4 tipy na low cost cestování

4 tipy na low-cost cestování

Miluješ objevování dalekých zemí, ale nechceš za něj utrácet majlant? Pak si přečti naše tipy na levné cestování.

Jak cestovat za malé peníze?

1. Plánuj, plánuj, plánuj

Pokud se vydáš na cestu bez pořádného plánu, připrav se na řadu nečekaných výdajů.
Může se stát, že ti ujede poslední autobus a ty tak budeš muset utrácet za taxi do hostelu. Nebo, když si neuděláš dopředu nákup, nezbude ti nic jiného než vyrazit do restaurace v zemích, kde jsou v neděli zavřené obchody. Zbytečnému utrácení se vyhneš, když si připravíš alespoň rámcový itinerář a před cestou si přečteš něco o místních zvycích.

2. Vyjeďte mimo sezónu

Cestování mimo hlavní turistickou sezónu má několik výhod. Destinace nejsou přeplněné
turisty, nemusíš stát nekončící fronty na hlavní památky, při odpočinku na pláži tě nebude
rušit křik dětí hrajících si ve vlnách, a především ti poděkuje tvá peněženka. Mimo sezónu totiž lehce ušetříš na letenkách i ubytování. A když budeš mít opravdu velké štěstí, může ti poloprázdný hotel nabídnout upgrade pokoje zdarma. Hlavně si nezapomeň přibalit ISIC, se kterým můžeš získat skvělé slevy a benefity i v zahraničí.

3. Sbal se chytře

Opravdu si potřebuješ zabalit sedm triček a pět párů bot? Vážně budeš mít čas na čtyři knihy a tři časopisy? Odlehči svému cestovnímu šatníku, budeš tak moct trávit více času na pláži a méně před skříní. Pokud nedokážeš nic ze zabalených věcí vyřadit, obleč si ty nejtěžší svršky na cestu. Vyhneš se tak na letišti poplatkům za těžké zavazadlo. Více rad o tom, jak se sbalit do 7 kg si můžeš přečíst v našem článku zde.

4. Sjednej si výhodné cestovní pojištění

Na pojištění není radno zapomínat. Radost z ušetřených peněz se může velmi rychle proměnit ve starosti z velkého účtu za zdravotní služby, které se v zahraničí mohou vyšplhat
do výše stovek tisíc. S ročním pojištěním od ISIC můžeš za tři stovky opakovaně cestovat bez starostí po celém světě za turistikou, poznáváním, k moři i na hory.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.