3 úžasné výstupy na světové vrcholy

Triglav výstup na vrchol

Pokud dáváš přednost aktivně strávenému volnu a české hory máš už víceméně prochozené, vydej se ještě dál. Připravili jsme pro tebe tipy na tři úžasné výstupy na světové vrcholy. Všechny treky vyžadují důkladnou přípravu, dobrou fyzičku a někdy také nemalý finanční vklad. Odměnou za všechno to úsilí ti ale budou nepopsatelný pocit hrdosti a dechberoucí výhledy.

Triglav (2864 m n. m., Slovinsko)

Pokud přemýšlíš, jakým výstupem začít, zkus výstup na nejvyšší vrchol Slovinska a Julských Alp – Triglav. Vede na něj několik tras a jeho dosažení se dá zvládnout i za jediný den. Turistická sezóna je tu od června do října. Nutno podotknout, že na rozdíl od dále zmíněných výstupů se tady neobejdeš bez ferratového vybavení (přestože někteří tvrdí, že lze vylézt i bez něj). Jednou z nejkrásnějších a také nejdelších tras je Dolinou Triglavských jezer. Půjdeš malebnou krajinou od vodopádu Savica a postupně projdeš kolem sedmi jezer. Trasa není technicky příliš náročná a během cesty můžeš obdivovat nádhernou krajinu. Na tuto trasu si vyčleň ideálně dva až tři dny.

Další možností je cesta Tominškova pot začínající v údolí Vrata, kdy vrcholu dosáhneš za jediný den. Na trek vyraz dostatečně brzy, protože jen výstup ti zabere zhruba šest hodin. Trasa je mezi turisty velmi populární, takže počítej s tím, že sám tady rozhodně nebudeš. Jednodušší cestou na Triglav je pak Dolinou Krma s výchozím bodem na parkovišti Pri Lesi. Připrav se na ferratovou cestu a určitě nezapomeň na helmu.

Fudži (3776 m n. m., Japonsko)

Nejvyšší horu a symbol Japonska zná většina z nás z úchvatných fotek, na kterých kromě zasněženého vrcholu nechybí rozkvetlé sakury. Fudži je sopka nacházející se přibližně 100 km od Tokya. Nejvhodnějšími měsíci pro výstup jsou červenec a srpen, a to proto, že v tomto období roztaje veškerý sníh a led. Hora je rozdělena do devíti stanic, přičemž až do páté stanice můžeš vyjet autobusem. Odtud tě bude čekat výstup na vrchol a převýšení zhruba 1500 m, které ti zabere pět až šest hodin. Poměrně brzy začne ubývat vegetace a ty půjdeš po ztvrdlé lávě.

Počasí bývá na Fudži hodně proměnlivé, proto si určitě nezapomeň přibalit kvalitní pláštěnku a teplé oblečení včetně čepice a rukavic. Během cesty budeš míjet několik horských chatek, kde si můžeš odpočinout nebo si dojít na toaletu (vše samozřejmě s vysokohorskou přirážkou). Po dosažení vrcholu se ti naskytne pohled do obrovského kráteru, který můžeš obejít dokola. Celý trek s výstupem a sestupem se dá zvládnout za jeden den (při nočním/ranním startu z 5. stanice), nebo si ho můžeš rozdělit na dva dny s přespáním v některé z horských bud.

Fuji

Kilimandžáro (5895 m n. m., Tanzanie)

Poslední trek je pro opravdové nadšence s výbornou fyzičkou a také s nějakým tím našetřeným obnosem (jen samotný výstup tě vyjde na částku okolo 2000 dolarů). Kilimandžáro je nejen nejvyšší bod Tanzanie, ale také celého afrického kontinentu. Na jeho vrchol vede celkem šest tras, které ti zaberou od 6 do 9 dní. Ideální období pro výstup je v lednu a v únoru, kdy je na hoře nejtepleji. Pro zdolání vrcholu musíš mít zajištěné povolení a také přiděleného průvodce s licencí. Tvé věci, stejně jako vše potřebné pro celý trek, ponesou nosiči. Jídlo ti bude připravovat kuchař, který je také součástí skupiny. Bez podpůrného týmu se do oblasti prostě nikdo nedostane. Připrav se na to, že během výstupu budeš mít k dispozici pouze stanové tábory bez vody a se suchým WC.

Z vybavení by ti nemělo chybět funkční oblečení, které můžeš vrstvit, goretexové pohorky, několik rukavic, goretexovou bundu s kapucí, péřovou bundu, teplý spacák, čelovku, pláštěnku a sluneční brýle. Vezmi si také dvou až třílitrový vak na vodu s iontovým nápojem a spoustu energetické stravy bohaté na rychlé cukry. Finální výstup na vrchol je obvykle zahájen z posledního tábora ve výšce přes 4700 m n. m. okolo půlnoci a trvá zhruba 8 hodin. Dýchání je vzhledem k nižšímu tlaku vzduchu náročnější a může tě bolet hlava, proto je třeba postupovat velmi pomalým tempem. Na vrcholu se pak zdržíš jen několik minut, protože je tam málo kyslíku a taky zima (teploty bývají výrazně pod nulou). Nakonec tě čeká dvoudenní sestup dolů a se zaslouženou dávkou hrdosti můžeš odletět domů.

Kilimanjaro

Další tipy jak poznat Japonsko najdeš v článku Japonsko a oslava kvetoucích třešní

Nejlepší vybayvení na treky po horách můžeš koupit v Hudy sportu se slevou 7 % s ISIC

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.