají. Kde najdeš věž, která vítala námořníky již ve středověku a v kolik hodin si zajít do Oceanária ti prozradí šikovný průvodce Portugalskem.

 

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.
ISIC TIP:

S ISIC máš skvělých 30% slevu na všechny cestopisy s LONELY PLANET!