Kam do divadla na jaře?

Tipy na březnová divadelní představení

Kam vyrazit do divadla v březnu a dubnu? Po covidové anabázi by to chtělo něco odlehčenějšího? Přinášíme tipy na kousky, u kterých se budou královsky bavit i ti, kteří si doteď byli jistí, že divadlo fakt nemusí.

PRAHA

Federer – Nadal

Tahle věc z dílny tria PRAKOTA je parodií, která pobaví milovníka ironického humoru, dvojnásob pak toho, kdo aspoň trochu tuší, co jsou tyhle dvě tenisové celebrity zač. Divadelní hra se odehrává v prostředí tenisového zápasu a těšit se můžeš na trefně vypointované vnitřní monology obou hráčů – životem unaveného Rogera Federera (M. Taclík), kterého buzeruje manželka a hopsající protihráč ho dost vytáčí, a Rafaela Nadala (D. Prachař), který působí jako speedem nakopnutá postavička z animáků a mimo jiné odkryje tajemství pověstných rituálů s trenkami a lahvemi, které skutečný Nadal při zápasech dodržuje do puntíku (detaily viz jakýkoli bulvár). Asi je dobré, abychom tě připravili i na to, že série vtipných dialogů musí mít taky konec. A ten autoři zvolili poněkud zvláštní, kdy se z komedie najednou stane trochu sci-fi, což nemusí každý pochopit, nicméně ten kopec zábavy předtím už ti nikdo nevezme.

Kde: La Fabrika, Studio 1

Autor: PRAKOTA (David Prachař, Petr Kolečko, Marek Taclík)

Hrají: David Prachař, Marek Taclík, Petr Kolečko

Divadelní představení Federe a Nadal

Slepice na zádech

Ve střední Evropě poměrně úspěšná řachanda, u nás momentálně ztvárněná Táňou a Vojtou Dykovými, kteří svoji sehranost v životě úspěšně využívají i na jevišti. On hraje opuštěného hráče na cello, kterého zrovna čeká důležitý koncert. Ona celkem ostrou sekýrnici, která k němu domů v noci naběhne potom, co doma během hádky shodila manžela ze schodů a teď hledá pomoc u souseda. Takové téma vyloženě vybízí ke komediálnímu ztvárnění, na což tvůrci i herci dbali opravdu důkladně, přičemž se můžeš spolehnout, že se jim podařilo vyhnout prvoplánové zábavě a zachovat úroveň skvělé divadelní hry.

Kde: Divadlo Ungelt

Autor: Fred Apke

Hrají: Vojtěch Dyk, Tatiana Dyková, Radovan Klučka

Divadelní představení slepice na zádech

BRNO

Monty Python´s SPAMALOT

Ha, britský humor dorazil do Brna. Spamalot je původně broadwayský hit, bláznivá muzikálová komedie na motivy oblíbeného britského filmu Monty Python a Svatý Grál z roku 1975. Stejně jako ve filmu se jedná o dokonale neuctivou parodii na legendu o králi Artušovi a rytířích kulatého stolu. Hardcore fanda originálních “montypajtnů” se teď možná mírně ošil nad tím, že mu nějaký divadelní pisálek šahá na jeho kultovní věc a myslí si, že to snad bude pasovat. Věř, že i toho bychom do hlediště posadili s naprosto klidným svědomím, protože téhle legendární sérii skečů sluší divadelní prkna i mírná adaptace gagů na české prostředí.  Spamalot si prostě dělá legraci ze všeho: z historie, z muzikálového žánru i z Čechů.

Kde: Městské divadlo Brno, hudební scéna

Autor: Eric Idle, John Du Prez

Hrají: Petr Štěpán / Lukáš Vlček, Daniel Rymeš / Marco Salvadori, Ondřej Studénka / Dušan Vitázek, a další

Monty Python´s SPAMALOT

LIBEREC

Atomová kočička

Divadelní hra se odehrává v pokoji číslo 512 a dnes v noci se dějí podivné věci. Prostitutka Lujza prožije svou noční můru, když jen o vlas unikne smrti. Mixér se točí, i když není připojen k elektřině. Studenti jsou v nebezpečí, jde po nich šílenec, který sbírá lidské malíčky. Navíc se zdá, že za všechno je zodpovědný starý kocour. Jak z toho ven? Jediným řešením se zdá být automatická pračka, jejíž buben rotuje rychlostí světla…” takto zní ofiko upoutávka na bláznivou sci-fi komedii z harcovských kolejí. Očekávej pravou nerdovskou zábavu o cestování v čase našlapanou narážkami na žánr, z nichž některé jsou přiznané a některé si musíš domyslet. To, aby se v publiku chytali, jak nerdi, tak mudlové.

Kde: Divadlo F. X. Šaldy

Autor: Tomáš Dianiška

Hrají: Michaela Foitová, Matěj Nechvátal, Tomáš Váhala, Karolína Baranová, a další

Divadelní představení atomová kočka

Další divadelní hry které stojí za to najdeš v článku Na co v únoru do Studia DVA

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.