Eurovíkend v Billundu

Billund_Legoland

Chceš zažít opravdu nabitý eurovíkend? Poznej dánské městečko Billund. Láká na Legoland, zábavní park i vikingské památky. Taky tu můžeš potkat lvy.

Poznej Billund – město, kde se zrodilo LEGO

Přemýšlíš, že si dáš ještě nějaký podzimní eurovíkend? Dánské město Billund je ideální volbou. Doletíš tam z Prahy za hoďku a půl, letenka vyjde kolem tisícovky. Na to, jak je městečko malé, nabízí spoustu aktivit indoor i outdoor.  

Něco málo o Billundu 

Billund se nachází na Jutském poloostrově a má jen asi 7 000 obyvatel. Jako sídlo byl založen v 17. století, ačkoli na jeho území se odehrála část historie vikingů. Město poznamenala i druhá světová válka, když si zde Němci vybudovali obří vojenské letiště. Billund asi nejvíc proslavil rodák Ole Kirk Christiansen, který zde v roce 1932 založil první továrnu na kostičky LEGO.  

Co musíš v Billundu určitě vidět?  

Eurovíkend v Billundu nabízí spoustu dobrodružství malým i velkým dětem. Kam se vydáš ty? 

Legoland 

Že LEGO není jen pro děti, ví asi každé malé dítě. Legoland v Billundu je klasický zábavní park plný horských drah a nejrůznějších atrakcí, které navíc obklopuje spousta postaviček a strojů vystavěných z lega. Najdeš tu památky a městské scenérie z celého Dánska i ze světa v měřítku 1:20. Určitě tě nadchne i westernové městečko, NinjaGo World, The Lego Movie World, Knight’s Kingdom, Pirate Land či Adventure Land. Zahrát si tu můžeš i videohry Nintendo nebo navštívit podmořský svět s 4D kinem a samozřejmě živými podmořskými tvory a horskou dráhu, která tě zaveze mezi tučňáky. V Legolandu se dá i ubytovat a dostaneš se k němu i pěšky z letiště. Více můžeš vyzkoumat na stránkách www.legoland.dk.

Foto: www.legoland.dk

Kongernes Jelling – domov vikingských králů 

Kongernes Jelling je součástí dánského národního muzea. Můžeš si tu prohlédnout vikingský památník, zapsaný na seznamu UNESCO, který byl vytvořen králem Haraldem v 10. století. Na obrovských runových kamenech je tu vytesán příběh, jak Harald dobyl Dánsko a Norsko a přinesl do regionu křesťanství. Na jednom z kamenů je vyobrazení Krista, které se dokonce objevuje na všech dánských pasech. Památka je přístupná zdarma. 

Billund_Kongernes_Jelling

Foto: www.visitvejle.com

ZOO Givskud 

Asi hodinu a půl autobusem z letiště leží Givskud ZOO. Založena byla jako “lví park”, než sem byla umístěna další zvířata, načež zde postupně vznikl unikátní safari park. Část areálu je klasická zoologická zahrada, kterou je možné projít pěšky, do dalších částí se dostaneš buď svým autem nebo autobusy zoologické zahrady, přičemž se projíždíš územím šelem nebo afrických kopytníků a pozoruješ je napřímo, nikoliv skrz mříže. Každopádně se jedná o unikátní zážitek, kdy ve střední Evropě můžeš na vlastní kůži zažít africké safari.  

Billund_Givskud_ZOO

Zdroj: Facebook ZOO Givskud

Vandel-bunker museum 

Necelých deset minut po silnici z Billundu najdeš sídlo Vandel, kde bylo za války v roce 1943 vybudováno velké německé vojenské letiště. Po válce do roku 2003 bylo letiště využíváno dánskou armádou a policií, z válečných dob se však dochoval velký bunkr. Uvnitř si můžeš prohlédnout muzejní instalaci, kde získáš přehled o fungování vojenského letiště a dopadu války na tuto část Dánska. 

Lalandia 

Pokud ti během Eurovíkendu v Billundu k vyblbnutí nebude stačit Legoland, tak v parku Lalandia se dorazíš. Tento zábavní resort je oblíbenou dovolenkovou destinací, která nabízí Aquadome – největší vodní park ve Skandinávii, Winter World – zimní park s ledovým kluzištěm, sjezdovkou či ledovou stěnou na lezení nebo Monky Tonky Land s průlezkami a lanovými drahami pro děti. Najdeš tu i sportovní a fitness centrum, bowling i luxusní ubytování. 

Cestuješ hodně nejen na eurovíkendy? Pak se ti možná bude hodit 10 nejlepších aplikací, které ti ulehčí cestování.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.