Studentský průkaz ISIC slaví 70 let a pro oslavy si vybral Prahu

70leté výročí ISIC

Studentský průkaz ISIC slaví v těchto dnech 70leté výročí a stále roste. Za minulý rok bylo celosvětově vydáno 2,45 milionu těchto průkazů. Z toho 593 tisíc v Česku. Letos toto číslo přesáhne dokonce 600 tisíc – právě u nás se tak stal studentský průkaz od 90. let nejoblíbenějším na světě. Nikde jinde neplatí, že by ISIC znal a měl téměř každý student. V Praze se v těchto dnech sešli zástupci vydavatelů ISIC z 85 zemí a šesti kontinentů na velké výroční konferenci, kde slaví zmíněné jubileum a plánují kroky do budoucna včetně dalšího digitálního rozvoje průkazu, expanze na americký trh či spolupráce s EU na rozvoji Evropské studentské karty. Akce potrvá do čtvrtka.

„V tomto okamžiku má v Česku svůj průkaz ISIC 758 tisíc studentů a průkaz ITIC více než 30 tisíc učitelů. Spolupracujeme zde s 1 590 školami – vysokými, středními a v posledních letech i základními. Ostatní země v tomto zaostávají, Česko je pro ně inspirací. I proto si celosvětová Asociace ISIC vybrala pro oslavu 70 let právě Prahu,“ řekl Radek Schich, ředitel společnosti GTS Alive, která průkazy ISIC a ITIC spravuje v Česku. Společnost GTS Alive spadá pod nadnárodní skupinu GTS Alive Group, jejíž centrála sídlí v Praze a spadají pod ni pobočky v sedmnácti zemích na čtyřech kontinentech.

Studentský průkaz ISIC byl vytvořen v roce 1953 v dánské Kodani studentskou unií. V roce 1968 průkaz uznalo UNESCO jako jediný mezinárodně validní dokument dokladující status studenta. Roku 1989 nahrazují papírovou podobu ISIC plastové karty. Teprve v 90. letech pak průkaz ISIC přichází i do Česka, v zemích západní Evropy tak měl velký náskok. Právě v Česku má průkaz ale nyní velmi široké využití – primárně jako studentský identifikační průkaz, ale také ve veřejné dopravě, školních jídelnách a knihovnách. ISIC také může pomáhat zabezpečit vstup do školy nebo je využíván pro celou škálu studentských slevových benefitů.

Dnes průkaz ISIC stále častěji nabývá digitální podoby. Nedávno byla v Česku za tímto účelem spuštěna mobilní aplikace Alive App. Nově zde také funguje nástroj Alive Verify, který umožňuje obchodníkům snadnou elektronickou verifikaci ISIC a ITIC průkazů přímo v obchodech za pomoci QR kódu. Rovněž byl spuštěn program Alive Alumni, kdy mohou absolventi, kteří tedy již nemají status studenta, nadále využívat některých výhod průkazu ISIC.

Nyní probíhající výroční konference v Praze se kromě zmíněných zástupců vydavatelů ISIC z celého světa jako hosté účastní také představitelé UNESCO a Evropské komise, například koordinátorka EU pro mládež Biliana Sirakova. Ale také zástupci Evropské univerzitní asociace, Evropské studentské unie, Erasmus Student Network a dalších organizací.

Na programu konference je rovněž studentský panel, v jehož rámci se budou čeští studenti vyjadřovat k fungování průkazu ISIC a k tomu, co by od něj do budoucna očekávali za služby. Studenti také budou mimo jiné diskutovat s jednou z legend Asociace ISIC Tonim Brandim, který mimo jiné v 90. letech rozvíjel fungování průkazu ISIC i v Česku.

 

Poznámky pro editory:

Společnost GTS Alive s.r.o. v České republice vydává a spravuje studentské průkazy ISIC a žákovské průkazy ISIC Školák (ISIC Scholar), učitelské průkazy ITIC a okrajově i další průkazy. Firma vznikla v srpnu 2000. Jejím předchůdcem byla v Česku společnost GTS International. GTS Alive s.r.o. je součástí mezinárodní skupiny GTS Alive Group, jejíž centrála sídlí v Praze a spadají pod ni pobočky v sedmnácti zemích na čtyřech kontinentech.

GTS Alive prostřednictvím čipového identifikačního systému ISIC PORT také zajišťuje řadě základních a středních škol zabezpečení přístupů do jejich budov a systém elektronické docházky. Společnost mimo jiné zprostředkovává studentům i cestovní nebo úrazové pojištění.

 

Pro další informace kontaktujte:

Jan Šimral, mediální zástupce GTS Alive
Tel.: +420 737 944 370
E-mail: info@jansimral.com

 

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.