Chceš něco dát do mapy? Můžeš cokoliv.

Mapa Brna GIS

V článku GIS jako super schopnost jsme ti prozradili, k čemu jsou dobré interaktivní mapy, a že je dobrý nápad se s touto technologií seznámit, zvlášť pokud miluješ mapy. Vyžiješ je totiž jak při studiu, tak i při práci v různých oborech. Dnes si ukážeme, jak jednoduché je dostat data do mapy.

Adresy? Samy si říkají o přidání do mapy

Pokud máš pro své zájmové objekty seznam adres – třeba pobočky obchodů nebo památkově chráněné objekty, není nic snazšího, než je zobrazit v mapě. Ani je nemusíš naklikávat ručně, některé aplikace umožňují jednoduché přetažení textového souboru s adresami do mapy – a je hotovo.

Přidej polohu do formulářů mapy

Sbíráš-li i data pomocí formulářů, můžeš do nich zahrnout i otázku na polohu. Lidé tak mohou označit, kde viděli jakou vzácnou rostlinu. Obyvatelé města vyznačí, kde se cítí dobře a kde by se mělo něco zlepšit. Sociologové si ve svých průzkumech mohou vyznačit přibližné lokality respondentů a zkoumat, jestli jejich odpovědi nemají nějakou geografickou souvislost. Pro respondenty to je jen kliknutí do mapy navíc, ale pro tebe to jsou nedocenitelné informace.

Mapa Ústí nad Labem v aplikaci

Sbírej mobilním telefonem

Na svůj sběr dat v terénu potřebuješ jen mobilní telefon a jednu aplikaci. Až budeš stát na místě, vložíš bod, poznamenáš si k němu, co potřebuješ, a pomocí GPS se tvůj záznam hned uloží do mapy. Můžeš také objekt vyfotit – nejenže bude fotka z mapy dostupná, ale může dokonce ukazovat i správným směrem.

Mobilní aplikace GIS mapy

Máš to na dosah ruky

Všechny zmiňované aplikace máš pro svoje projekty k dispozici. Licencovaný přístup do systému ArcGIS má v České republice na 23 vysokých škol, takže mezi nimi bude nejspíš i ta tvoje. Více podrobností o tom, jak přístup získat a co všechno můžeš s GIS dokázat, najdeš na stránce GIS je super.

Chceš vědět víc o interaktivních mapách? Přečti si náš poslední článek o GIS.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.