#3 – Projekt 11+1 na podporu uvězněných běloruských studentů a jejich profesorky

Tahák podcast

Tento týden si v Taháku povídáme o životě studentů v Bělorusku i o životě těch, kteří museli před represivním režimem utéct do České republiky. Do studia přijali pozvání zástupci Iniciativy 11+1, která běží pod záštitou Majálesu a studentského spolku Agora.

Projekt 11+1 je aktivitou studentů Karlovy Univerzity, jako vyjádření solidarity s vězněnými běloruskými studenty a jejich profesorky. S Timem si povídali Veronika Müllerová, Petr Ťoufalík a Kristýna Bubeníková.

Když se řekne studentský život, napadnou většinu z nás bezstarostná studentská léta. To ale neplatí, když jste studentem v Bělorusku. Totalitní režim ovlivňuje studenty víc, než si umíme představit. Na to, co je cílem iniciativy odpovídá Petr.

 ,,Projekt 11+1 je studentský projekt, který běží pod záštitou dvou studentských spolků. Zaměřuje se na vznik česko-běloruského společenství a snahu vytvořit zázemí o které by se studenti, kteří museli uprchnout, mohli opřít ve své samostatné činnosti a studiu. Projekt se rozděluje do dvou rovin, máme manifestační rovinu, kam patří štafeta 11+1 a pak máme tu věcnou, které říkáme svoboda pro 11+1. Hlavním cílem je pomoci Bělorusům nemrhat síly na protestování, které vlastně nikam moc nevede a jen je frustruje, ale spíš se soustředit na pozitivní osvětovou práci a její přínos.“

Kristýna vysvětluje, co je štafeta 11+1. ,,Štafeta vznikla loni v létě 2021 a symbolicky se váže k 11 uvězněným studentům a jedné profesorce a technicky ta štafeta probíhá tak, že my máme fotky těchto studentů, které jsou podepsané jedním zástupcem univerzity a s těmi se pak studenti vyfotí. Nyní máme asi 8 zapojených univerzit a fotky jsou již na sociálních sítích. Cílem projektu je seznámit studenty a veřejnost s příběhem těchto studentů. Projekt štafety vznikl v Česku, ale co nevidět se štafeta přesune i na Slovensko, a poté zamíří do Budapešti a Rakouska.“

O tom, co je naplněním iniciativy, jak vypadají trestanecké kolonie, kde se uvěznění studenti nachází, a jak vypadá nesvoboda v Bělorusku a přísný režim na univerzitách se dozvíte v podcastu Tahák.

Nalaď si podcast

Rozhovory najdeš na všech hlavních platformách.

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.