Kemping v přírodě a vybavení na něj

žena odpočívá v hamace během kempování v přírodě

Kempování v přírodě slibuje svobodu, dobrodružství a bezprostřední kontakt s okolní přírodou. Co takové kempování obnáší a jak se na něj vybavit, aby to byl ten správný zážitek?

Bushcraft, survival nebo prostě čundr? 

Láká tě to do přírody, pryč od městského hluku a povinností, ale přecpané kempy nejsou nic pro tebe? Bushcraft či survival, nebo prostě postaru čundr, kdy jdeš a přespíš v divoké přírodě, je stále oblíbenější způsob, jak si dopřát svobodu a psychický odpočinek. Je to druh dovolené, kde nemusíš nic složitě organizovat půl roku dopředu a kdy i cesta je cíl. Stačí posbírat základní vybavení, správné parťáky a můžeš vyrazit vstříc dobrodružství!  

Je kempování v přírodě vůbec legální?  

České zákony pobyt ve volné přírodě umožňují, a to i za účelem přenocování. Výjimku tvoří území CHKO, Národních parků, vojenských prostor apod., kde má pobyt svá omezení. Dočasný zákaz vstupu do lesa může platit také kvůli páření zvěře, lesním pracím nebo hrozícímu nebezpečí.  

V normálním lese a volné přírodě tedy můžeš bez problému přenocovat za předpokladu, že druhý den z místa zmizíš beze stopy. Táboření na více dní je ale možné pouze se souhlasem majitele pozemku. Tábořením se myslí pobyt s přístřeškem, ohništěm apod., kdy se zdržíš víc dní na jednom místě. Například na webu bezkempu.cz, ale najdeš celou přehlídku skvělých míst, která si za drobný poplatek majiteli můžeš dokonce rezervovat. 

výhled ze stanu na okolní přírodu

Jak se vybavit na kempování v přírodě? 

Zásadní je otázka, jestli potáhneš všechno na bedrech nebo si pomůžeš vozidlem. A také, jestli se chystáš na letní zevlovačku nebo plánuješ trek v drsnějších podmínkách. Tak či tak, při výběru půjde vždy o určitý kompromis mezi komfortem při kempingu a skladností veškeré materiální výbavy. Mrkni se s námi, jaké máš možnosti pro letní kempování v našich podmínkách! 

Vybavení na přespávání v přírodě 

Spacák do stanu nebo rovnou pod širák

Spací pytle do přírody vybírej ideálně s výplní z mikrovlákna, mají slušné izolační vlastnosti a oproti teploučkému péřovému spacáku je lépe vysušíš. Navíc bývají lehké a kompaktní po sbalení. Letní spaní ve stanu se dá zvládnout s malým a lehkým spacím pytlem Hannah Micro 80 Dark shadow/anthracite, s komfortní teplotou 14°C. Pod širákem ti pak lépe poslouží spací pytel Trimm Walker 195 sea blue z dutého vlákna a s dvojitou izolační vrstvou, ve kterém se vyspíš i při teplotách lehce nad nulou. Je ale o chlup těžší a zabere víc místa. 

Karimatka

Pro lepší tepelnou i vlhkostní izolaci od země poslouží karimatka. Dobrým kompromisem je třeba lehká Naturehike pěnová karimatka skládaná 420g. Pro větší pohodlí můžeš zvolit nafukovací karimatku Husky Fury 5 Extreme Lite, která je navíc po složení kompaktnější, ale dražší a musíš jí pokaždé nafouknout i dobře vyfouknout.

 

Stan nebo hamaka?

Velký posun v pohodlí při spaní v přírodě bezpochyby zajistí stan. Na letní kempování v české přírodě ti bohatě postačí Husky Briton 2 Classic pro 2 osoby s hmotností 2,9 kg a vodním sloupcem 3 000 mm nebo Coleman Kobuk Valley 2 pro 2 osoby, který vydrží až 4 500 mm srážek a váží 3,1 kg.  

 

Novým trendem je také přespávání v hamace, tuto variantu volí ale spíš ti, kdo podnikají delší treky, jelikož jde o lehké a skladné vybavení. Je potřeba se také naučit správně vázat uzly, jak u hamaky, tak u plachty, která se používá jako přístřešek. A také vyladit správné ležení, aby tvá záda nedopadla jako zkroucený preclík. Do hamaky je také potřeba teplejší spacák a dobré termoprádlo, protože to v ní dost větrá. Hamaku si ale můžeš pořídit i jako prostředek k odpočinku při konvenčním kempování, když zrovna nechceš ležet ve stanu. 

Jídlo, voda a vaření  

I s malou výbavou můžeš v přírodě stolovat celkem kulturně i zdravě. Základ je malý vařič a plynová cartridge a kompaktní sada nádobí na vaření pro převaření vody nebo výrobu teplého jídla či ranní kávy. Co si navaříš, si taky sníš pomocí praktické sady misek, hrnků a příborů.

Na čundrech často potkáš i studánku nebo pramen vody, což je paráda. Pro jistotu si tuto vodu můžeš uchovávat v lahvi s filtrem.  

lahev-na-vodu-s-filtrem

 

Další vychytávky na kempování 

Naprosto osvědčenou vychytávkou na kempování je multitool – malý nožík, který obsahuje kromě ostří také šroubovák, otvírák, nůžky a pinzetu, párátko, vývrtku a mnoho dalších udělátek, které ti mohou řadu úkonů v přírodě dost zjednodušit. Pro nadšence je ideální i outdoorový náramek, který kromě toho, že stylově vypadá, ukrývá ostří a pevné padákové lanko. 

Naprostá nezbytnost je také čelovka, která je jak na baterky nebo jí můžeš i dobíjet. Pokud nehodláš být úplně offline a bereš telefon kvůli mapě, fotkám a tak, bude se ti hodit i malá solární powerbanka. Tvoje mamka bude také určitě o něco klidnější, když si přibalíš kompaktní cestovní lékárničku.  

Pokud tě zajímá vyšší level outdoorového vybavení, než jsme ti právě představili, mrkni na nejlehčí stany a spacáky na trhu. 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.