Poznej Maroko

maroko

Jestli je některá země tak plná kontrastů mezi novým a starým tak je to právě Maroko. A nejsou to jen zvyky a lidé, ale i země kterou putuješ je plná kontrastů. Jeden den se koupeš v moři, druhý den se brouzdáš sněhem a třetí se proháníš pouští.

Maroko musíš zažít

Maroko je úplně jiné než ostatní severoafrické země, určitý charakter a pestrost přírody najdeš snad v Alžíru, ale ten je poměrně uzavřený a stále zastaralý. Maroko si drží jednu typickou věc a tou jsou dva oddělené světy. Lidé, kteří si potrpí na tradice a chtějí si udržet odstup od moderního světa bydlí buď na venkově, nebo se ve městech sdružují v medínách – historických centrech města. Zatím co zde se zastavil čas, tak za jeho branami se začíná žít výrazně moderněji a třeba v Marrákeši nebo Casablance ti přijde místní životní styl velmi podobný tomu našemu. Obecně se dá říct, že spolu s Tuniskem, patří Maroko k nejliberálnějším muslimským zemím a pobývat zde jako turista je velmi příjemné. Například v Marrákeši žije velmi početná skupina Francouzů a Španělů.

Marrákeš

Přesto, že není hlavním městem, většina turistů míří právě sem. A jestli se i ty vydáš na cestu, tak se rozhodně ubytuj v medíně. Jedině tak si můžeš vychutnat pravou atmosféru orientu a jeho tradice. Velkou část medíny zabírá souk, starodávné kryté tržiště, kolem něhož se vinou další a další uličky. Právě zde najdeš spoustu rijádů a hostelů ve stejném stylu a najdeš zde dost klidu od okolního ruchu. Jediným úskalím je orientace, mě se několikrát povedlo zabloudit, ale jak se říká, všechny cesty vzhůru nakonec vedou na náměstí Jama al-Fnaa. Protože hodně památek je umístěné kolem náměstí, tak přes něj budeš chodit poměrně často. Jeho skutečné kouzlo se skrývá po setmění. To zde ožijí stovky stánků s jídlem, své umění rozbalí kejklíři i vyhlášení zaklínači se svými kobrami. Večerní procházku si nenech ujít.

Jama al-Fnaa maroko

Jestli se vypravíš jen do Marrákeše, nechej se inspirovat naším článkem, kde najdeš tipy, jak si zde užít prodloužený víkend, Objev kouzlo Marrákeše. Pro vášnivé cestovatele mám pár dalších tipů kam se vydat.

Cestování po Maroku

Když srovnám možnosti individuálního cestovatele například s Tunisem nebo Egyptem, tak zde se cestuje výrazně hůř a do mnoha míst se není jak dostat. Pokud ano, tak to znamená nemít moc ohraničený čas, protože například u vlaků je to spíš zázrak, když z pěti spojů pojede a dojede aspoň jeden, natož aby dojel na čas. A to se týká i spojů do hlavního města. Snaha projet třeba celý Atlas pomocí místní dopravy je nereálná. Proto je dobré si najmout na cestu třeba taxikáře, který s tebou celou cestu projede, což znamená, že mu hradíš i ubytování a stravu. Ve více lidech se to vyplatí, ale v jednom ne. Pak nezbývá než si vybrat trasu a zarezervovat si mikrobus, který projíždí se skupinou turistů ty nejzajímavější místa a občas zastaví jen tak na kávu a focení.

My jsme si také zvolili mikrobus, který nás vzal na cestu skrz celé pohoří Atlas až na Saharu. Cesta trvala dvě noci a tři dny a končila v královském městě Fés. Pro ty, co si potrpí na přírodní scenérie a historická místa čeká jedno překvapení za druhým a bylo by úžasné, mít možnost si cestu protáhnout aspoň na týden a všechno si dosyta užít. Během cesty jsme navštívili Džabal Tubkal, Ksaba v historickém Ait Ben Haddou, Údolí růží, Kaňon Todra, horskou oblast Jebel Sirwa, pouštní duny a kemp v Merzouga.

Na Sahaře jsme na velbloudech putovali do kempu, kde jsem si užili noc pod hvězdami, měli jsme štěstí na malou pouštní bouři i na nádherný východ slunce. Další den jsme se přesunuli taxíkem do Fés.

Královská města

Prvním královským městem je Marrákeš, tím druhým pak Fés a Meknés. Naše cesta vedla do Fés z něhož jsme podnikali jednodenní výlety do dalších míst taxíkem. Jestli doporučení v Marrákeši bylo ubytuj se v medíně, tak v případě Fésu platí přesný opak. Jedná se o opravdu historické městečko s opevněním a velmi úzkými uličkami. Bohužel, komunální služby zde nefungují, a tak se v uličkách hromadí odpad a celým místem se line neskutečný smrad. Lidé jsou zde velmi ortodoxní a uzavření, na namířený fotoaparát jakýmkoli směrem reagují až agresivně, v době modliteb zcela uzavírají své krámky a míří do mešity. Ve většině míst smí i nevěřící nahlédnut dovnitř, to ale neplatí pro Fés a Meknés.

Ve Fés najdeš také jednu z nejstarších a stále funkčních madras, což jsou školy, v nichž se vyučuje islám. Proslulým a neméně páchnoucím místem jsou koželužny. Nicméně se jedná o skutečně fotogenické místo, kde jsou na dvoře velké kádě s barvami a kde se dodnes barví kůže podle starých receptů. Zajímavý zážitek kazí jen agresivní prodavači koženého zboží. Pokud si chceš opravu představit středověký život, pak Fés a jeho medínu musíš navštívit, ale jeden den opravdu stačí a ubytování si raději zajisti v sice méně stylovém hotelu za hradbami, ale aspoň s možností se trochu nadechnout.

fes maroko

Meknés není tak špinavým a středověkým místem, takže procházka zde je příjemná a posezení v kavárně a vychutnání si tradičního oběda a kávy je potěšením. Přesto, na první pohled i zde budeš potkávat muže a občas i ženy v tradičních šatech a čepičkách a v době modliteb se smířit se zavřením všech obchodů a kaváren.

Šafšawán

Naprostým opakem královských měst je nedaleký Šafšawán, jinak nazývaný blue city. Celé město je barvené do modra, zdobené květinami a dalšími barvami. Přesto, modrá vítězí. Tole místo bylo již v 60letech mekou všech hippie, okolní svahy horského městečka jsou porostlé marihuanou a dodnes sem kromě kouzla barvy a architektury láká turisty fakt, že si na ulici běžně zakoupí hašiš nebo marihuanu. Přesto, že drogy jsou v Maroku přísně trestané, zrovna tohle místo zůstává bez povšimnutí úřadů a s ohledem na turistický přínos jsou tu tyto dvě drogy tolerované. Rozhodně se ale nepokoušej nakupovat a odvážet cokoli ze země. Pobyt s v marockém vězení je jen pro silné jedince.

 

Co říct na závěr? Maroko stojí za to projet a poznat. Najít si na něj spoustu času, nikam nespěchat a užít si vše co nabízí. Horské treky, vodopády obklopené horami, koupání v moři, povalování se po kavárnách, objevování historie i poznání lidí, kteří se před moderním světem zavřeli za hradbami medín a silně lpí na starých tradicích. Maroko prostě musíš zažít.

 

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.