Letní koktejlky na koncerty a party

mladá žena v koktejlkách tančí na party v lounge baru

Chceš na letní party nebo koncertě opravdu zazářit? Pak je čas vyměnit top a džíny za koktejlky. Vybírej z mnoha letních barev a střihů, které nejlépe podtrhnou tvou ženskost.

S koktejlkami za dámu i na flámu 

Koktejlové šaty neboli koktejlky jsou módním must-have pro společenské akce, plesy, divadla, pracovní večírky či promoce. Proč ale nebýt elegantní i na pařbě? Našli jsme pro tebe perfektní koktejlky, ve kterých budeš královnou letních party a na koncertech vynikneš.  

Co jsou koktejlové šaty a kde se vzaly 

Koktejlové šaty jsou krátké společenské šaty různých materiálů určené původně pro formálnější příležitosti. Nejtypičtějším znakem je délka, která bývá ke kolenům, tzv. čajová délka, nebo mírně nad kolena. Jak radí Coco Chanel, základ šatníku jsou “malé černé”, což jsou jednoduché krátké černé šaty, kterými ve své době položila základ pro vznik koktejlek jako módního trendu. Zatímco malé černé od Coco Chanel nosily ženy, které chtěly vyniknout, později na přelomu 40. a 50. let jsou koktejlky díky návrháři Christianu Diorovi již součástí šatníku většiny žen. Tou dobou se koktejlky už běžně nosí na plesy, večírky a zkrátka do společnosti všude tam, kde se konzumují koktejly, odtud také název “coctail dress”.  

Nejlepší letní koktejlky 

I dnes by měla každá žena vlastnit jednoduché, elegantní černé šaty, které mohou být oblečeny na jakoukoli příležitost, ať už na denní nošení nebo se správnými doplňky jako večerní róba. S tím naprosto souhlasíme, ale hodí se mít v záloze i barevnější kousky, které můžeš vzít do klubu, na letní party nebo na open air koncerty a fesťáky. Vybrali jsme pro tebe koktejlky, ve kterých se dobře tancuje a budeš v nich jen zářit. 

Barevné koktejlky na taneční koncerty 

Hvězdou každého tanečního parketu nebo lounge baru budeš, pokud se nebudeš bát barev. Při výběru šatů koukej také na střih a snaž se zvýraznit své přednosti. Nic nezkazíš třeba jednoduchými rovnými šaty ve žluté barvě se špagetovými ramínky, ke kterým si můžeš dovolit výraznější účes i doplňky. Útlý pas podtrhnou klasické červené áčkové šaty s hranatým výstřihem a zajímavým šněrováním vpředu. Neváhej volit také méně tradiční střih, třeba modré asymetrické áčkové šaty se zajímavými průstřihy okolo pasu působí velmi trendy. 

Krátké róby do luxusnějších klubů 

Ve světlech reflektorů luxusnějšího klubíku stoprocentně vynikneš, pokud zvolíš šaty v metalických odstínech. Třeba černostříbrné šaty s tenkými ramínky ze strečového materiálu nebo áčkové šaty se zlatými flitry a výstřihem do V budou top volba. A neodpustíme si ani tip na tmavě modré lehounké šaty, ve kterých nebude problém protančit noc! 

Vzdušné šatky na fesťáky a plážové mejdany 

Léto bude nabité také hudebními festivaly a plážovými mejdany, kde oceníš zejména vzdušnost a pohodlí. Dopřejí ti ho třeba vínové volánové lněné šaty nebo volnější bílé šaty bez ramínek. Jako něžná víla budeš působit v šatech s květinovým vzorem, které se vůbec nemusíš bát doplnit černými koženými botami nebo při chladnějším letním večeru dokonce křivákem. 

Pokud oceníš tipy, kde svoje nové koktejlky můžeš vyvenčit, tak mrkni na nejzajímavější kluby v Praze nebo na české letní festivaly 2022 přehledně. 

 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.