3 hrady, které navštívit

Hrad Bouzov a jeho okolí

Když se řekne hrad, každému se vybaví romantika a doby, kdy se králové a rytíři rvali o moc a nadvládu. Dnes už se naštěstí žádné války nevedou a hrady slouží především k turistickým účelům. Proto jsem se rozhodl napsat o třech hradech, které bys rozhodně měl navštívit, ať už jsi Čech, Moravan nebo Slezan.

Hrad Karlštejn

Začneme hradem Karlštejn. Ten se nachází asi 30 km jihozápadně od Prahy a je to jedna z nejznámějších památek v Čechách. Hrad nechal postavit císař Karel IV. jako úložiště svých korunovačních klenotů a dalších cenností. Hrad byl dokončen v roce 1365 a dodnes se na něm zachovaly cenné fresky a malby. Pokud si chceš prohlédnout interiéry hradu, měj na paměti, že musíš absolvovat průvodcovskou prohlídku, která trvá asi hodinu a půl. Doporučuji si prohlídku rezervovat předem, protože bývá dost plno.  Pokud nechceš absolvovat průvodcovskou prohlídku, můžeš si projít hradní opevnění a užít si krásné výhledy na okolní krajinu. Když přijedeš ráno, můžeš stihnout i lom Velká Amerika a lom Malá Amerika. Lomy byly v minulosti využívány pro těžbu zlata, stříbra a dalších cenných kovů. Díky tomu zde vznikla řada podzemních chodeb a tunelů, které jsou dnes také přístupné pro veřejnosti. Lom Velká Amerika se nachází v hloubce až 130 metrů a jeho stěny jsou tvořeny různobarevnými vrstvami hornin, které jsou velmi atraktivní. Lom Malá Amerika je menší, ale stejně krásný jako Velká Amerika. Nachází se v těsné blízkosti Velké Ameriky a v minulosti sloužil jako lom pro těžbu mramoru. Dnes je však Malá Amerika pro turisty přístupná pouze z vyhlídky nad lomem. Hrad Karlštejn

Hrad Bouzov

Hrad Bouzov je jeden z nejvýznamnějších a nejkrásnějších středověkých hradů u nás, který se nachází v Olomouckém kraji. Jeho historie sahá až do 14. století, kdy byl postaven jako soukromé sídlo pro šlechtickou rodinu Kropáčů z Nevědomí. Hrad je obklopen krásnými lesy a nádhernou krajinou, což láká k procházkám a výletům. V létě je možné si prohlédnout hradní interiéry a obdivovat bohatou výzdobu, která se zachovala na nádherných vitrážích a gobelínech. Hrad Bouzov je však v soukromých rukou, takže se turisté musí spokojit pouze s letní turistickou sezónou. V okolí se nachází také zřícenina hradu Sovinec, která se může pochlubit bohatou historií a nádhernými výhledy na krajinu. Také stojí za návštěvu vodní tvrz Čechy pod Kosířem, která je nejzachovalejší středověkou vodních tvrzí, kterou v naši zemi máme.

Pražský hrad 

Pražský hrad je místo, které by měl navštívit každý, kdo přijede do Prahy. Tento obrovský komplex staveb a památek se nachází na kopci nad Vltavou a je největším hradem na světě. Pokud se chystáš na návštěvu, nezapomeň si připravit dostatek času, protože se zde dá strávit celý den. Pražský hrad je symbolem české historie a kultury, a je to také sídlo prezidenta republiky. Z hlediska architektury se zde setkáváme s různými styly, jako je gotika, renesance a baroko. Prohlídku Pražského hradu bych začal návštěvou katedrály sv. Víta. Tato gotická katedrála je dominantou Pražského hradu a její interiér je nádherně zdobený.  Katedrála je také místem posledního odpočinku mnoha českých králů a světců. Další zajímavostí na Pražském hradě je Starý královský palác, který se nachází na jižní straně nádvoří. Palác byl postaven již ve 12. století a sloužil jako sídlo českých králů a císařů. V průběhu let prošel mnoha úpravami a dnes nabízí prohlídku reprezentativních místností, jako jsou například Vladislavský sál, kde se konají státní ceremonie, nebo Sala Terrena, která slouží pro kulturní akce. V paláci se také nachází Galerie Českého státu, která vystavuje díla českých umělců. Kromě těchto hlavních atrakcí Pražského hradu je zde ještě mnoho dalších zajímavostí, jako například Bazilika svatého Jiří, nejstarší kostel na území Pražského hradu, nebo Zlatá ulička, což je řada malých domků z 16. století, kde žili zejména zlatníci a alchymisté. Dnes se zde nachází malé obchůdky a muzeum, které vypráví historii tohoto místa. Pokud se chystáš na návštěvu Pražského hradu, je dobré vědět, že je zde velmi rušno a fronty na vstup mohou být dlouhé. Proto je vhodné navštívit hrad v ranních hodinách nebo pozdě odpoledne, kdy je méně turistů. Také je možné si zakoupit vstupenky předem online a vyhnout se tak frontám na pokladně. Pražský hrad Dalším užitečným tipem je si na návštěvu hradu zabalit vodu a něco k jídlu s sebou, protože ceny v restauracích a stáncích na Pražském hradě jsou velmi vysoké. Pokud chceš ušetřit, můžeš si například přinést svačinu a piknikovat na lavičce v královských zahradách. V neposlední řadě je důležité si pamatovat, že na Pražském hradě je nutné dodržovat určitá pravidla. Například není dovoleno fotografovat v interiérech, nesmíš se dotýkat exponátů ani chodit mimo vyznačené cesty. Respektování těchto pravidel pomáhá chránit unikátní kulturní dědictví, které Pražský hrad představuje. Je důležité si pamatovat, že navštěvování historických hradů a zámků nejenže přináší zábavu a dobrodružství, ale také pomáhá udržovat tyto kulturní památky. Mnoho z těchto staveb totiž potřebuje finanční podporu na údržbu a renovace, aby mohly být zachovány pro budoucí generace. Navštěvováním těchto míst tedy nejenže získáváme zážitky a poznání o historii, ale také přispíváme k ochraně kulturního dědictví naší země.
Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.